Annons
Annons

Badrumsskåpets 4 värsta bovar

Köper du samma produkter gammal vana utan att fundera på innehållet? Då är du inte ensam. Men vissa av våra vanligaste hud- och skönhetsprodukter är riktiga miljöbovar. Vi listar fyra vanliga produkter med tveksamt innehåll och vad du kan byta ut dem till.

Redaktionen

21 september, 2017
Badrumsskåpets 4 värsta bovar
Dela inlägget

Köper du samma produkter gammal vana utan att fundera på innehållet? Då är du inte ensam. Men vissa av våra vanligaste hud- och skönhetsprodukter är riktiga miljöbovar. Vi listar fyra vanliga produkter med tveksamt innehåll och vad du kan byta ut dem till.

Mjällschampo
40 procent av landets befolkning tror sig ha mjäll men troligen är endast 15-20 procent faktiskt drabbade. Resten har andra besvär som irriterad och torr hårbotten – oftast framkallade av starka, irriterande produkter – psoriasis eller eksem.
Head and shoulders är – enligt uppgift– Sveriges mest sålda mjällschampo men väldigt få vet vad det egentligen innehåller. Det aktiva ämnet i produkten är det allra giftigaste av de kemiska ämnen som finns mot mjäll, zinkpyrition. Ämnet har så hög giftighet att det numera är förbjudet i båtfärg då det är extremt giftigt för ett antal vattenlevande organismer som alger, fiskar, kräft- och blötdjur. På Naturskyddsföreningens hemsida kan man läsa att en halv tesked av ett vanligt mjällschampo räcker för att döda hälften av fiskarna i ett 1 000 liters akvarium inom fyra dygn. Ämnet är dessutom svårlösligt i vatten vilket gör att det riskerar att stanna kvar i hårbotten efter hårtvätt.

Byt till
• Schampo med entjära eller ett miljövänligt mjällschampo baserat på till exempel Tea treeolja.
• Hårinpackning med kokosolja kan hjälpa till att reparera en torr och irriterad hårbotten.

Produkter med mikroplast
Mikroplast är en riktig miljöbov och förekommer i de mest oväntade produkter. Vanliga användningsområden är ansiktspeeling, tandkräm, raklödder, smink och deodoranter. Mikroplasterna är så små att de inte filtereras bort i reningsverken utan kommer rakt ut i våra hav och sjöar. Storleksmässigt är de lika små som djurplankton och har vid analyser hittats i bland annat fiskar, skaldjur och sjöfåglar. Vill du undvika plastkulor så titta noga på innehållsförteckningen och välja bort produkter som har dessa förkortningar i innehållsförteckningen PE, PET, PP, PVC, PS, PVAc, PVP, PMMA, PTFE.

Byt till
• Naturlig peeling som har socker, salt eller krossade nötskal som skrubbfaktor. Du kan dessutom enkelt göra egen peeling i stället för att köpa en färdigpacketerad kemikalieblandning.
• Ekologisk rakkräm eller gel. Finns från flera olika tillverkare som Weleda, Gaia och Rosenserien.
• Naturlig tandkräm med kalk eller kisel som skrubbämne.

Triclosan
Triclosan är ett bakteridödande ämne som tidigare var vanligt i bland annat tandkräm men även förekom i produkter som tvål, rengöringsmedel, deodoranter och antibakteriella disksvampar och träningskläder. Användningen har minskat kraftigt i Sverige sedan riskerna blivit mera uppmärksammade men det förekommer fortfarande. Man bör vara extra uppmärksam på produkter köpta utanför Sverige eftersom lagstiftningen inte ser likadan ut i hela Europa eller världen. Triclosan är svårnedbruten och är mycket svår att rena från avloppsvattnet. Vid mätningar i fisk som placerats nedströms från reningsverk så har man hittat triclosan i samtliga analyserade prover.

Byt till
• Triclosan är helt onödigt, du behöver inte byta ut det mot någonting annat.

Solskydd
Solskydd är en riktig djungel. Det som bidrar till solkrämens stora miljöpåverkan är att vi ofta smörjer in oss och sedan badar i sjöar och hav vilket gör att kemikalierna hamnar direkt i naturen. Ämnena är giftiga och lagras i vävnaden hos djur vilket gör att de hela tiden sprids uppåt i näringskedjan. De flesta produkterna är en kemikaliecocktail utan dess like men vissa saker är viktigare att undvika än andra. Ett ämne du bör hålla utkik efter är siloxaner. Det är ett ämne som är giftigt för vattenorganismer och är mycket svårt för naturen att bryta ned.
Ett annat är dibensoylmetaner som i studier visat sig kunna framkalla allergiska reaktioner. Till små barn så rekommenderar man endast fysikaliskt solskydd då levern hos barn inte är utvecklad nog att bryta ned kemikalierna i vanlig solskydd på ett fullgott sätt. Ett fysikaliskt solskydd består framförallt av titanoxid som lägger sig som en hinna utanpå huden och reflekterar bort solens strålar. Detta förutsätter dock att ämnena inte är i nanostorlek!

Byt till
• Solskydd utan nanopartiklar och med organiskt eller fysikaliskt solskydd. Naturliga solskyddsprodukter tillverkas bland annat av Eco cosmetics, Annemarie Börlind och Rosenserien.
• Skydda små barn med tunna, ljusa, täckande kläder i stället för kemikaliekrämer eller välj ett naturligt solskydd för barn. Eco cosmetics har en variant med solfaktor 50.
• Kokosolja har ett naturligt solskydd på runt 15. Rekommenderas dock inte vid kraftig solexponering som segling eller skidåkning.

Källor: Naturskyddsföreningen och Metro samt boken Badskumt av Katarina Johansson.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons