Grönsaker i mikro

Del 1: Inflammationer och kost

Man har sett förhöjda nivåer av olika AGE/ALE-substanser vid:

* Allergier

* Alzheimers sjukdom

* Autoimmuna sjukdomar

* Cystisk fibros

* Diabetes

* Downs syndrom

* Fibromyalgi

* Glaukom

* Hjärt- och kärlsjukdomar

* Hormonrubbningar

* Led-, muskel- och sensjukdomar

* Osteoporos

* Parkinsons sjukdom

* Reumatoid artrit

* Sjukdom på inre organ som njurar, lungor och lever

* Stroke

* Åldrande

 

De senaste 150 åren har en rad olika kroniska sjukdomar ökat markant. Under samma period har vårt livsmedelsanvändande förändrats radikalt och man har kunnat se tydliga kopplingar mellan kroniska sjukdomar och förhöjda nivåer av något som kallas AGE/ALE. Redan i början på 1900 talet uppmärksammades detta fenomen men det är inte förrän på senare tid som man faktiskt har börjat förstå vilka förödande konsekvenser dessa föreningar kan ha för vår hälsa.

När mat hettas upp bildas kemiska föreningar mellan vissa typer av aminosyror, proteiner och sockerarter som kallas AGE (advanced glycation end products). Några av de sockerarter som har visat sig vara högreaktiva för dessa föreningar är till exempel fruktos, glukos, laktos och maltos. Vanliga aminosyror som förkommer i föreningarna är lysin och histidin. Liknande reaktioner och föreningar kan även ske mellan speciella fettsyror, så kallade volatila fettsyror och proteiner/aminosyror. Dessa kallas i sin tur ALE (advanced lipxidation end products).

Antioxidanterna minskar
Något som kraftigt bidrar till högre nivåer av AGE/ALE i föda är industriell hantering av livsmedel för att förbättra smak och hållbarhet, till exempel bestrålning, jonisering rostning, och torkning av växter. Många råvaror innehåller naturligt höga nivåer av antioxidanter, men när dessa bearbetas försvinner större delen av de skyddande antioxidanterna och istället tar de skadliga AGE/ALE-föreningarna plats. Men det är inte bara den industriella hanteringen av föda som ökar mängden av AGE/ALE. Nivåerna stiger vid alla tillfällen där livsmedel upphettas kraftigt, exempelvis vid stekning eller grillning där det bildas någon form av stek eller grillyta.

 

Antioxidanter förstörs i mikro
Man har sett att större delen av de växtantioxidanter vi känner till idag förlorar kapacitet och styrka vid temperaturer på 30° och 100°. I takt med att antioxidanterna försvinner stiger nivån av AGE/ALE, och den fortsätter att öka i takt med temperaturen. Vid snabb upphettning i mikrovågsugn förstörs i princip alla antioxidanter och det bildas en kraftig ökning av AGE/ALE i livsmedlet som värms upp. Men även längre tids förvaring i rumstemperatur leder till bildandet av AGE/ALE.

Högt blodtryck och kroniska sjukdomar
I kroppen har vi en receptor som kallas RAGE-receptorn. RAGE startar och samordnar de inflammatoriska reaktioner som sker i kroppen. Dels genom att aktivera den proinflammatoriska transkriptionsfaktorn NF-(kappa)B, som spelar en viktig roll i regleringen av immunsvaret vid en infektion, men även genom att hämma vissa skyddsfaktorer. Ett högt intag av AGE/ALE-produkter ger en aktivering av RAGE-receptorn och en långvarig RAGE aktivering leder till nedsatt cellfunktion vilket i sin tur kan orsaka förhöjt blodtryck, kroniska sjukdomar eller påbörjan till en kronisk sjukdom. Genom att utesluta AGE/ALE-rika livsmedel i sin kost kan man få en sänkning av dessa inflammationsökande ämnen i vissa celler. Men i vävnader med lång livslängd och låg omsättning av celler som i till exempel muskler, senor, leder, hud, nerver, hjärna, öga och ögonlins kan ansamlingen av AGE/ALE bli kronisk.

Många orsaker
Under senare år har man inom forskningen hittat en variant av RAGE som kallas sRAGE som verkar ha förmågan att förhindra ansamlingen av AGE/ALE i vävnaderna samt hämma RAGE. Man har i studier kunnat se att det inte bara är höga nivåer av RAGE som har kopplingar till kroniska sjukdomar utan att även för låga nivåer av sRAGE är en stor bidragande orsak.

Uppkomsten av en överdriven systematisk inflammation kan ha en mängd olika orsaker och det mesta tyder på att många faktorer gemensamt bidrar till att spä på graden av inflammation i kroppen. Dels handlar det om ett för högt intag av inflammationsökande ämnen, ett för lågt intag av skyddande och inflammationsdämpande ämnen, hormonella obalanser samt psykisk och fysisk stress som påverkar immunförsvaret negativt och ökar infektionsrisken.

Av Yoel Grundemark

 

Källa:
http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8397/lkt0751s3873_3877.pdf,
av Stig Bengmark.


Man har sett förhöjda nivåer av olika AGE/ALE-substanser vid:

* Allergier

* Alzheimers sjukdom

* Autoimmuna sjukdomar

* Cystisk fibros

* Diabetes

* Downs syndrom

* Fibromyalgi

* Glaukom

* Hjärt- och kärlsjukdomar

* Hormonrubbningar

* Led-, muskel- och sensjukdomar

* Osteoporos

* Parkinsons sjukdom

* Reumatoid artrit

* Sjukdom på inre organ som njurar, lungor och lever

* Stroke

* Åldrande

 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Många kvinnor undviker att bajsa

Mage

Toalettbesöket och då framför allt behovet av att bajsa, kan för många innebära en hel del obehag och besvär. Det framgår i en nyligen genomförd undersökning kring toalettvanor och förstoppning. Värst är situationen för unga kvinnor.

Tove har skrivit en handbok för “psykon”

Mental hälsa

Innan Tove Lundin fick sina diagnoser trodde hon att de som drabbats av psykisk ohälsa fick hjälp av vården att förstå vad som hände med dem och hjälp att komma på fötter igen men riktigt så såg inte verkligheten ut fick hon erfara. Med boken ”Handbok för psykon” försöker Tove bidra till att råda bot på utsattheten.

Att dansa och lära nytt kan motverka demens

Forskning

Det är inte ovanligt att både den fysiska och mentala formen försämras när vi kommer upp i åren, något som kan förvärras ytterligare av demensjukdomar. En ny studie visar att regelbunden träning kan göra att tecken på åldrande i hjärnan går tillbaka och absolut bäst är det att dansa.

Julgodiset är inte så oskyldigt som du tror – vägra palmolja!

Kurera debatt

Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg. 

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.