”Här har vi en riktig grundpelare i det läkande köket! När jag var förkyld som barn sattes alltid den stora buljonggrytan på spisen och den milda, fina soppan kändes alltid lika välgörande. Buljongen är lättsmält och värmande och faller hela familjen i smaken. Koka gärna en stor sats och frys in!”, tipsar Diamantis Koukouvinos, även känd som Dr Diamantis.
Han har skapat detta recept, som kommer från hans bok ”Det läkande köket” som är full av stärkande och goda recept som både balanserar blodsocker och hormoner.
Ingredienser
4 portioner
500 g kycklingbröstfiléer
1 liter vatten
3 dl kycklingbuljong (alt. 2 kycklingbuljongtärningar + ytterligare 3 dl vatten)
1 purjolök
4 morötter
2 selleristjälkar
600 g potatis
250 g champinjoner eller blandad svamp
1 burk majs
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
300 g kokosgrädde
saften från 1⁄2 citron
salt & peppar
Gör så här:
- Lägg kycklingfiléerna i en gryta och täck med vatten och kycklingbuljong. Koka upp och låt sedan småkoka 15–20 minuter tills kycklingen är genomkokt.
- Under tiden strimlar du löken, skär morötterna i slantar, skivar sellerin fint samt skär potatis och svamp i lagom stora bitar eller tärningar.
- Lyft upp den färdigkokta kycklingen ur grytan och strimla köttet med hjälp av två gafflar.
- Lägg nu tillbaka den strimlade kycklingen i grytan med buljongen. Lägg även i grönsakerna, svampen och potatisen.
- Tillsätt vin och örter och låt soppan puttra i ca 20 minuter.
- Ta i kokosgrädde och citronsaft och smaka av med salt och peppar.
- Låt puttra vidare i ca 15 minuter eller tills potatisen är genomkokt.
( Foto: Stephanie Sifvert)
Dr Diamantis tipsar!
Rätten är rik på: Kollagen, A–vitamin, karotenoider, protein
Extra bra för: IBS, menstruation & PMS , graviditet, energi, klimakteriet.