Receptet kan såklart variera men hummus, som härstammar från Mellanösterns kök, består vanligtvis av mixade kikärtor, blandade med kallpressad olivolja, sesampasta, eller tahini, och vitlök samt lite citronjuice och salt.
LÄS OCKSÅ: Shakshuka med smak av Mellanöstern
Håller blodsockret i schack
Förutom att vara en användbar och god röra som passar både som pålägg till mackan, eller som sås till middagen – är den också bra för hälsan. Kikärtor, som är själva basen i röran, är mättande, näringsrika och fiberrika, vilket i sin tur kan påverka tarmen och hjälpa vid förstoppningsbesvär. Kikärtor är rika på B-vitaminer, folat, fosfor, järn, magnesium och kalium. De håller också blodsockret i schack genom sitt höga innehåll av zink, berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Kikärtor är också rika på tryptofan, en aminosyra som behövs för att bilda signalsubstansen serotonin, vilket ökar känslan av välmående, säger hon.
Allergivänlig
Hummus är ett bra alternativ till de flesta såser eller röror, och fördelen är att den inte innehåller vare sig mjölk, gluten eller ägg, vilket gör den både allergi- och veganvänlig. För att maximera näringsvärdet av din hummus bör du helst använda okokta kikärtor som du först blötlägger, innan du kokar och mixar dem. Det är också skillnad om du gör din hummus själv eller köper den färdig, eftersom hemgjord hummus innebär att du vet exakt vad du får i dig och slipper eventuella tillsatser.
– Det är också superenkelt att göra egen hummus och den håller dessutom i flera dagar i kylskåp.
LÄS OCKSÅ: Tänk på det här om du bara äter växtproteiner
Glöm inte att skölja
Viktigt att tänka på är att även om kikärtor visserligen innehåller mindre så kallade lektiner än många andra bönor, kan det för den som är känslig, ändå räcka med små mängder för att tarmens slemhinna ska reagera med ont i magen som följd.
– Ett tips för att slippa lektiner är därför att blötlägga okokta kikärtor noga innan användning och sedan skölja dem i ett durkslag. Glöm inte att skölja även färdigkokade kikärtor på burk. Blötläggningsvätska från baljväxter innehåller lektiner som kan irritera tarmens slemhinnor och skapa obehag. Lektinerna försvinner vid kokning eller blötläggning, men det förutsätter att man avlägsnar vätskan genom att skölja bönor och kikärtor noga. Man kan använda kokvattnet från kikärtor som ett äggfritt alternativ till ägg, men för många med känslig tarm kan det vara bättre att avstå kokvattnet och välja andra alternativ istället. Hur mycket lektiner som finns kvar är nämligen svårt att säga, men en god idé är att använda chiaägg istället, om du inte vill använda vanligt ägg, tipsar Zarah Öberg.
Av Tina Harr