Grönsaker i mikro

Del 1: Inflammationer och kost

Man har sett förhöjda nivåer av olika AGE/ALE-substanser vid:

* Allergier

* Alzheimers sjukdom

* Autoimmuna sjukdomar

* Cystisk fibros

* Diabetes

* Downs syndrom

* Fibromyalgi

* Glaukom

* Hjärt- och kärlsjukdomar

* Hormonrubbningar

* Led-, muskel- och sensjukdomar

* Osteoporos

* Parkinsons sjukdom

* Reumatoid artrit

* Sjukdom på inre organ som njurar, lungor och lever

* Stroke

* Åldrande

 

De senaste 150 åren har en rad olika kroniska sjukdomar ökat markant. Under samma period har vårt livsmedelsanvändande förändrats radikalt och man har kunnat se tydliga kopplingar mellan kroniska sjukdomar och förhöjda nivåer av något som kallas AGE/ALE. Redan i början på 1900 talet uppmärksammades detta fenomen men det är inte förrän på senare tid som man faktiskt har börjat förstå vilka förödande konsekvenser dessa föreningar kan ha för vår hälsa.

När mat hettas upp bildas kemiska föreningar mellan vissa typer av aminosyror, proteiner och sockerarter som kallas AGE (advanced glycation end products). Några av de sockerarter som har visat sig vara högreaktiva för dessa föreningar är till exempel fruktos, glukos, laktos och maltos. Vanliga aminosyror som förkommer i föreningarna är lysin och histidin. Liknande reaktioner och föreningar kan även ske mellan speciella fettsyror, så kallade volatila fettsyror och proteiner/aminosyror. Dessa kallas i sin tur ALE (advanced lipxidation end products).

Antioxidanterna minskar
Något som kraftigt bidrar till högre nivåer av AGE/ALE i föda är industriell hantering av livsmedel för att förbättra smak och hållbarhet, till exempel bestrålning, jonisering rostning, och torkning av växter. Många råvaror innehåller naturligt höga nivåer av antioxidanter, men när dessa bearbetas försvinner större delen av de skyddande antioxidanterna och istället tar de skadliga AGE/ALE-föreningarna plats. Men det är inte bara den industriella hanteringen av föda som ökar mängden av AGE/ALE. Nivåerna stiger vid alla tillfällen där livsmedel upphettas kraftigt, exempelvis vid stekning eller grillning där det bildas någon form av stek eller grillyta.

 

Antioxidanter förstörs i mikro
Man har sett att större delen av de växtantioxidanter vi känner till idag förlorar kapacitet och styrka vid temperaturer på 30° och 100°. I takt med att antioxidanterna försvinner stiger nivån av AGE/ALE, och den fortsätter att öka i takt med temperaturen. Vid snabb upphettning i mikrovågsugn förstörs i princip alla antioxidanter och det bildas en kraftig ökning av AGE/ALE i livsmedlet som värms upp. Men även längre tids förvaring i rumstemperatur leder till bildandet av AGE/ALE.

Högt blodtryck och kroniska sjukdomar
I kroppen har vi en receptor som kallas RAGE-receptorn. RAGE startar och samordnar de inflammatoriska reaktioner som sker i kroppen. Dels genom att aktivera den proinflammatoriska transkriptionsfaktorn NF-(kappa)B, som spelar en viktig roll i regleringen av immunsvaret vid en infektion, men även genom att hämma vissa skyddsfaktorer. Ett högt intag av AGE/ALE-produkter ger en aktivering av RAGE-receptorn och en långvarig RAGE aktivering leder till nedsatt cellfunktion vilket i sin tur kan orsaka förhöjt blodtryck, kroniska sjukdomar eller påbörjan till en kronisk sjukdom. Genom att utesluta AGE/ALE-rika livsmedel i sin kost kan man få en sänkning av dessa inflammationsökande ämnen i vissa celler. Men i vävnader med lång livslängd och låg omsättning av celler som i till exempel muskler, senor, leder, hud, nerver, hjärna, öga och ögonlins kan ansamlingen av AGE/ALE bli kronisk.

Många orsaker
Under senare år har man inom forskningen hittat en variant av RAGE som kallas sRAGE som verkar ha förmågan att förhindra ansamlingen av AGE/ALE i vävnaderna samt hämma RAGE. Man har i studier kunnat se att det inte bara är höga nivåer av RAGE som har kopplingar till kroniska sjukdomar utan att även för låga nivåer av sRAGE är en stor bidragande orsak.

Uppkomsten av en överdriven systematisk inflammation kan ha en mängd olika orsaker och det mesta tyder på att många faktorer gemensamt bidrar till att spä på graden av inflammation i kroppen. Dels handlar det om ett för högt intag av inflammationsökande ämnen, ett för lågt intag av skyddande och inflammationsdämpande ämnen, hormonella obalanser samt psykisk och fysisk stress som påverkar immunförsvaret negativt och ökar infektionsrisken.

Av Yoel Grundemark

 

Källa:
http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8397/lkt0751s3873_3877.pdf,
av Stig Bengmark.

Man har sett förhöjda nivåer av olika AGE/ALE-substanser vid:

* Allergier

* Alzheimers sjukdom

* Autoimmuna sjukdomar

* Cystisk fibros

* Diabetes

* Downs syndrom

* Fibromyalgi

* Glaukom

* Hjärt- och kärlsjukdomar

* Hormonrubbningar

* Led-, muskel- och sensjukdomar

* Osteoporos

* Parkinsons sjukdom

* Reumatoid artrit

* Sjukdom på inre organ som njurar, lungor och lever

* Stroke

* Åldrande

 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så blev jag av med hjärndimman

Mental hälsa

Under tio års tid led Victor Käkelä, 28 år, till och från av depressioner. När han dessutom fick problem med sömnen kändes det som om botten var nådd. Det krävdes några genomgripande livsstilsförändringar för att vända utvecklingen. Vägen till bättre hälsa, koncentration och minne gick via meditation, att välja bort kött och att börja äta vitaminer för hjärnan och den mentala förmågan.

petra månström

Petra Månström: ”Det är känslan som räknas”

Intervju

Hon var den lågmälda plugghästen med löpning som sämsta gren i skolgympan.  20 år senare är Petra Månström expert på just löpning. Hennes blogg om hur hon förberedde sig inför Stockholm Marathon blev snabbt en av landets mest lästa. Och i augusti kom hennes bok om smartare löpning, med tips för att göra oss alla till gladare och bättre löpare.

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.

maria borelisu

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Intervju

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

äldre kvinna i solglasögon

Professor: ”Vår livslängd har ingen fast gräns”

Forskning

De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.