Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent | Kurera.se

Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent

Enligt en stor fransk studie löper de som äter företrädelsevis ekologisk mat 25 procent lägre risk att drabbas av cancer jämfört med det som främst äter konventionellt framställda livsmedel.

En fransk studie som följde 70000 vuxna fransmän under fyra och ett halvt år visade att de som år mest ekologisk mat löpte mindre risk att utveckla cancer jämfört med de som åt minst. Forskarna som genomförde studien bedömer att vi genom att välja företrädelsevis ekologiska livsmedel avsevärt minskar risken att drabbas av cancer.

 

Undersökte skillnaden på eko och konventionellt
Forskarna ville undersöka om exponering för olika bekämpningmedel i livsmedel bidrar till att orsaka cancer. Att ekologisk mat innehåller betydligt färre rester av bekämpningsmedel jämfört med konventionella livsmedel är ganska givet, men hittills har få studier undersökt om det kan påverka risken för att drabbas av cancer.

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Fokuserade på 16 olika livsmedel
Därför beslöt forskarlaget i Paris att titta närmre på sambandet mellan ekologisk matkonsumtion och risken för cancer genom att undersöka en stor grupp vuxna fransmän. Gruppens matvanor kartlades under flera år och forskarna fokuserade på 16 olika ekologiska livsmedel däribland frukt, grönsaker, mejerivaror, kött och fisk, ägg, baljväxter, spannmål, oljor och kryddor samt kaffe och te, vin, kakor, choklad och andra sötsaker och kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

Stor skillnad på benägenheten att utveckla cancer
Forskarna fann att hög konsumtion av ekologiska livsmedel var förknippad med minskad risk för cancer. De som åt allra mest ekologiskt var betydligt mindre benägna att utveckla cancer än de som främst åt konventionellt odlad mat.

Den främsta källan till bekämpningsmedel är kosten, ekologiska livsmedel innehåller betydligt mindre bekämpningsmedelsrester än konventionellt odlade livsmedel, och ekologiska livsmedel minskar därför exponeringen för vissa bekämpningsmedel.

 

LÄS OCKSÅ: Sverige beviljas undantag från EU:s nya ekoregler

"Uppmana befolkningen att äta ekologiskt"
Forskarteamet menar att ytterligare studier behövs för att bekräfta resultaten men de drar ändå slutsatsen att "främjande av ekologisk matförbrukning hos den befolkningen kan vara en lovande förebyggande strategi mot cancer”.

Jorge Chavarro, läkare och forskare vid Harvard säger i en kommentar till The Times att den nya studien var "otroligt viktig" och att man skulle kunna se ännu större effekt genom  att rikta in sig på de livsmedel som innehöll mest pesticidrester.

Av redaktionen

Källa: Medical Express ochNatural products global

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.