Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

Apelsiner, ananas och bananer är några av de mest besprutade importerade frukterna.

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Utöver att handla svenskodlat och närproducerat finns det ett antal importerade varor som det är extra angeläget att köpa ekologiskt, för såväl pollinatörer som är så viktiga för den biologiska mångfaldens skull, som för oss människor som utsätts för ämnena.

LÄS OCKSÅ: 4 skäl att välja eko för klimatet

Här är 5 importerade varor som är extra viktiga att köpa eko:

1.Kaffe
Visste du att kaffe är en av de mest besprutade grödorna i världen? En del av bekämpningsmedlen som används är så farliga för både oss människor och för miljön att de är förbjudna inom EU, till exempel lindan och klorpyrifo, som är ett nervgift och insektsbekämpningsmedel. Klorpyrifos är förbjudet i Sverige sedan 2008, och inom EU sedan april 2020. Brasilien, världens största kaffeproducent, är ett av de länder som använder mest bekämpningsmedel i hela världen, varav många är förbjudna inom EU, som  acefat, ett ämne som är giftigt för bin. Och eftersom kaffe pollineras av insekter, är det extra viktigt att det odlas giftfritt för binas och andra pollinatörers skull.

2. Apelsiner och andra citrusfrukter
När Livsmedelsverket gjorde en kontroll 2019 innehöll var femte citrusfrukt rester av bekämpningsmedlet klorpyrifos, som är ett nervgift och insektsbekämpningsmedel. Och trots att klorpyrifos är förbjudet i Sverige sedan 2008, kan det alltså fortfarande finnas i importerade apelsiner och andra citrusfrukter, bland annat. Nya studier visar att ämnet är farligare än man tidigare trott, och det finns inga säkra nivåer för mänsklig konsumtion. Ämnet är giftigt för groddjur och fiskar och är dödligt för bin och andra pollinerande insekter.

 

LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

3. Kakao och choklad
Chokladbranschen har kritiserats både för de ohälsoeffekter som drabbar arbetarna som jobbar på kakaoplantagen på grund av de bekämpningsmedel som används där, och för att barnarbete är vanligt i västra Afrika, där kakaon framförallt odlas. För att kakaofrukten ska bildas behövs pollinering av insekter – men trots det används insektsdödande neonikotinoider, varav de flesta  dessutom stannar kvar länge i marken. Tänk alltså både eko och fair trade när du köper din choklad, för både den biologiska mångfalden och för att inte gynna fortsatt barnarbete.

4. Ananas
Även vid odling av ananas, som ofta sker på enorma plantager, används mycket kemikalier för att hålla sjukdomar och skadeinsekter borta, varav flera bekämpningsmedel som är farliga för både människa och natur och därför är förbjudna i Sverige och EU. Till exempel klorpyrifos som beskrivits ovan, samt diazinon. Bägge är även giftiga för bin, som vi vet spelar en avgörande roll för den biologiska mångfalden.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

5. Bananer
De flesta bananer odlas i Syd- och Centralamerika och i icke-ekologisk bananodling används stor mängder miljöfarliga kemikalier, bland annat det omdiskuterade klorpyrifos som beskrivits ovan, samt ämnet karbofuran. Bägge är även giftiga för bin. I Sverige har vi under en längre tid i Sverige endast sett ekologiska bananer i de stora livsmedelskejdornas fruktdiskar, som en följd av detta.

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

 

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.