Annons

Experten: ”Så vänder du en motgång till något positivt!”

Motgångar är något vi alla upplever. Ibland har man en tendens att ta motgångarna hårt, de sitter som ett fastkletat tuggummi under skon. Hur ska man hantera en motgång för att den inte ska förstöra dagen? Olof Röhlander, licensierad mental tränare, certifierad coach, föreläsare och inspiratör ger oss sina tips.

Redaktionen

25 februari, 2015
Experten: ”Så vänder du en motgång till något positivt!”
Dela inlägget

Motgångar är något vi alla upplever. Ibland har man en tendens att ta motgångarna hårt, de sitter som ett fastkletat tuggummi under skon.
Hur ska man hantera en motgång för att den inte ska förstöra dagen?
Olof Röhlander, licensierad mental tränare, certifierad coach, föreläsare och inspiratör ger oss sina tips.

Givetvis bör man först fråga vilken form av motgång det är vi talar om. Talar vi om en missad buss, eller om något större än så? Svaret blir därefter.
– Det man kan säga rent generellt om motgångar är att de har föregåtts av en strävan att uppnå något. Det vill säga att för att kunna haft en motgång behöver man först ha varit på väg någonstans, vilket i sig är positivt, säger Olof Röhlander.

Du kan alltså inte ha haft motgångar om du inte varit i rörelse i någon mån?
– Jag skulle säga att det är en positiv sak att tänka på när man försöker vända en motgång till något annat, mer konstruktivt. Det är snarare det jag fokuserar på när det handlar om hanterande av motgångar, att tänka och göra något konstruktivt utifrån de nya förutsättningarna, menar Olof Röhlander.

Ta reda på ditt mål
Ibland finns det flera sätt att se på en situation, där inget kan anses mer sant än det andra, såsom huruvida matte är meningslöst, eller om det är roligt, eller intressant. Det handlar snarare om tolkning, menar Olof Röhlander. Och i de fallen kan man försöka hitta den bästa tolkningen utifrån de mål man har.
Däremot är 1 + 1 = 2, och där finns inte samma öppningar för andra tolkningar, menar han. Men i andra fall handlar det mer om hur man ser på saken.
– Mitt tips är att först fråga sig vilket mål man har, till exempel ”jag vill må bra”, och utifrån det kan man sedan titta på den missade bussen och kanske tänka ”det kanske var lika bra, eftersom jag ändå behövde öva på att ta det lite lugnare. Om inte det här jagar upp mig, då kan inget störa mig idag, säger Olof Röhlander.

”Våga se livet som det är, utan att låtsas eller blunda”
Det går även att använda ”konstruktivt tänkande” för att se vilka andra möjligheter det finns.
– Hur kan jag komma fram dit jag ska, förutom med den där missade bussen? De flesta motgångar går att vända till något positivt, eller konstruktivt. Det handlar om övning, och situation. Viktigt är dock att inte pracka på andra det här, för det landar lätt fel, åtminstone om det kommer lite för tätt inpå det inträffade. Även om livet är en inställningsfråga så behöver vissa saker få vara som de är, och behöver inte vändas till något annat. Det handlar om att våga se livet som det är, utan att låtsas eller blunda. Situationen avgör, som jag ser det, avslutar Olof Röhlander.

Annons

Av Malin Duvstedt

Annons
Fakta

Olof Röhlanders tips:

1. När du gjort ett misstag – tänk att du behövde göra det misstaget för att lära dig.

2. Sedan tänker du att det var tur att det hände nu och inte längre fram när du har större uppgifter framför dig.

3. Därefter försöker du tänka att det var bra att det hände och hitta anledningar till att det faktiskt var bra.

4. Nu fokuserar du på något helt annat som gör att du släpper det som hänt. Vad är du glad över just nu? Vad är du tacksam över? Vad är du nöjd med?

5. Om det behövs: Rör på dig, skaka loss, hoppa, gör något som får dig att släppa det negativa tillståndet. Sätt på bra musik och dansa loss!

Annons