Annons

Ekologisk odling bra för mångfalden

Mikrofloran hos besprutade grödor påverkas negativt, därmed ökar risken för bland annat resistens enligt en studie från SLU. Däremot gynnas grödors naturliga försvar av ekologisk odling och förekomsten av ogräs.

Redaktionen

24 juli, 2017
Ekologisk odling bra för mångfalden
Dela inlägget

Mikrofloran hos besprutade grödor påverkas negativt, därmed ökar risken för bland annat resistens enligt en studie från SLU. Däremot gynnas grödors naturliga försvar av ekologisk odling och förekomsten av ogräs.

Mikrofloran hos grödor odlade med ekologiska metoder skiljer sig från den hos de som besprutas. I en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet kunde forskarna konstatera att antalet svamparter i ekologisk odling i genomsnitt var 40 procent större än i konventionell. Däremot skiljde sig inte mängden sjukdomsalstrande arter åt mellan odlingsformerna, trots användandet av svampdödande medel inom det konventionella jordbruket.

LÄS OCKSÅ: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt

Svampmedel slår brett
All växtlighet omges av en flora av mikroorganismer som samarbetar och svampmedlen angriper fler än bara de skadliga och påverkar därmed mångfalden av mikrober negativt. Sjukdomsalstrande bakterier riskerar bli resistenta mot kemiska bekämpningsmedel och kan även sprida sig.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt spannmål ökar allt mer – havre i topp

Skyddande samverkan
En varierad och rik mikroflora ökar växternas chanser att stå emot angrepp från sjukdomsspridande inkräktare. Inom ekologisk odling praktiseras utöver varierad växtföljd även biologisk bekämpning vilket förhindrar att man råkar slå ut växternas naturliga försvar av bara farten. Därför är det viktigt att känna till hur mikrofloran skiljer sig mellan ekologiskt och konventionellt odlade grödor, enligt SLU.

Annons

LÄS OCKSÅ: Sifo: Allt fler vill äta ekologiskt

Gynnsam flora hos ogräs
Ogräs visade sig vara mest gynnsamt för artrikedomen.
– Vad detta beror på kan vi bara spekulera i. Två tänkbara orsaker är att förekomsten av ogräs skapar ett mikroklimat som gynnar ett större antal arter, eller att den större mängden ogräsarter i sig innebär fler artspecifika mikroorganismer, vilket skulle öka sannolikheten att ett antal av dem även kan sprida sig till grödan. Den mikrobiella floran i ogräs, och hur denna påverkar den odlade grödan, vore därför ett intressant framtida forskning, avslutar Ida Karlsson på SLU till Forskning.se.

Av Nina Törmark

Källa: Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons