”En fantastisk gröt som görs på en kombo av bovete och havre och är fullproppad med nyttiga fettsyror och fibrer. Blåbären och kryddorna tillför antioxidanter, som med sina antiinflammatoriska egenskaper ser till att du får en optimal start på dagen!”, säger Diamantis Koukouvinos (”Dr Diamantis”).
Ingredienser:
4 portioner
2 dl helt torkat bovete
7 dl vatten
2 dl havregryn eller teffgryn
1 dl frysta blåbär
2 msk chiafrön
2 msk pumpafrön
1 msk kokosolja
4 färska, hackade dadlar alt. 2 tsk grekisk tallhonung
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1⁄2 tsk salt
Topping: björnbär och nötsmör som på bilden, eller varför inte banan, naturella nötter eller kokosflakes?
Gör så här:
1. Blötlägg bovetet i 5 dl vatten och låt stå över natten. (Har du glömt att blötlägga? Ingen panik: Häll kokande vatten över bovetet och låt det snabb-blötläggas i 15 minuter istället!)
2. Rensa och skölj bovetet efter blötläggningen.
3. Lägg det rensade, sköljda bovetet i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Låt koka samman på medelvärme.
4. När gröten har blivit krämig är den redo att hällas upp i skålar och toppas med valfri topping.
Receptet kommer från ”Det läkande köket” av Diamantis Koukouvinos.
Foto: Stephanie Sifvert
Pröva gärna även detta recept från Dr Diamantis: Magvänlig indisk mungböngryta
Rätten är..
Rik på: Zink, fibrer, antioxidanter, protein
Extra bra för: Graviditet, IBS, hjärthälsa