helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Fakta

Namn: Helena Nyblom
Yrke: Medicine doktor i invärtes medicin samt specialistläkare inom psykiatri och författare.
Bor: Norge
Böcker av Helena i urval: Supermat Vägen till ett friskare liv, Vägen till friskare hud och Läkarens guide till den naturliga supermaten

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är hon bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

Helena kom nyligen ut sin tredje bok "Läkarens guide till den naturliga supermaten" där hon benar ut vad som enligt vetenskapen utgör nyttig mat och hur vi ska äta och leva för att ta hand om vår hälsa.
– Jag är mycket för back to basic, sover man inte ordentligt, stressar för mycket, inte rör på sig och äter dåligt är det självklart att man får symptom från kroppen, säger Helena Nyblom till Kurera.
Helena Nyblom är både läkare inom invärtes medicin och psykiatriker och för henne är detta att ta hand om kroppens basala funktioner en grundförutsättning för att vi ska fungera men samhället idag uppmuntrar inte till det menar hon.
– Vi stressar för mycket, vi sover för lite och sedan hoppar vi på dieter och trender för att må bättre.

Vården brister när det kommer till kosten
När Helena arbetade inom sjukvården tyckte hon att de var för dåliga på att se hur viktiga dessa grundstenar var, framför allt kosten.
– Här tror jag att man kan göra mycket för den enskilda individen, säger Helena.
Inte minst inom psykiatrin där Helena varit verksam som psykiatriker menar hon att det leder till stora bekymmer när något så grundläggande som kosten inte fungerar.
– Det blir dessutom en stor kostnad för samhället när människor inte mår bra i kroppen eller själen.

 

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Ny forskning ledde till ny bok
Helena var först tveksam till om hon skulle skriva en bok till.
– Det har gått så mycket trender i det här med dieter.
Men den utvecklingen är också något som bidrog till att hon bestämde sig för att ändå göra det, det och att hon tycker att det går en röd tråd i den forskning som kommit på senare år. Där allt pekar åt samma håll, den mat som är bra för hjärnan är samma som är bra för hjärta och kärl och så vidare.
– Det kokar ned till samma budskap hela tiden.
Helena menar att den mat hon rekommenderar i boken är den som visat sig fungera, hon exkluderar de värsta bovarna men förbjuder inget. Vill man äta biff med bearnaisesås får man det, det handlar mer om hur ofta och i vilka mängder.

LÄS OCKSÅ: Anders vill vidga ramarna för vad som anses normalt

Nyttig mat är supermat
För tio år sedan kom Helenas första bok som hette "Supermat", ett ord hon tycker kidnappats sedan dess och numera mer används till exotiska pulver som färdats långväga snarare än den ursprungliga innebörden vilket är vanlig mat med goda egenskaper så som grönsaker, frukt och bär. Så numera är Helena noga med att förklara vad hon menar för att undvika att det blir några missförstånd.

LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind

Små förändringar ger stora resultat
Det är ganska lite som ska till för att göra stora hälsovinster menar Helena. Att till exempel lägga till gröna bladgrönsaker och bär, lägga sig vinn om att sova ordentligt eller att börja röra sig mer.
– Det är mitt främsta budskap och det jag vill föra vidare, säger hon.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Helena Nyblom
Yrke: Medicine doktor i invärtes medicin samt specialistläkare inom psykiatri och författare.
Bor: Norge
Böcker av Helena i urval: Supermat Vägen till ett friskare liv, Vägen till friskare hud och Läkarens guide till den naturliga supermaten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.