Annons

Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Goda nyheter för djurägare som går i väntans tider. Tidig exponering för husdjur kan minska risken för övervikt och allergi, särskilt efter kejsarsnitt. Ny forskning visar att barn i familjer med husdjur generellt har friskare barn. Anledningen? Jo, djur innebär ofta en gynnsam effekt på barnens mag-tarmkanalens bakterieflora – den så kallade mikrobiotan.

Redaktionen

26 juli, 2017
Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning
Dela inlägget

Goda nyheter för djurägare som går i väntans tider. Tidig exponering för husdjur kan minska risken för övervikt och allergi, särskilt efter kejsarsnitt.
Ny forskning visar att barn i familjer med husdjur generellt har friskare barn.
Anledningen? Jo, djur innebär ofta en gynnsam effekt på barnens mag-tarmkanalens bakterieflora – den så kallade mikrobiotan.

Det finns redan många anledningar till att skaffa hund och här kommer ytterligare en. Nya forskningsresultat visar nämligen att kvinnor som har hund under tiden de är gravida – och, eller kort därefter – föder friskare barn med mindre risk att bli överviktiga och med färre allergier.
Det bevisar alltså att YouTube haft rätt hela tiden: hundvalpar och bebisar är en fantastisk kombination, skriver brittiska Metro.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för ”lyckopiller” inom äldrevården

Gynnar mängden nyttiga bakterier
Enligt forskningsstudien från University of Alberta producerar hushåll med pälsdjur, under eller kort efter graviditeten, barn med större mängd av två typer av nyttiga mag-tarmbakterier: ruminococcus and oscillospira för att vara exakt, vilka både har kopplats samman med en minskad risk för övervikt och fetma samt olika typer av barnallergier.

Husdjur = bättre mag-tarmhälsa
Studien tittade på data från 746 kanadensiska spädbarn och deras mödrar mellan åren 2009 och 2012. Mammorna fick själva rapportera om det fanns ett husdjur i hemmet under den andra och tredje trimestern samt tre månader efter födseln.
När barnet var fött analyserades barnets maghälsa genom avföringsprover. Resultatet var tydligt: Exponering för djur, antingen under eller efter graviditeten, ökade kraftigt mängden nyttiga bakterier.
Föreställningen att husdjur har en positiv påverkan på immunförsvaret kommer från hygienhypotesen, vilket tillskriver en risk för allergier i en överdrivet hygienisk miljö, poängterar forskarna själva.

Annons

LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Mikrobiatans betydelse för barnets framtida hälsa
I studien förklarar forskarna mer om bakgrunden och berättar bland annat att så kallad mikrobiell kolonisering av tarmkanalen hos spädbarn är en väsentlig process i människans livscykel, och att händelser som kan gynna mikrobiotan under sitt utvecklingsstadie har ett betydande inflytande på barnets framtida hälsa. Efter födseln kännetecknas mikrobiotan hos nyfödda av låg mångfald av bakterier. Mångfalden ökar sedan mot att efterlikna en vuxens framåt ett års ålder, skriver forskarna.

De skriver även i sin rapport att under denna utveckling utformas bakteriekompositionen med hjälp av ett antal faktorer, däribland graviditetens längd, huruvida barnet fötts vaginalt eller via kejsarsnitt, om det ammats eller fått ersättning och om det utsatts för någon typ av antibiotikabehandling, antingen direkt eller indirekt via sin mor under graviditeten. Även förekomsten av djur i hushållet påverkar. Uppfattningen är att husdjur gynnar immunförsvaret, en tes som härstammar från hygienhypotesen, som först föreslagits av David Strachan 1989 och därefter stöttats av flera epidemiologiska studier.

LÄS OCKSÅ: 17 fakta och forskning om goda bakterier

Stark koppling för barn födda med kejsarsnitt
En samlad analys av 7 000 hushåll dokumenterade att hundägande under de första två levnadsåren minskade känsligheten för allergener i tidig barndom, även om bevisen för eventuellt astmaförhindrande var mindre tydliga, står också att läsa i studien. I en metaanalys av sex studier som utvärderade exponering för hushållsdjur före födsel konstaterades dock en sänkt risk för allergisk sjukdom (atopisk dermatit, astma) hos barnen. Vidare var kopplingen mellan djurägande före födsel starkast för barn födda med kejsarsnitt.

Annons

Andra studier har visat att djurägande efter barnets födsel kan påverka förutsättningarna när det gäller tidiga (i livet) riskfaktorer för metaboliska sjukdomar och tillstånd.

Fler studier krävs
Eftersom majoriteten av hushållen med pälsdjur gällde hund krävs ytterligare studier för att säkerställa effekten från katter och kombinationen av flera husdjur av olika raser.

LÄS OCKSÅ: Naturliga knep vid tand- och ledproblem hos din fyrbente vän

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons