Hälsans gyllene krydda. Antiinflammatorisk, antioxidativ och leverrenande.
Här berättar vegomatbloggaren Agnes Gällhagen mer om gurkmeja och om sin högt älskade guldmjölk.
Förutom att ge indiska curryrätter dess kraftigt gula färg används gurkmeja också traditionellt inom ayurvedisk medicin. Gurkmeja har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kommer av den aktiva substansen curcumin.
Förebygger sjukdomar – och renar blodet från gifter
Inom ayurvedan används gurkmeja bland annat för att rena levern, stärka matsmältningen samt för att rena levern, stärka matsmältningen samt mjuka upp ömmande leder. Tack vare curcuminets leverrensande funktioner är gurkmeja effektiv vid förebyggandet av sjukdomar. Ett av leverns syften är nämligen att rena blodet från gifter samt producera galla som hjälper till att transportera och bryta ner ytterligare toxiner i tarmarna. En leverrensning kan bidra till såväl ett starkare immunförsvar, en gladare mage samt friskare hy.
Gurkmeja kan – bland annat – användas i te, smoothies eller i den så kallade guldmjölken.
Agnes guldmjölk
Guldmjölk innehåller vanligen ko- eller växtmjölk, vegetabilisk olja, gurkmejapasta samt sötning. Tanken är att kombinera den annars lite bittra gurkmejan med andra läkande livsmedel till en optimalt välgörande, ljuvligt söt och kryddig dryck.
– Jag har valt att göra min guldmjölk på osötad havremjölk, men man kan göra den på nästan vilken mjölk som helst. Havre, mandel och cashewnötter är bra källor till magnesium som kroppen behöver för avslappning och god nattsömn så mjölk från dessa rekommenderar jag varmt.
Hitta Agnes Gällhagens recept på guldmjölk här.
Förbättra upptaget av curcumin med svartpeppar
– Den olja jag använt är ekologisk, kallpressad kokosolja. Den är värmetålig, läkande och himla god att ha i guldmjölken. För att förbättra upptaget av gurkmejans curcumin har jag adderat svartpeppar och för att ge mjölken lite riv har jag tillsatt cayennepeppar. Jag har smaksatt mjölken med vanilj och kardemumma samt sötat den med lite honung.
Läs Kureras intervju med hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala där hon berättar mer om gurkmejans fantastiska egenskaper.
Av Agnes Gällhagen