Jamina och Anders Gatti svarar
Hej!
Tack för ditt mail. Det finns många goda skäl till att välja ekologiskt:
- Ekologiskt odlade vegetabilier smakar oftast mycket mer då de får växa upp i sin egen takt i jord och inte i mineralull. De mognar i solens sken och inte med hjälp av artificiellt ljus. De innehåller bevisligen mer näring, EU:s forskningsprojekt Quality low input food project, visar att ekologiskt odlade grödor innehåller upp till 40 procent mer antioxidanter. Ekologiska livsmedel får inte innehålla ämnen som misstänks vara skadliga för vare sig människor eller natur. Mindre gifter som lagras i kroppen alltså.
- Ekologiskt kött och ekologiska mejeriprodukter har en högre halt av de viktiga omega-3-fetter då djuren får beta ute mer. De får då i sig mer grönt och fodras inte med kraftfoder som innehåller importerad giftbesprutad soja. Lyckligare kossor och grisar är nyttigare även för oss människor. Omega-3 bidrar bland annat till en god hjärt- och kärlfunktion, hjärnans funktion, är inflammationshämmande och ökar kroppens förmåga att använda fett som energikälla.
- KRAV-godkänd djuruppfödning gynnar både djur och natur. Eftersom djuren får beta utomhus så mycket som möjligt hålls våra landskap öppna på ett naturligt sätt. Kalvarna får dessutom dia sin mamma under längre tid.
- Vid ekologisk odling är genmanipulering, bestrålning, bekämpningsmedel, gifter och konstgödsel inte tillåtet. Detta betyder även att de som arbetar med odlingarna får en giftfri arbetsmiljö. Som exempel kan nämnas bananer. Vi svenskar äter enorma mängder bananer varje år. Vid konventionell bananodling används 50 kilo bekämpningsmedel per hektar. De som arbetar vid odlingarna drabbas bland annat av nervskador och svåra hudproblem.
Vad tror du, räcker detta för att övertyga familjen? Om inte brorsan går att övertyga låt honom då se filmen Bananas! av den svenske filmaren Fredrik Gertten. Då borde han i alla fall enbart äta ekologiska bananer efteråt.
/Carolin