Annons

Därför ska du äta ingefära

Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder - "Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger". Och visst verkar ingefära vara en utmärkt krydda att använda dagligen.

Redaktionen

29 augusti, 2013
Därför ska du äta ingefära
Dela inlägget

Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder: ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”. Och visst verkar ingefära vara en utmärkt krydda att använda dagligen.

Ingefära är en gammal medicinalväxt som används mycket i Asien och Afrika. Den har traditionellt använts i den kinesiska folkmedicinen till att motverka illamående, särskilt vid åksjuka, sjösjuka eller graviditet. Det är två ämnen i ingefäran som står för den botande effekten – gingerol och shogaol. Dessa ämnen är de som gör att ingefäran har sin säregna, starka smak och de kan minska risk för magsår. Ingefära fungerar även lugnande för magen, minskar gaser och stimulerar ämnesomsättning och matsmältning.

Bra vid ledbesvär
Ingefära fungerar antiinflammatoriskt och kan ge god hjälp vid ledbesvär. Den hjälper till att minska smärta och svullnad i lederna. Ingefära har också en avgiftande effekt. Den stimulerar kroppen att utsöndra galla vilket gör att fettet bryts ner samt sänker den onda kolesterolet. Den ökar kroppens blodcirkulation. Sist men inte minst är ingefära bra vid förkylningar. Den anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret på grund av den höga halten antioxidanter.

Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Användning:

Annons

  • Som färsk eller torkad krydda i matlagning.
  • Finns som örtte.
  • Färsk ingefära kan användas till att göra eget te på.
  • Kan användas i bakning, exempelvis pepparkakor.
  • Säljs som kosttillskott mot ledverk.
  • Torkad ingefära säljs som naturgodis.

 

Av Malin Duvstedt

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons