I Råd & Röns nya undersökning av tonfisk på burk testades 10 sorter av tonfisk i olja (inte i vatten) och utvärderades både utifrån smak och oönskade ämnen som på sikt kan ge negativa hälsoeffekter.
Dessa ämnen var:
- Tungmetaller – som är ett känt problem i fisk, inte minst i stora rovfiskar eftersom det är ämnen som lagras och därför kan finnas mer av i större och äldre fiskar.
- Evighetskemikalierna PFAS som vi vet finns i våra hav och i fiskar.
- Bisfenol-A, som är ett plastämne som kan finnas på insidan av burkarna för att metallen i burken inte ska överföras till livsmedlet.
Bisfenol A finns i all tonfisk på burk
Alla 10 burkar undersöktes noggrant i labb och det visade sig att allihop innehöll bisfenol A, som även finns i andra matkonserver, exempelvis i krossade tomater (vilket Råd & Rön konstaterat i ett tidigare test). Däremot förekommer ämnet inte i tetra-förpackningar, vilket gör dessa till ett bättre val av hälsoskäl. Konserverna med tonfisk innehöll också kvicksilver och andra tungmetaller.
Slutsatsen är att vi inte ska äta tonfisk för ofta. Bisfenol A kan nämligen på sikt leda till problem med immunförsvaret, reproduktionsproblem och leverskador.
Hur mycket tonfisk är säkert att äta?
EFSA (den europeiska livsmedelsmyndigheten) har satt upp ett värde för hur mycket bisfenol A man kan få i sig via mat per dag utan att riskera negativa hälsoeffekter på sikt:
- För ett barn som väger 15 kilo handlar det om mindre än 1 gram per dag.
- För en vuxen på 70 kilo handlar det om en säker gräns på max 4,5 gram/dag (med utgångspunkt från halterna i den tonfiskburk där man hittade minst bisfenol A).
Eftersom en burk tonfisk innehåller 120 g, så kommer man alltså lätt upp i dessa halter när man äter tonfisk, berättar Anna Edberg, som är ansvarig för livsmedelstester på Råd& Rön, i TV4 Nyhetsmorgon.
Nyligen har det införts ett EU-förbud mot bisfenol A i vissa matförpackningar, som tonfiskburkar. Men det finns en övergångsperiod för bland annat just fiskkonserver, för att tillverkarna ska hinna ställa om och hitta alternativa förpackningar. Dessutom har fiskkonserver lång hållbarhet så det kan dröja innan vi ser en effekt av förbudet, som är en följd av att man 2023 sänkte det hälsobaserade värdet för hur mycket bisfenol A man kan äta per dag.
LÄS OCKSÅ: Är det omöjligt att undvika PFAS? Här är maten som innehåller mest
Inte akut giftigt
Tonfisk på burk är inte akut giftigt, det innebär bara en hälsorisk om man äter det kontinuerligt, understryker Anna Edberg. Överskrider man den säkra gränsen för en dag så är det alltså ingen fara.
Tungmetaller som kvicksilver lagras dock i kroppen på ett annat sätt än bisfenol A. Så för att vara säker på att inte få i sig för mycket av dessa ämnen så bör ett barn på 15 kilo inte äta mer än en burk tonfisk i veckan, och en vuxen på 70 kilo inte äta mer än 4,5 burkar tonfisk i veckan. (Men det kan vara värt att tänka på att vi får i oss tungmetaller även från andra livsmedel)
Tonfisken som innehöll mest bisfenol A
Eldorados finfördelade tonfisk var den produkt som innehöll mest bisfenol A. Ämnena ligger dock fortfarande inom gällande gränsvärden, så företagen som säljer burkarna gör inget olagligt. Tipset från Råd & Rön för den som vill hitta alternativ till tonfisk är att variera mellan olika fiskar och livsmedel och gärna välja tetra istället för metallkonserv.
Smakmässigt då? Ja då vann Lidls tonfisk i burk (hel bit), följt av Abbas tonfisk (i hel bit). Sämst betyg smakmässigt fick Coop Xtra och Ica Basics finfördelade variant (”som en geggig brun illasmakande sörja”).