Grönsaker i mikro

Del 1: Inflammationer och kost

Man har sett förhöjda nivåer av olika AGE/ALE-substanser vid:

* Allergier

* Alzheimers sjukdom

* Autoimmuna sjukdomar

* Cystisk fibros

* Diabetes

* Downs syndrom

* Fibromyalgi

* Glaukom

* Hjärt- och kärlsjukdomar

* Hormonrubbningar

* Led-, muskel- och sensjukdomar

* Osteoporos

* Parkinsons sjukdom

* Reumatoid artrit

* Sjukdom på inre organ som njurar, lungor och lever

* Stroke

* Åldrande

 

De senaste 150 åren har en rad olika kroniska sjukdomar ökat markant. Under samma period har vårt livsmedelsanvändande förändrats radikalt och man har kunnat se tydliga kopplingar mellan kroniska sjukdomar och förhöjda nivåer av något som kallas AGE/ALE. Redan i början på 1900 talet uppmärksammades detta fenomen men det är inte förrän på senare tid som man faktiskt har börjat förstå vilka förödande konsekvenser dessa föreningar kan ha för vår hälsa.

När mat hettas upp bildas kemiska föreningar mellan vissa typer av aminosyror, proteiner och sockerarter som kallas AGE (advanced glycation end products). Några av de sockerarter som har visat sig vara högreaktiva för dessa föreningar är till exempel fruktos, glukos, laktos och maltos. Vanliga aminosyror som förkommer i föreningarna är lysin och histidin. Liknande reaktioner och föreningar kan även ske mellan speciella fettsyror, så kallade volatila fettsyror och proteiner/aminosyror. Dessa kallas i sin tur ALE (advanced lipxidation end products).

 

Antioxidanterna minskar
Något som kraftigt bidrar till högre nivåer av AGE/ALE i föda är industriell hantering av livsmedel för att förbättra smak och hållbarhet, till exempel bestrålning, jonisering rostning, och torkning av växter. Många råvaror innehåller naturligt höga nivåer av antioxidanter, men när dessa bearbetas försvinner större delen av de skyddande antioxidanterna och istället tar de skadliga AGE/ALE-föreningarna plats. Men det är inte bara den industriella hanteringen av föda som ökar mängden av AGE/ALE. Nivåerna stiger vid alla tillfällen där livsmedel upphettas kraftigt, exempelvis vid stekning eller grillning där det bildas någon form av stek eller grillyta.

Antioxidanter förstörs i mikro
Man har sett att större delen av de växtantioxidanter vi känner till idag förlorar kapacitet och styrka vid temperaturer på 30° och 100°. I takt med att antioxidanterna försvinner stiger nivån av AGE/ALE, och den fortsätter att öka i takt med temperaturen. Vid snabb upphettning i mikrovågsugn förstörs i princip alla antioxidanter och det bildas en kraftig ökning av AGE/ALE i livsmedlet som värms upp. Men även längre tids förvaring i rumstemperatur leder till bildandet av AGE/ALE.

Högt blodtryck och kroniska sjukdomar
I kroppen har vi en receptor som kallas RAGE-receptorn. RAGE startar och samordnar de inflammatoriska reaktioner som sker i kroppen. Dels genom att aktivera den proinflammatoriska transkriptionsfaktorn NF-(kappa)B, som spelar en viktig roll i regleringen av immunsvaret vid en infektion, men även genom att hämma vissa skyddsfaktorer. Ett högt intag av AGE/ALE-produkter ger en aktivering av RAGE-receptorn och en långvarig RAGE aktivering leder till nedsatt cellfunktion vilket i sin tur kan orsaka förhöjt blodtryck, kroniska sjukdomar eller påbörjan till en kronisk sjukdom. Genom att utesluta AGE/ALE-rika livsmedel i sin kost kan man få en sänkning av dessa inflammationsökande ämnen i vissa celler. Men i vävnader med lång livslängd och låg omsättning av celler som i till exempel muskler, senor, leder, hud, nerver, hjärna, öga och ögonlins kan ansamlingen av AGE/ALE bli kronisk.

Många orsaker
Under senare år har man inom forskningen hittat en variant av RAGE som kallas sRAGE som verkar ha förmågan att förhindra ansamlingen av AGE/ALE i vävnaderna samt hämma RAGE. Man har i studier kunnat se att det inte bara är höga nivåer av RAGE som har kopplingar till kroniska sjukdomar utan att även för låga nivåer av sRAGE är en stor bidragande orsak.

 

Uppkomsten av en överdriven systematisk inflammation kan ha en mängd olika orsaker och det mesta tyder på att många faktorer gemensamt bidrar till att spä på graden av inflammation i kroppen. Dels handlar det om ett för högt intag av inflammationsökande ämnen, ett för lågt intag av skyddande och inflammationsdämpande ämnen, hormonella obalanser samt psykisk och fysisk stress som påverkar immunförsvaret negativt och ökar infektionsrisken.

Av Yoel Grundemark

 

Källa:
http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8397/lkt0751s3873_3877.pdf,
av Stig Bengmark.


Man har sett förhöjda nivåer av olika AGE/ALE-substanser vid:

* Allergier

* Alzheimers sjukdom

* Autoimmuna sjukdomar

* Cystisk fibros

* Diabetes

* Downs syndrom

* Fibromyalgi

* Glaukom

* Hjärt- och kärlsjukdomar

* Hormonrubbningar

* Led-, muskel- och sensjukdomar

* Osteoporos

* Parkinsons sjukdom

* Reumatoid artrit

* Sjukdom på inre organ som njurar, lungor och lever

* Stroke

* Åldrande

 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

 

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

 

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.

 

“Vad är det som driver denna galenskap?”

Krönikan

Är det verkligen så jädra roligt?  I den här krönikan skriver Jessica Odén Strand, ledarskapskonsult om drivkraft, stress och själens plats i arbetslivet. Hon ställer frågan vad som skulle hända om vi skulle göra ett försök att höra hemma i världen istället för att försöka äga den.