Annons
Annons

Knepen för en klimatsmartare trädgård

Vilka växter du väljer att odla, hur du placerar dem och hur mycket eller lite du klipper din gräsmatta spelar roll. Så här gör du för att låta din trädgård eller balkong bli en plats för biologisk mångfald!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
6 april, 2022
Knepen för en klimatsmartare trädgård

Vilka växter du väljer att odla, hur du placerar dem och hur mycket eller lite du klipper din gräsmatta spelar roll. Så här gör du för att låta din trädgård eller balkong bli en plats för biologisk mångfald!

Det går att göra en insats för klimatet i ”det lilla”, alltså i vårt vardagsliv, på många sätt. Vad och hur vi odlar i våra trädgårdar och på våra balkonger kan exempelvis spela en stor roll. Och det är en växande skara av svenskarna medvetna om! Många menar att de ändrat sitt odlingsbeteende på grund av klimatförändringarna.

Drygt 80 procent väljer till exempel idag lokala och svenska växter och fröer när de odlar. Och så många som en tredjedel väljer att odla pollineringsvänliga växter. Det visar rapporten ”Den hållbara trädgården”, från HUI Research/Plantagen.

LÄS OCKSÅ: 5 ogräs du kan äta

Kvinnor tänker mer på biologisk mångfald

Allt fler av oss tänker också på biologisk mångfald när vi odlar (36 procent mot 29 förra året). Mest tänker yngre på detta – även om äldre ofta gör klimatsmarta val och insatser i trädgården, utan att lägga en värdering i det.

Särskilt intresserade av att odla klimatsmart är de som har hemmaboende barn (43 procent). Och kvinnor tänker mer på biologisk mångfald i trädgården än män, något som varit oförändrat de senaste åren.

Att göra klimatsmarta val kan röra sig om allt ifrån att välja växter som lockar till sig bin och andra pollinerande insekter till att ta vara på regnvattnet. Här nedanför listar vi fem knep!

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

5 vägar till en klimatsmart trädgård (eller balkong)!

  1. Låt inte regnvattnet gå till spillo. Samla upp regnvattnet, i exempelvis tunnor och använd till bevattning. Bevara jordens fukt och ge skydd åt insekter genom att plantera marktäckare.
  2. Placera räxt på rätt plats. Tänk till på hur du placerar olika växter, utifrån solljus och jordtyp, för att de ska trivas. Då behöver du använda betydligt mindre gödsel och vatten.
  1. Möjliggör blomning hela säsongen. Om du väljer att plantera växter som blommar både tidigt på våren och långt in på hösten så ser du till att fjärilar, bin och andra pollinerande insekter har mat året om.
  2. Låt en del av gräsmattan bli till äng! En välskött, kortklippt gräsmatta kräver både mycket vatten och klippning. Men den erbjuder inte mycket till artrikedom och ger inte mycket ätbart till pollinerande insekter. Så låt i alla fall en del av gräsmattan få vara en blomstrande äng så lockar du till dig surrande och nödja insekter. På köpet blir trädgårdsarbetet lite enklare att sköta.
  3. Återanvänd trädgårdsavfallet. Skippa gifter och kemikalier i trädgården och låt ditt avfall bli till gödning – och vips har du en cirkulär trädgård! Ta till exempel vara på de grenar som blir över när du beskär buskar, och använd som stöd till andra, mindre blommor och växter som klättrar.

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Fler återbruksknep i trädgården

  • Kompostera
  • Dela på redskap och trädgårdsmaskiner med en granne, eller låna av varandra.
  • Ta sticklingar
  • Ta frön från befintliga plantor och odla nya
  • Ta frön från frukter och växter och odla dessa

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons