Experten tipsar: Så kickstartar du din hälsosamma, härliga höst | Kurera.se
Glad kvinna som sträcker upp armarna i luften

Experten tipsar: Så kickstartar du din hälsosamma, härliga höst

Sommaren är inte slut än, men kanske är det dags att kickstarta höstens må bra-tänk redan nu – allt börjar i huvudet. Är du redo för en höst att njuta av, med stark kropp, god, nyttig mat och motivation? Här tipsar PT:n och kostexperten Carolin Helt hur du ska gå till väga för att minska sötsuget, få bättre fokus, slippa räkna kalorier, få bättre träningsresultat och känna pepp inför att må bra och ha en hälsosam kropp och knopp.

Kosten
– Fokusera på att äta bra mat regelbundet. Välj goda råvaror och hoppa över hel- och halvfabrikat så långt det är möjligt. Genom att äta frukt, grönsaker, rotfrukter, rena proteinkällor som kött (gärna vilt), fisk, kyckling, ägg och magra mejeriprodukter behöver du inte fundera så mycket på kaloriinnehåll. Du blir mätt innan du fått i dig för mycket. Genom att välja mat med omsorg slipper du gå hungrig och du slipper gå runt med sötsug. Ett större fokus på vad du BÖR äta istället för vad du borde välja bort alltså. Genom att ladda kroppen med bra mat kommer du dessutom ha mer att ge under dina träningspass, vilket kommer ge dig bättre resultat av varje investerad träningsminut.

 

Träning
– Träna utifrån ditt NU-läge. I vilken form är du nu? Hur har du tränat de senaste månaderna. Inte alls kanske? Det bör vara utgångspunkten för hur träningsupplägget ska se ut. Inte hur hon tjejen med den där magen som du vill ha, tränar. Hon har ett annat NU-läge och har ett träningsupplägg anpassat efter det. Är du helt otränad? Då kan två-tre träningspass i veckan vara rimligt till att börja med. Lägg till dagliga promenader eller var fysiskt aktiv på annat sätt varje dag. Öka sedan träningsmängden/ intensiteten succesivt. 10-15 procent ökning varje vecka är lagom för att få resultat utan att riskera att man skadar sig. Det finns inget som är så trist som skador och sjukdom. Att tvingas till ofrivilliga träningsuppehåll gynnar varken resultatet eller motivationen. Snabba resultat är roligt men bestående resultat är mycket, mycket roligare.

Mentalt
– Allt börjar i huvudet. Din egen inställning till bra mat och träning kommer att vara avgörande för om det här bara blir en ”Kick Start” eller en bestående livsstilsförändring. Känner du att du vill unna dig skräpmat efter en vecka med god kosthållning och träning? Du kanske ser det som en belöning för att du varit så duktig under veckan? Vad säger det om din syn på din satsning för ett sundare liv? Det måste ju betyda att du ser det som någon form av straff. Man ångrar aldrig ett sunt val. Gör man tillräckligt många sunda val har man tillslut etablerat en god vana och det är de goda vanorna som får oss att fortsätta. Då har de allra flesta även fått den inre motivationen, den som inte ger vika för latmasken. Vi gör det för att vi tycker om det. Ja, vi rent av älskar att träna och att äta sunt. Vi unnar oss att må bra! Resultatet – vältränad, pigg och stark kommer på köpet!

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.