Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.
Utöver att handla svenskodlat och närproducerat finns det ett antal importerade varor som det är extra angeläget att köpa ekologiskt, för såväl pollinatörer som är så viktiga för den biologiska mångfaldens skull, som för oss människor som utsätts för ämnena.
LÄS OCKSÅ: 4 skäl att välja eko för klimatet
Här är 5 importerade varor som är extra viktiga att köpa eko:
1.Kaffe
Visste du att kaffe är en av de mest besprutade grödorna i världen? En del av bekämpningsmedlen som används är så farliga för både oss människor och för miljön att de är förbjudna inom EU, till exempel lindan och klorpyrifo, som är ett nervgift och insektsbekämpningsmedel. Klorpyrifos är förbjudet i Sverige sedan 2008, och inom EU sedan april 2020. Brasilien, världens största kaffeproducent, är ett av de länder som använder mest bekämpningsmedel i hela världen, varav många är förbjudna inom EU, som acefat, ett ämne som är giftigt för bin. Och eftersom kaffe pollineras av insekter, är det extra viktigt att det odlas giftfritt för binas och andra pollinatörers skull.
2. Apelsiner och andra citrusfrukter
När Livsmedelsverket gjorde en kontroll 2019 innehöll var femte citrusfrukt rester av bekämpningsmedlet klorpyrifos, som är ett nervgift och insektsbekämpningsmedel. Och trots att klorpyrifos är förbjudet i Sverige sedan 2008, kan det alltså fortfarande finnas i importerade apelsiner och andra citrusfrukter, bland annat. Nya studier visar att ämnet är farligare än man tidigare trott, och det finns inga säkra nivåer för mänsklig konsumtion. Ämnet är giftigt för groddjur och fiskar och är dödligt för bin och andra pollinerande insekter.
LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen
3. Kakao och choklad
Chokladbranschen har kritiserats både för de ohälsoeffekter som drabbar arbetarna som jobbar på kakaoplantagen på grund av de bekämpningsmedel som används där, och för att barnarbete är vanligt i västra Afrika, där kakaon framförallt odlas. För att kakaofrukten ska bildas behövs pollinering av insekter – men trots det används insektsdödande neonikotinoider, varav de flesta dessutom stannar kvar länge i marken. Tänk alltså både eko och fair trade när du köper din choklad, för både den biologiska mångfalden och för att inte gynna fortsatt barnarbete.
4. Ananas
Även vid odling av ananas, som ofta sker på enorma plantager, används mycket kemikalier för att hålla sjukdomar och skadeinsekter borta, varav flera bekämpningsmedel som är farliga för både människa och natur och därför är förbjudna i Sverige och EU. Till exempel klorpyrifos som beskrivits ovan, samt diazinon. Bägge är även giftiga för bin, som vi vet spelar en avgörande roll för den biologiska mångfalden.
LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika
5. Bananer
De flesta bananer odlas i Syd- och Centralamerika och i icke-ekologisk bananodling används stor mängder miljöfarliga kemikalier, bland annat det omdiskuterade klorpyrifos som beskrivits ovan, samt ämnet karbofuran. Bägge är även giftiga för bin. I Sverige har vi under en längre tid i Sverige endast sett ekologiska bananer i de stora livsmedelskejdornas fruktdiskar, som en följd av detta.
Källa: Naturskyddsföreningen
Av Carolina Eriksson