Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent

Enligt en stor fransk studie löper de som äter företrädelsevis ekologisk mat 25 procent lägre risk att drabbas av cancer jämfört med det som främst äter konventionellt framställda livsmedel.

En fransk studie som följde 70000 vuxna fransmän under fyra och ett halvt år visade att de som år mest ekologisk mat löpte mindre risk att utveckla cancer jämfört med de som åt minst. Forskarna som genomförde studien bedömer att vi genom att välja företrädelsevis ekologiska livsmedel avsevärt minskar risken att drabbas av cancer.

Undersökte skillnaden på eko och konventionellt
Forskarna ville undersöka om exponering för olika bekämpningmedel i livsmedel bidrar till att orsaka cancer. Att ekologisk mat innehåller betydligt färre rester av bekämpningsmedel jämfört med konventionella livsmedel är ganska givet, men hittills har få studier undersökt om det kan påverka risken för att drabbas av cancer.

 

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Fokuserade på 16 olika livsmedel
Därför beslöt forskarlaget i Paris att titta närmre på sambandet mellan ekologisk matkonsumtion och risken för cancer genom att undersöka en stor grupp vuxna fransmän. Gruppens matvanor kartlades under flera år och forskarna fokuserade på 16 olika ekologiska livsmedel däribland frukt, grönsaker, mejerivaror, kött och fisk, ägg, baljväxter, spannmål, oljor och kryddor samt kaffe och te, vin, kakor, choklad och andra sötsaker och kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

Stor skillnad på benägenheten att utveckla cancer
Forskarna fann att hög konsumtion av ekologiska livsmedel var förknippad med minskad risk för cancer. De som åt allra mest ekologiskt var betydligt mindre benägna att utveckla cancer än de som främst åt konventionellt odlad mat.

Den främsta källan till bekämpningsmedel är kosten, ekologiska livsmedel innehåller betydligt mindre bekämpningsmedelsrester än konventionellt odlade livsmedel, och ekologiska livsmedel minskar därför exponeringen för vissa bekämpningsmedel.

LÄS OCKSÅ: Sverige beviljas undantag från EU:s nya ekoregler

“Uppmana befolkningen att äta ekologiskt”
Forskarteamet menar att ytterligare studier behövs för att bekräfta resultaten men de drar ändå slutsatsen att “främjande av ekologisk matförbrukning hos den befolkningen kan vara en lovande förebyggande strategi mot cancer”.

Jorge Chavarro, läkare och forskare vid Harvard säger i en kommentar till The Times att den nya studien var “otroligt viktig” och att man skulle kunna se ännu större effekt genom  att rikta in sig på de livsmedel som innehöll mest pesticidrester.

Av redaktionen

Källa: Medical Express ochNatural products global

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.