Annons

En tuff start i livet påverkar barns hälsa

Svåra upplevelser i barndomen som en förälders död, att ha vuxit upp i fattigdom, blivit utsatt för övergrepp eller att ha en psykiskt sjuk förälder länkas samman med ökad risk för både fysiska och psykiska besvär och påverkar hjärnans utveckling hos barn.



Redaktionen

5 november, 2017
En tuff start i livet påverkar barns hälsa
Dela inlägget

Svåra upplevelser i barndomen som en förälders död, att ha vuxit upp i fattigdom, blivit utsatt för övergrepp eller att ha en psykiskt sjuk förälder länkas samman med ökad risk för både fysiska och psykiska besvär och påverkar hjärnans utveckling hos barn.



Utvecklingen hos barns hjärnor påverkas negativt av svåra uppelvelser och det kan ha allvarliga konsekvenser för deras hälsa redan i tidig ålder visar ny forskning från Washington University School of Medicine. Studien som publicerades i JAMA Pediatrics den 30 oktober visar att de som haft flera av svåra upplevelser i tidig barndom kan utveckla såväl depression som olika fysiska sjukdomar redan innan tio års ålder.

Ökad risk för sjukdom och depression
Forskarna fann att en del av hjärnan som är involverad vid beslutsfattande och känsloreglering var mindre hos barn som upplevt tre eller flera svåra stressfaktorer före åtta års ålder jämfört med barn som haft en mer stabil uppväxt. De löpte dessutom 15 procent större risk att utveckla svår depression i tidiga tonår och 25 procent löpte större risk att drabbas av fysiska besvär som astma och matsmältningsbesvär och på grund av hälsoproblem var de ofta mer hemma från skolan.

Fem trauman före åtta års ålder
I studien undersöktes 119 barn isom var i 3-6 års ålder n vid studiens början. Forskarna kartlade olika svåra uppelvelser i barnens uppväxt alltifrån naturkatastrofer, en förälder som åkte i fängelse eller lades in på sjukhus och vårdades för svår sjukdom. De flesta av barnen hade varit med om i snitt fem traumatiska upplevlser före åtta års ålder.

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

Annons

Beteendestörningar och sämre omdöme
Som en del i undersökningen gjordes även en hjärnröntgen när barnen var mellan 6 och 13 år gamla. Att delen för beslutsamhet och känsloreglering visade sig vara mindre gör dessa barn mer sårbara för beteendestörningar och mer benägna att fatta sämre beslut menar forskarna. Något de tror kan ligga bakom kostval, allmänt riskbeteende och en försämrad förmåga att ta hand om sig själv, vilket tillsammans leder till sämre fysisik och psykisk hälsa.

LÄS OCKSÅ: Ny studie ska kartlägga orsaken bakom depression

Minskad hjärnvolym
Forskarna menar att resultatet visar hur stort inflytande den psykosociala miljön har.

 Tidigare studier har kopplat svåra barndomsupplevleser till bland andra hjärt-kärlsjukdom, cancer och psykiska besvär hos vuxna men fram till nu har forskare inte kunnat förklara hur det påverkat barns hälsa. De barn som drabbats av minst tre typer av svårigheter hade dessutom mindre hjärnvolym vilket påverkar förmågan att utrycka känslor negativt. Oförmåga att utrycka sina känslor är kopplat till depression men även andra psykiska och sociala problem. Dessa barn hade dessutom fler fysiska hälsoproblem som påverkade deras skolgång.

LÄS OCKSÅ: Deprimerade dras till det negativa

Studien utökas
Tidigare studier har visat att barn som får stöd kan komma över enstaka stressorer som att förlora en förälder men när de byggs på är det viktigt att barnen får den hjälp de behöver. Forskarna tror att studien kan påverka hur man i framtiden ser på utvecklandet av sjukdom ”Vi vet redan att miljögifter kan orsaka sjukdom men nu vet vi att psykosociala gifter kan göra detsamma”. Forskarna planerar att fortsätta följa barnen in i vuxenlivet men studien ska även utökas och de ska även börja undersöka gravida kvinnor för att se vad psykosociala stressorer och trauman som upplevs under graviditeten och barnets första tre år har för inverkan på hjärnans utveckling hos barnet samt dess allmänna hälsa.

Annons

Av Nina Törmark

Källa: Medicalexpress

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons