Fira in våren och sköna maj med en solgul fruktsallad till dessert! Syrlig, söt och fräsch och med en krämig citronyoghurt som pricken över i.
”Med färdig curd blir den här exotiska fruktsalladen klar på några minuter. Citroncurd är den variant som oftast syns på butikens hyllor, men hittar du eller har ork att koka en med mango- eller passionsfrukt får du en guldstjärna”. Så skriver Ylva Bergkvist som ligger bakom detta recept.
Ylva är aktuell med sprillans nya kokboken ”Sallader med smak” (Bonnier Fakta). Hon anser att en välgjord sallad är den perfekta måltiden: Smakrik och mättande. Näringsrik och stärkande.
Ylva är utbildad kock, receptmakare, matkommunikatör och stylist och har skrivit flera kokböcker och skapat nästan 1000 recept till olika tidningar och företag.
I boken bjuder hon på 60 salladsrecept för alla tillfällen: bowls och matiga sallader, sallader som tillbehör till grillat eller som i detta fall: som dessert.
Ingredienser
4 portioner
800 g blandad exotisk frukt i bitar, t ex mango, ananas, banan, papaya
2 lime, saft och finrivet skal
2 passionsfrukter
1 gul eller röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
kokosflingor och salt
Curdyoghurt:
1 ½ dl citroncurd eller annan curd
4 dl yoghurt, 10% eller fetare
LÄS OCKSÅ: Maria Borelius 3 antioxidantrika smoothies
Gör så här
Lägg frukten i en skål och häll på limesaft och lite salt. Ställ kallt.
Blanda curd och yoghurt med lätt hand till en fint tigerrandig kräm.
Lägg upp krämen på tallrikar och lägg frukten ovanpå.
Dela passionsfrukten och skeda över innanmätet, toppa med kokosflingor, limeskal och chili och strö på lite salt.
Eller servera allt separat och låt var och en bygga sin egen sallad.
Av Carolina Eriksson