Annons
Annons

Enzymer löste Lottas magkrångel

Lotta Moll har haft problem med magen sedan hon var i tonåren. Magkatarr, sura uppstötningar och halsbränna var en del av vardagen. Hon fick aldrig någon diagnos, och som vuxen försökte hon lösa problemet själv. Till slut var det en burk med magenzymer som fick ordning på magen. I dag är Lotta i princip problemfri.

Inger Palm

31 maj, 2023
Enzymer löste Lottas magkrångel
Dela inlägget

Lotta Moll har haft problem med magen sedan hon var i tonåren. Magkatarr, sura uppstötningar och halsbränna var en del av vardagen. Hon fick aldrig någon diagnos, och som vuxen försökte hon lösa problemet själv. Till slut var det en burk med magenzymer som fick ordning på magen. I dag är Lotta i princip problemfri.

Lotta Moll har så länge hon kan komma ihåg haft en krånglande mage. Som ung kvinna hade hon förstoppning och diarré, magkatarr, halsbränna och sura uppstötningar.

– Jag har haft så mycket problem med magen att jag nästan har kunnat doktorera i magåkommor. Det har varit en smärtsam och bitvis besvärlig resa innan jag till slut blev bra, säger Lotta som tror att allt började med att hon hade en konstant inre stress som satte sig i magen.

Lotta jobbade länge inom restaurangbranschen, som är ett slitsamt och stressigt jobb och som innebar sena kvällar, och magen blev ju inte bättre av den pressen.

Det slutade med att hon blev sjukskriven på grund av utbrändhet och då bestämde hon sig för att byta yrke och utbildade sig till fotograf. Där sysslade hon bland annat med hundböcker och fick ett djupare intresse för hundar och skaffade hund själv.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Hej då bråkig mage

Bytte jobb

– Hundar var så roligt att jag lämnade jobbet som fotograf och började jobba som djurskötare på ett djursjukhus. Jag arbetade bland annat med rehabilitering och var även inhyrd som konsult, säger Lotta.

Men stressen fortsatte att förfölja Lotta som led av svullnad, gaser och uppsvälldhet – och hon behövde alltid vara i närheten av en toalett eftersom diarrén kunde slå till när som helst.

– Jag provade mig fram bland olika magmediciner och kosttillskott men skillnaden blev aldrig speciellt tydlig. Oftast hände ingenting alls. Av vissa tillskott och mediciner blev jag egentligen bara sämre. Det blev som en ond cirkel som aldrig ville ta slut, säger Lotta.

I början av 90-talet flyttade Lotta från den lilla orten Stigtomta utanför Nyköping och upp till Stockholm där tempot är betydligt snabbare och hetsigare. Det tror hon själv kan vara en av anledningarna till hennes stressmage.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: ”Jag har återfått viljan att leva!”

Maten stannade kvar i magen längre

Det är snart sex år sedan som hon började få så mycket diarré att hon knappt hann in på toaletten. Kramperna avlöste varandra och hon hade inga marginaler längre.

– Jag blev inlagd på Ersta sjukhus där man tittade in i min mage och mina tarmar, och det efter att jag fått laxermedel som kändes som om det skulle slita sönder mig inifrån. Men tyvärr fann man ingenting och jag åkte hem ganska nedstämd, berättar Lotta.

I samband med sjukhusvistelsen fortsatte Lotta leta efter den behandling som skulle göra henne bättre och i bästa fall riktigt bra, så att hon inte längre skulle gå runt och känna sig förlamad av rädsla att inte hinna fram till närmaste toalett.

– Till slut fick jag diagnosen IBS och fick reda på att sjukdomen går i skov. Jag fick medicin som hjälpte mig i perioder, men när jag läste om en person som hade testat ett kosttillskott med matsmältningsenzymer och jag provade det så blev min mage riktigt bra för första gången sedan tonåren. Matsmältningsenzymerna gjorde att maten stannade kvar i magen längre, eller kanske som mat normalt ska göra. Diarrén upphörde och efter det har jag mått riktigt bra.

LÄS OCKSÅ: Bitterämnen gör min mage lugn

Är inte orolig att lämna hemmet

Lotta är numera anställd på ett djursjukhus och tycker att det är bättre än att vara egen företagare. Stressen och pressen är mindre. Hon kan lämna tanken på jobbet när hon går därifrån och ägna sig åt sina hundar. Men när det var som värst och hon tog hand om ett djur var det inte särskilt trevligt att bara släppa djuret och springa på toaletten för att inte allt skulle hamna i byxorna.

– När jag mådde som värst hade jag domningar i kroppen. Jag tappade känseln i delar av ansiktet och trodde att jag hade fått en hjärntumör, säger Lotta och fortsätter:

– Jag har lärt mig att laga mat som min mage tål, och har fasat ut både mediciner som enzymer. Ibland, när jag tycker att jag behöver, tar jag en kur med matsmältningsenzymer, för de mår min mage bra av. Nu behöver jag inte ha koll på var toaletten finns och jag kan lämna mitt hem utan att behöva oroa mig för att få akut diarré.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Lotta Moll

Ålder: 50 år.
Bor: I lägenhet i Bagarmossen.
Gör: Djursjuksköterska på Bagarmossens sjukhus.
Bor med: Hundarna Ruth och Siri och katten Trubbel.
Så mår jag bra: Tränar och tävlar i lydnad med Ruth.

Enzymer

… underlättar matsmältningen och hjälper till att bryta ner maten. När vi blir äldre så avtar kroppens egen enzymproduktion vilket kan medföra matsmältningsproblem. Men även efter en operation eller om man har någon sjukdom kan det uppstå brist på matsmältningsenzymer. Har vi inte tillräckligt med enzymer så kan det leda till gaser, magknip och diarré.

Annons