Ayurvedisk linssoppa med spenat | Kurera.se
Ayurvedisk linssoppa med spenat

Foto: Crelle photography

Ayurvedisk linssoppa med spenat

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Har du hört talats om ayurveda har du säkert också hört orden vata, pitta och kapha, som är de tre doshorna, det vill säga de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar. Enligt ayurveda ska det finnas lagom av dessa för att kroppen ska vara frisk, och obalans kan medföra sjukdom. Men – du kan ställa balansen till rätta genom att äta för din kroppstyp.
Här är en ayurvedisk linssoppa med spenat anpassat för kapha, vata och pitta.

Den indiska läkekonsten ayurveda är en hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp: Vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
När det finns lagom av doshorna i kroppen skapar de hälsa. När det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de däremot sjukdom. Ayurveda handlar om hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans. Hälsa är ett individuellt tillstånd och ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.

 

► Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya

Sex kroppstyper
För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper: Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandtyperna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.
Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha. Enligt ayurveca bestäms det redan vid befruktningsögonblicket hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp. Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.
Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.

Läs mer om Ayurveda här (extern länk)

Portioner: 4

Ingredienser

Linssoppa med spenat (för kapha)
Röda linser och spenat hettar upp kroppen och linserna hjälper till att torka ut kaphas tendens att skapa slem. Spenat kan täppa igen kroppens kanaler och kombineras därför alltid med dill som motverkar denna egenskap. Starka kryddor, här i form av harissa hjälper till att ge den värme och stimulans som kapha behöver.

► Läs också: Kureras ayurvedastuderande bloggare Bella Håkansson reder ut: Vad är ayurveda?

3 ½ dl röda linser
250 gram spenat (eller gärna nässlor, kirskål, svinmålla)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
½ dl hackad dill
1 liter grönsaksbuljong
½–2 msk harissa
Salt, peppar, citron

Anpassa för vata
Tillsätt lite extra malda fänkålsfrön
Öka mängden olja
Servera med en klick yoghurt

Anpassa för pitta
Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
Minska ner mängden harissa
Tillsätt extra dill
Välj gärna andra blad än spenat
Välj andra linser än röda linser

► Läs också: De indiska kryddornas många hälsofördelar

Gör så här

Skölj linserna i kallt vatten. Skölj och hacka spenaten. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Fräs lök och vitlök lätt i oljan. Tillsätt spiskummin och koriander. Rör ner linserna och låt steka någon minut. Häll på buljongen. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Lägg i spenaten och dill och låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med harissa, salt, peppar och kanske lite citron.

Servera soppan med lite topping av t ex färska groddar, hackad blekselleri eller finhackad röd paprika.

Läs också: Raw kombucha – en fermenterad dryck med anor i den ayurvediska kejsarkulturen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Smoothiebowl med korngräs 

Recept

Ljuvlig bowl att njuta som frukost eller varför inte som en fräsch del av en brunch. Med avokado, banan, hallon och spenat får du många vitaminer och andra nyttigheter. Korngräspulver gör denna rätt än mer näringsrik.

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

 

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.