Karoline Pettersson är dietist och profil i sociala medier. Med sin nya bok ”Budgetbra!” (Bonnier Fakta) vill hon hjälpa oss att äta god, hälsosam och näringsrik mat som också är plånboksvänlig.
Inga restriktioner kring mat
I tuffare tider ekonomiskt behöver vi hennes råd mer än någonsin för att få inspiration i mataffären och köket och därmed få så mycket näring per krona som möjligt.
Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?
– Enkelt, färgglatt och varierat! Det är ledorden när jag pratar om mat – framför allt enkelt. Jag har själv varit en person som i ung ålder började prova massor av olika dieter och sätt att äta på, ta bort och förbjuda. Därför brinner jag idag för att förmedla just att mat är och kan vara väldigt enkelt, om man bara tillåter sig att ha det så. Jag vill inspirera till att äta näringsrikt och färgglatt men utan förbud och regler. Det bidrar sällan till någonting bra att ha en massa restriktioner kring sitt ätande. Att äta är ju någonting vi behöver göra varje dag under hela livet och att ha ett så oproblematiskt sätt som möjligt att se och tänka på mat är min filosofi. Jag önskar att alla får uppleva matharmoni.
Hur väcktes ditt engagemang för kost och hälsa och vad fick dig att vilja jobba som dietist?
– Jag gick en PT-utbildning där vi under en del av kursen hade inriktning på kostråd och vi blev även kostrådgivare. Jag förstod ganska snabbt att det var kost jag var mer intresserad av. Jag blev fascinerad över hur man på molekylnivå kan påverka genom vad man äter. Det är häftigt tycker jag hur mycket mat är och betyder, därav min filosofi att hålla det enkelt.
Vilka är dina bästa argument för den som vill äta bra och näringsrik mat, men lätt faller in i att köpa färdigmat eller halvfabrikat när tiden och pengarna är knappa?
– Givetvis kan man hamna där då och då, men förutom att köpa min bok för mer recept och tips så hade jag sagt att börja planera kring maten mer än du gör idag. Alltså se över lite vad som är på extrapris och kanske sätta dig in i att laga mer vegetariskt. Baljväxter är ju något som är supergott och framför allt billigt. Det går att göra väldigt mycket med det. Bli expert på att ta vara på allt hemma och framför allt som ovan nämnt: planera och hellre handla färre gånger. Ha en budget för månaden och se det som cykler – vissa veckor kanske det är extrapris på just färs eller varför inte lax? Köp då mer av det och frys in. Även om det blir lite dyrare den gången så går det ju att använda veckan efter.
Karolines genvägar till hälsosam mat i tuffa tider
- Planera inköp och maträtter.
- Ta vara på slattar, bli en slattmästare helt enkelt.
- Köp på extrapris men också våga se vart det finns mer ”näring per krona”. Många livsmedel är ju billigare i stunden kortsiktigt, men kanske inte bäst för hälsan långsiktigt.
- Satsa på storkok, ha alltid matlåda med dig. Många gånger kan du få hela veckans matlådor för vad en lunch kostar en dag ute.
- Köp gärna frysta grönsaker istället för färska och gå andra vägen – har du köpt färskt som håller på att bli dåligt så fryser du in det. Färska och frysta grönsaker och frukter kan enkelt bli bas i en god smoothie tillsammans med yoghurt och frön.
- Något som är bra för både hälsa och plånbok är att baka eget bröd och göra egen müsli/granola. Kilopriset på en färdig granola idag kan man istället få flera kilo för om man köper och gör själv.
Tips! Vill du laga några av Karolines recept ur boken ”Budgetbra!”? Du hittar 4 recept här under artikeln!
(Foto: Lina Eidenberg Adamo)
Karoline Pettersson
Ålder: 30 år.
Bor: Precis köpt ny lägenhet i centrala Göteborg tillsammans med min sambo.
Familj: Sambon Kevin.
Gör: Är dietist i grunden men jobbar väldigt mycket med sociala medier där jag florerar på Instagram, Tiktok och även Youtube. Har en egen kost- och träningsapp där jag hjälper människor till mer välmående varje dag, mestadels kvinnor men även många män som önskar hjälp med en livsstilsförändring.
Så mår jag bra: När jag har rutiner i mitt liv och när jag lever utan restriktioner kring kost och träning. Jag mår som bäst när jag rör på mig, äter näringsrikt men även lite Polly. När jag har balans av alla delar i mitt liv mår jag som bäst hade jag sagt.
Karolines favoriter i köket!
Skafferi:
- Havregryn. Är billigt och har mycket näring.
- Baljväxter. Innehåller massor av näring och fibrer.
- Frön. Kan vara lite dyrare, men satsa på storpack och strössla över sallad/gröt/yoghurt/smoothien. Väldigt trevligt och bra fetter!
Kylskåp:
- Ägg. Innehåller väldigt mycket näring och är ett billigt mellanmål om man jämför med att köpa något färdigt ute på språng. Mättar också bra!
- Rotfrukter. Innehåller mycket näring det med, har tuggmotstånd och mättar bra. Bra att köpa när det är extrapris och går oftast att fynda väldigt bra!
- Yoghurt. Har blivit lite dyrare men är en bra bas i smoothies, och även för bakning.
Frys:
- Frysta grönsaksmixar. Innehåller minst lika mycket näring som färska, så var inte rädd för att köpa fryst! Då kan man också ta fram den exakta mängd som man önskar – perfekt för att fylla ut grytor, men även i smoothies.
- Frysta bär (gärna egenplockade). Ett riktigt lifehack är att ha tålamod att plocka egna bär, men även svamp. Annars köp, det är mycket billigare än färska bär.
Sist men inte minst:
- Matlådor! Kanske konstigt, men att ha massor av färdiga matlådor i frysen med exempelvis lasagne, köttfärssås eller grytor – det underlättar så mycket. När man står i valet och kvalet att beställa mat eller tänker att det inte finns hemma, då har man flera matlådor i kylen. Annars är vegofärs ett bra livsmedel att ha hemma för det går snabbt att tillaga.