Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Essentiella fettsyror är fettsyror som människan måste få genom kosten på samma sätt som vitaminer, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa byggstenar.

Essentiella fettsyror (EFA)

Essentiella fettsyror är fettsyror som människan måste få genom kosten på samma sätt som vitaminer, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa byggstenar. Det finns 2 essentiella fettsyror, alfalinolensyra och linolsyra. Utifrån dessa har människokroppen förmågan att tillverka alla fettsyror som har en längre kedja av kolatomer och flera dubbelbindningar.

De essentiella fettsyrorna påminner om vitaminer i 2 viktiga avseenden:
• de är nödvändiga för cellerna och hälsan
• kroppen kan inte själv tillverka dem utan de måste intas med födan.

Linolsyra och linolensyra är omättade fettsyror och innehåller 2 respektive 3 dubbelbindningar på sådana ställen i sina kolkedjor att de inte kan syntetiseras av kroppen. De måste alltså tillföras genom kosten.
Av linolsyra bildar kroppen arakidonsyra och gammalinolensyra (GLA), som alla tillhör gruppen omega-6-fettsyror. Linolensyra utgör utgångsämnet vid bildandet av eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Dessa tillhör gruppen omega-3-fettsyror, som är rikligast förekommande i hjärnans fosfolipider och nödvändiga för utvecklingen av hjärna, retina (ögats näthinna) och spermier. För kroppens omvandling krävs att levern fungerar väl.

Funktion
EFA bildar en strukturell del av alla cellmembran, såväl för celler som för de intracellulära organellerna. De håller membranproteiner genom elektrostatiskt attraktiva krafter. Membranproteiner är involverade i transporter av substanser in i och ut ur cellerna via proteinkanaler, pumpar och andra mekanismer. Förändringarna i sammansättning och mängd av fetter påverkar receptorer för nervsignaler som reglerar vårt beteende. Nervcellmembran blir stabila eller instabila beroende på intag av fettsyror. I de intracellulära organellerna (mitokondrier, golgiapparat, cellkärna m.fl.) äger cellens alla processer rum, som t.ex. proteinsyntes, substanstransport, energiproduktion m.m.

EFA bidrar till att hålla cellmembranen smidiga och bildar elektriska potentialer över membranen. Eftersom de själva är svagt negativt laddade, repellerar de varandra. Detta bidrar till att bygga upp en ytaktivitet, som ger förmåga att transportera olika substanser (ex. toxiner) till huden, mag-tarmkanalen, njurarna och lungorna, där dessa substanser utsöndras. Man har också funnit att EFA bidrar till att göra huden ogenomtränglig för vatten, genom att linolsyra i ett större komplex binder till sig ceramider i huden. Fleromättade fettsyror behövs vid esterifiering av kolesterol, vilket är nödvändigt för att de ska kunna tas upp i lipoproteiner, för vidare transport och bruk i kroppen. Det tycks som om EFA är mer effektivt i den processen. EFA och de ämnen som bildas utifrån dem är nödvändiga för bildandet av de hormonliknande substanserna prostaglandiner (PG), leukotriener (LT) och thromboxaner (TX). Dessa är inblandade i inflammationsprocesser, blodplättsaggregation, behållande av blodtryck, huvudvärk och ateroskleros.

EFA har således ett flertal viktiga funktioner som substrat för regleringssignaler och som stukturella element i cellmembran och andra barriärer i kroppen. Om dessa saknas eller inte finns i tillräcklig mängd, tas funktionerna över av derivat från en enkelomättad fettsyra. Dessa kemiska föreningar har dock inte samma goda egenskaper som EFA har. EFA har följande uppgifter:
• de är viktiga för cellandningen i organen.
• de medverkar vid transfereringen av syre från inandningsluften och slussas hela vägen till hemoglobinet i de röda blodkropparna och över till de celler där det behövs. De fungerar således som en "syremagnet".
• de medverkar vid produktion av livsenergi i födoämnen och frigörande av den energin genom kroppen.
• de styr tillväxt, vitalitet och mentalt tillstånd.
• de upprätthåller spänstighet och smidighet hos cellerna genom att de har en låg smältpunkt och därigenom håller membranen i ett flytande tillstånd.
• de hjälper till att reglera blodets koagulering.
• de är väsentliga för upprätthållande av normal körtelaktivitet.
• de är nödvändiga för att behålla en hälsosam, smidig och mjuk hud samt starka tänder.
• de underlättar konversionen av mjölksyra till koldioxid och vatten och förkortar därmed återhämtningstiden hos trötta muskler.
• de omättade fettsyrorna ökar cellernas tillgänglighet för kalcium och fosfor och hjälper till att skydda oss mot skador till följd av exponering av olika former av strålning.

 

• essentiella fettsyror ger också energi, hjälper till att bibehålla kroppstemperaturen, isolerar och skyddar nerverna, samt skyddar vissa organ (exempelvis hjärta, njurar).
• barn som håller på att få tänder är ofta i ett stort behov av EFA. Tillskott är därav i högsta grad behjälpligt för dem under tandsprickningsbesvär. Smärtorna kan då helt utebli eller åtminstone reduceras betydligt.

De bästa källorna för EFA och deras derivat:
• Linolsyra (LA) – fröoljor: soja-, vetegrodds-, oliv-, majs-, jättenattljus-, gurkörts- och solrosolja.
• Alfalinolensyra (Linolensyra, ALA) – linfrö-, hampa-, valnöt-, raps- och pumpakärnolja, sojabönor och mörkgröna grönsaker.
• Gammalinolensyra (GLA) – modersmjölk, jättenattljus- och gurkörtsolja, svartavinbärskärnor, blågröna alger.
• Dihomogammalinolensyra (DHGLA) – bröstmjölk och inälvor.
• Arakidonsyra (AA) – kött, mejeriprodukter, havsalger och räkor.
• Eikosapentaensyra (EPA) – fet fisk (sill, laxfiskar, abborre, makrill, krill, grön musselolja) och havsalger.
• Dokosahexaensyra (DHA) – samma som ovan samt Neurominstillskott.

Förekommer i de livsmedel ur vilka dessa oljor härrör. Dessa livsmedel kan också vara ett bättre alternativ än den rena oljan med tanke på hur snabbt och lätt näringsämnena i oljan förstörs. EFA är mycket känsliga för ljus, värme och syre. Naturen packar EFA i frön som ger ett effektivt skydd. På så vis kan fettsyrorna hålla sig i flera år utan att förstöras. Vid beredning och förädling av livsmedel förstörs de essentiella fettsyrorna lätt. Därför är margarin inte att rekommendera. Kallpressade oljor, förvarade i mörka förvaringskärl på sval plats är det bästa.

Källor för tillskott
Tillskott förekommer oftast i följande varianter vid inköp av EFA-tillskott:
• Fiskoljatillskott: rent fiskoljatillskott med källor från lax, makrill, tonfisk som innehåller 500 mg eller 1 000 mg fiskolja per kapsel. Detta är en bra källa för EPA/DHA.
• Torskleverolja (fiskleverolja/tranolja): innehåller rikliga mängder av EPA och DHA samt A- och D-vitamin. Den är speciellt värdefull att inta under vinterhalvåret för att motverka D-vitaminbrist. Den har en mycket gedigen och lång tradition av användning i Norden.
• Krillolja: en källa av EPA/DHA från lysräkor som samtidigt är en riklig källa av fosfolipider och antioxidanter.
• Grönmusselextrakt (t.ex. Lyprinol): en källa av omega-3-fettsyror och antioxidanter som är välstuderad.
• Sälolja: en källa av EPA/DHA-tillskott.
• DHA-tillskott: det finns som ”Neuromins” DHA som är ett koncentrat av mikroalger.
• GLA-tillskott: kapslar som innehåller antingen jättenattljusolja som källa (den vanligaste och den som har mest forskning), gurkörtsolja eller svartvinbärsolja.
• CLA-tillskott: koncentrat av CLA i kapslar som har koncentrerad olja från solroskärnor som källa.
• ALA-tillskott: från linfröolja eller hampaolja, flytande eller i kapslar. Detta är en källa för både
omega-3- och omega-6-fettsyror som passar bra för vegetarianer.
• Omega-7-tillskott (t.ex. Membrosan): ett fettsyratillskott som innehåller små mängder av omega-3, omega-6 och omega-9 tillsammans med betydelsefulla mängder av omega-7-fettsyror, innehållande nyckelextraktet SBA 24 i standardiserade mängder. Den urvinns från växten havtorn.
• Multioljor: det finns flera multioljapreparat på marknaden där man sätter ihop olika oljor i en blandning för ett allsidigt fettsyratillskott med liknande tanke som vid intag av ett allsidigt multivitamin-mineral tillskott. Som näringsterapeut rekommenderar man oftast högre dos av enkla fettsyror i början under första månaderna och sedan efter en bättre balans kan man inta ett multioljatillskott eller linfröolja/hampaolja.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Brist på linolsyra: hudeksem, håravfall, försämrad sårläkning, leverdegeneration, njurdegeneration, ökade vattenförluster genom huden, infektionskänslighet, sterilitet (hos män), missfallsrisk, artrit, hjärt- och cirkulationsstörningar, tillväxthämning, beteendeförändringar.

Brist på linolensyra: tillväxthämning, synstörningar, svaghet, försämrad muskelkoordination, stickningar i armar och ben, beteendeförändringar.

Symtomen vid brist på EFA liknar mycket symtomen vid fettdegenerativa sjukdomar (t.ex. hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, fetma, cancer). Man har i sådana fall kunnat konstatera att blod- och vävnadsvärdena av EFA var låga.

Möjliga orsaker till fettsyrabrist
Under det senaste seklet har det skett dramatiska förändringar i kosten, jordbruket och livsmedelstillverkningen. Detta har lett till allvarliga konsekvenser för hälsan eftersom förändrade näringskällor har resulterat i en kraftig ökning av degenerativa sjukdomar i nästan alla industriellt utvecklade länder.

Här följer en lista över de viktigaste förändringar som idag orsakar brister på essentiella fettsyror:
Drastiska ändringar de senaste hundra åren när det gäller kostvanor, jordbruk, tillverkning och hantering av livsmedel har orsakat en väldigt stor förändring i vårt näringsintag. Detta har fått förödande konsekvenser och bidragit till stora ökningar av antalet degenerativa sjukdomar i nästan alla teknologiskt utvecklade länder. Följande är de största förändringar som orsakats av den vitt utbredda bristen på essentiella fettsyror (EFA):

 

1. Förändringar i mjöltillverkningsprocessen orsakar att fetterna härsknar och vi lätt får brist på EFA.

2. Mindre mängd omega-3 produkter, som linfröolja, p.g.a. begränsad hållbarhet. Affärerna vill ha produkter som håller i månader och till och med år i sina hyllor. De har introducerat raffinerade och härdade oljor, som innehåller stora mängder giftiga transfettsyror, härsket fett och fria radikaler och endast små mängder hälsosamma omega-3- och omega-6-fettsyror. En medelmänniska i västvärlden konsumerar idag 1 000 procent mer transfettsyror och härdade fetter än någonsin tidigare.

3. Övergång till kommersiellt uppfödd boskap som huvudsaklig proteinkälla tillsammans med burhöns och deras ägg. En övergång från vilt kött, betande boskap, kalkon, får, fisk etc. till kommersiellt uppfödda kor, höns och deras ägg och mejeriprodukter som huvudsakliga källor till protein. Frigående kreatur, höns och mejeriprodukter kan innehålla upp till 5 ggr mer omega-3- och omega-6-fettsyror i sina vävnader och har en mycket lägre nivå av kolesterol än buruppfödda eller kommersiellt uppfödda djur. Kor som är gräsuppfödda innehåller många fler nyttiga omega-3-fettsyror än kor som vistas inne oftare och äter mer hö och foder. Kött som finns i våran moderna tid innehåller mycket sämre omega-6/omega-3 ratio än det kött som människor åt för 100 år sedan eller i jämförelse med gräskött.
Samma förändring har ägt rum hos kommersiellt uppfödd regnbågsforell, räkor och lax vilka normalt innehåller en hög koncentration av essentiella fettsyror. När dessa odlas i fiskfarmer sjunker deras innehåll av EFA drastiskt. Detta beror på att deras normala föda, som löja, krill, alger, insekter och larver som alla innehåller mycket EFA, ersatts med sojamjöl och andra näringsfattiga foder.

4. Vissa folkgrupper har ett medfött behov av mer essentiella fettsyror och GLA (gammalinolensyra) vilket medför ett mycket större behov av dessa näringsämnen i kosten. Det genetiska arvet hos dessa grupper: kelter, skottar, walesare, skandinaver, danskar, kanadensiska indianer och eskimåer, predisponerar dem för ett större EFA-behov genom kosten. Detta beror på att deras förfäder till stor del livnärde sig på fisk som innehåller mycket EFA. Dessa människor löper stor risk att drabbas av bristsjukdomar när deras kost inte längre innehåller dessa nyckelnäringsämnen.

5. Ökad användning av droger och farmaceutisk medicin, främst aspirin blockerar EFAs enzymsystem och stör dess samverkan med friska prostglandiner.

6. Ökat intag av socker, koffein, raffinerade kolhydrater och alkohol bryter ner EFA och prostaglandiner. Alkohol och koffein blockerar också EFAs samverkan med prostaglandiner.

7. Ökad exponering för toxiner genom kosten, vattnet och luften bryter ner EFA.

8. Allt färre mödrar som ammar sina barn omega-3-fettsyror och GLA finns inte i modersmjölkersättningar och komjölk. Dessutom innehåller bröstmjölken från kvinnor som själva lider brist på omega-3-fettsyror endast små mängder av detta ämne.

9. Överkonsumtion av omega-6-fettsyror stör förmågan att absorbera omega-3-fettsyror. Vi i västvärlden äter ca 25 ggr mer omega-6-fettsyror än omega-3-fettsyror. Det borde bara vara 3–4 ggr mer. Ett högt omega-6 till omega-3 förhållande ökar bl.a. risken för hjärt-kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar samt cancer. Dessutom konsumerar vi främst härskna vegetabiliska fetter istället för nyttigare omega-6-fettsyror.

10. Stress, alkoholmissbruk och intag av skräpmat i kombination med vanliga brister på magnesium, zink och B6 gör att delta-6-desaturas inte kan omvandla linolensyra till EPA/DHA lika effektivt.

Nyckelorgan
Nervsystemet, tänder, hud, reproduktionsorgan, hjärta, leder och blodkärl.

Absorptionsbefrämjande ämnen
Vitaminer: A, C, D och E. Mineral: P.

För EPA/DHA
Vitaminer: A, B3, B6 och C. Mineral: Zn, Mg.

Exempel på studier, referenser

Fettbalans minskar hjärtsjukdomar
Studien visar att det inte är mängden fett, utan typ av fetter och balansen mellan fetter som påverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att ersätta 5 procent av intaget av mättat fett med omättat fett minskar hjärt- och kärlsjukdomar med 40 procent. Ersättning av mättat fett med kolhydrater, gör ingen större skillnad.
Willet W. et al. Eat, Drink and be Healthy, p.69, 2001 Fireside.

 

Fettintag och insulinkänslighet
Ger ett högt fettintag nedsatt insulinkänslighet? 84 204 friska kvinnor följdes under 12 år. Resultat: inget samband mellan intag av mättat fett (eller totalfett) och utveckling av typ 2 diabetes. Däremot ökade risken av transfetter.
Salmerón J. et al. ”Dietary intake and risk of type 2 diabetes in women”. Am J Clin. Nutr, 2001;73:1019 –26.

Psoriasis
Hos 20 män med psoriasis uppmättes signifikant lägre nivåer av linolsyra, alfalinolensyra och signifikant högre nivåer av dihomogamma-linolensyra jämfört med 36 matchade kontroller. Mer uttalade förändringar sågs vid svårare psoriasis.
Vahlquist C. et al. ”The fatty-acid spectrum in plasma and adipose tissue in patients with psoriasis”. Arch Dermatol Res, 1985;278;114-9.

Premenstruellt syndrom
Hos 42 kvinnor med obehandlat premenstruellt syndrom (PMS) uppmättes, under hela menscykeln, påtagligt förhöjda nivåer av linolsyra och lägre nivåer av dess metaboliter. Anledningen bedömdes vara en omvandlingsdefekt, och trots att den finns under hela menscykeln påverkar den bara den premenstruella fasen.
Brush MG. et al. “Abnormal Essential Fatty Acid Levels in Plasma of Women with Premenstrual Syndrome”. Am J Obst & Gyn, 1984;150:363-6.

Premenstruellt syndrom – olika subgrupper
PMS kan delas upp i 4 subgrupper, vilka är olika vanliga och därför delas upp i olika grupper. Vid PMS-A finns premenstruell irritabilitet, oro, och nervositet. B6-vitamin 200–800 mg dagligen har visat sig hjälpa. Vid PMS-H, med svullnad och vätska i kroppen kan höga doser E- och B6-vitamin hjälpa. Vid PMS-C, med ett patologiskt sockersug, kan magnesium förändra metabolismen och minska symtomen. En del patienter i denna grupp har också brist på prostaglandin PGE1. Vid PMS-D, som består av depression, tillbakadragenhet och sömnsvårigheter, finns ingen känd vitaminbehandling.
Abraham GE. et al. “Nutritional Factors in the Etiology of the Premenstrual Tension Syndromes”. J of Reprod Med, 1983;28:7:446-64.

Mättat fett – konsekvenser
Lyon Diet-studien och andra studier visar att mättat fett balanserat med enkelomättat och fleromättat fett är ofarligt och kan vara nyttigt.
Willett W. Eat, Drink and be Healthy, p.80, 2001, Fireside.

Fet av fett?
Viktnedgång efter 12 veckor med ett kaloriintag på 5 000 kj och 1 andel fett enligt följande:
40 procent fett – 6,8 kg
30 procent fett – 6,9 kg
20 procent fett – 6,8 kg
10 procent fett – 4,5 kg
Powell JJ. et al. “The effects of different percentages of dietary fat intake, excercise and calorie restriction on body composition and body weight in obese women”. AM J Health Promot, 1994;8:442-8.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.