Annons

Elva myter och missförstånd om omega-3

Omega-3 är ett mycket omdebatterat ämne. Ska man äta fisk, fiskolja eller varför inte linfröolja? Valen liksom budskapen kring omega-3 är många. Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson klargör här elva myter och missförstånd gällande omega-3.

Redaktionen

13 mars, 2013
Elva myter och missförstånd om omega-3
Dela inlägget

Det pratas mycket om omega-3 och dess effekter för hälsan.
Vad är sant och vad ska man ta med en nypa salt?
Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson klargör här elva myter och missförstånd gällande omega-3.

1. Merparten av vetenskapliga studier kring hälsoeffekterna med regelbundet intag av fisk handlar om nyckelkomponenterna EPA och DHA. Det finns andra bra ämnen i fisk också men EPA och DHA verkar vara de kraftfullaste för att hålla människor friska.

2. Omega-3 är inte samma sak som EPA/DHA.

3. Fiskolja är inte heller samma sak som EPA/DHA. Fiskolja innehåller även mättade fetter, omega-6-fetter och kolesterol.

4. Fiskolja innehåller direkta källor till EPA/DHA medan omega-3-växtkällor måste konverteras av kroppen till EPA/DHA.

Annons

5. Linfröolja innehåller omega-3, men måste intas i 10-20 gånger högre dos för att ge samma EPA och DHA som fiskolja.

6. Räkna inte med att få i dig några större mängder EPA/DHA när du köper ”omega-3- bröd” eller andra producerade färdigvaror. Alla bakverk och bröd innehållande omega-3- oljor och upphettade oljor bör undvikas. Kombinationen av kolhydrater och tillsatser av upphettat vegetabiliskt fett är inte nyttigt för kroppen.

7. Även kött innehåller omega-3-fettsyror. Gräskött – djur uppfödda på gräs och inte kraftfoder, innehåller mycket mer omega-3 än vanligt kött. Köttintaget bör begränsas, men ät helst gräskött.

8. Omega-3-ägg är både en bra protein- och omega-3-källa.

9. Fiskoljetillskott är mycket renare och säkrare än intag av fisk, där man förutom nyttigheter kan få i sig en hel del föroreningar.

Annons

10. Fett är inte farligt, men för mycket fett och fel sorters fett och fel balans mellan fettsyrorna ger nedsatt hälsa och bidrar till kroniska sjukdomar och tidig dödlighet.

11. Koncentrerade fiskoljor har högre andel EPA/DHA och tas dessutom lättare upp av kroppen. Till dessa oljor räknas de som innehåller minst 55 procent EPA/DHA.

Av Peter Wilhelmsson

Annons