Hur ska jag äta för att lugna min mage som “suger” nattetid?

Jag behöver råd om kost för en mage som bara suger och suger nattetid. Försöker äta bra diabeteskost, bitterämnen och "Pure Biotic", tre huvudmål per dag, varav senaste målet senast klockan 20. Jag är uppe tidigt och har en normal dag, men är väldigt störd av min krävande mage nattetid. Blodsockret är under kontroll, undviker helst socker.

Förut när jag gick på LCHF hade jag aldrig de här problemen, men min galla gillar inte så mycket fett. Jag har en jobbig period, är sjukskriven för depression, men klarar bra av att arbeta mig ur den jobbiga situationen, det är bara nu det är akut. Fungerar inte med Novalucol, utan det är långvarig stress som orsakat det här. Tacksam för tips!

 

 

 

Ulrika Davidsson svarar:

Hej! Låter som du har ett bra tänk och fint att du håller dig till tre mål om dagen samt att du äter mjölksyrebakterier.

Som du skriver så har du haft långvariga problem och då tar det lång tid att få tillbaka en fungerande tarm, men uthållighet ger resultat. Om du mår bra på LCHF så tycker jag att du kan göra en variant på denna kostplan och basera kosten på grönsaker och bra proteiner samt välja att äta lite mindre fett eftersom du har problem med din galla. Ofta är det bra att välja fetter som olivolja, avokado, oliver, frön och lite nötter samt kokosolja istället för att använda grädde, ost och smör. Du kanske ska läsa lite mer om så kallad Paleokost så kan du ha möjlighet att hitta din ”melodi” och som kan fungera i längden.

Hälsningar Ulrika

Ställ din egen fråga till Ulrika Davidsson

Bör man alltid blötlägga nötter innan man äter dem?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika! Jag undrar om man alltid bör blötlägga nötter innan man äter dem, även om det bara är en handfull per dag, som väl det generella rådet är? Gäller det alla typer av nötter? Är de giftiga annars eller vad händer om man inte blötlägger dem?

Läs mer →

Hur ofta är det lämpligt att fasta enligt 16:8? Och tips på lågkolhydratmåltider?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika! Din artikel om fasta i senaste numret av Kurera gjorde mig intresserad. Jag är en 80-årig man, som i 30-50-årsåldern fastade ett tiotal gånger (7-14 dagars fasta på råsafter och örtteer) med positiva resultat. Jag bor sedan två år i Ystad och försöker vara aktiv, med bland annat jympa på Friskis 2 ggr/vecka. […]

Läs mer →

Jag har blodgrupp AB-. Vad bör jag äta för att gå ner i vikt?

Fråga till Kostrådgivare

Jag har blodgrupp AB Rh-. Vad bör jag äta och inte äta? Försöker gå ner i vikt. Och min andra fråga är: jag tänkte börja med ketodiet, kan man dricka kombucha då eller sabbas dieten då? Tack för bra sida!

Läs mer →

Bör jag som har blodgrupp A undvika spetskål?

Fråga till Kostrådgivare

Att vi som har blodgrupp A ska undvika vitkål har jag inga problem med, men är det lika illa med min favorit, spetskål? Har noterat olika rekommendationer från olika förespråkare av blodgruppsdieten kring ägg, smör och kokosprodukter också. Vad gäller egentligen för dessa om man har blodgrupp A?  

Läs mer →

Hur kan periodisk fasta bidra till jämnare blodsocker?

Fråga till Kostrådgivare

Min fråga är kort och gott: hur kan periodisk fasta bidra till ett jämnare blodsocker? Jag tänker att om man inte har ätit på länge (fastat), så skjuter blodsockret i höjden när man väl börjar äta igen?  

Läs mer →

Vad ska jag äta när jag jobbar nattpass?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag arbetar natt och undrar vad du rekommenderar att man ska äta under ett nattpass? Jag har för övrigt blodgrupp A+ och är glutenintolerant. Det är intressant att läsa om val av mat vid olika blodgrupper.    

Läs mer →

Kan jag påverka min kroppsform genom kosten?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag vill ha större rumpa och lår. Kan jag påverka det genom min kost?  

Läs mer →

Jag är överviktig men får inte fasta för min hjärtdoktor. Hur går jag ner i vikt?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! För mer än 20 år sedan drev jag kursgårdar och hälsohem. Jag har fastat ett par gånger per år sedan jag var ung, men gör det inte längre; jag får enligt min hjärtdoktor inte äta mindre än 1200 kalorier mer än en dag per vecka, för att medicinen Waran inte skall påverkas negativt. Äter […]

Läs mer →

Påverkas 16:8-dieten av Fitlines produkter ?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika! Jag tänkte börja äta efter 16:8 dieten. Jag tar Fitlines Powercoktail på morgonen vid 7-tiden, men äter inte frukost förrän vid 9-tiden. Sedan tar jag Fitlines Restorate på kvällen, vid 19-tiden.  Enligt 16:8 dieten bör jag äta allt mellan kl 9 och 17. Påverkar mitt intag av Fitlines produkter min diet?      

Läs mer →

Tips på mat som förbränner fett?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag äter Levaxin sedan 30 år tillbaka. Är 53 år och har ökat 20 kilo på dessa år. Promenerar dagligen 40 min. Äter bra mat. Har haft samma Levaxin-dos hela tiden. Förbränningen verkar ej fungera och kroppen verkar vara på sparläge men mina värden är bra enligt läkare. Nåt tips på mat som förbränner […]

Läs mer →

Jag har blodgrupp B och klimakteriebesvär, hur ska jag äta?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika! Jag har en fråga om blodgruppsdiet, jag är B rh+ och antar att det faller under blodgrupp B. Hur ska jag äta på bästa sätt? Finns det något som kan hjälpa extra mot klimakteriebesvär? Har haft Estradot-plåster i olika styrkor i ca 4 år men tycker inte det hjälper så märkvärdigt, lite grann […]

Läs mer →

Vilken diet gäller vid hashimotos sjukdom och blodgrupp 0?

Fråga till Kostrådgivare

Jag har hashimotos sjukdom och tillhör blodgrupp 0. Gäller samma rekommenderade diet?

Läs mer →

Jag har adhd och mår inte bra av socker. Vilken kost rekommenderas?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag har adhd och alltid jojobantat. Blir galen av socker men det är svårt att inte äta det. Om jag äter det kan jag äta massor, men mår egentligen inte så bra av det. Vilken kost rekommenderar du? Om lågkolhydrat? Hur många gram kolhydrater per dag? Är sötningsmedel ok att äta? Tack snälla för […]

Läs mer →

Ätit levaxin i 30 år och ökat 20 kg i vikt. Vilken mat förbränner fett?

Fråga till Kostrådgivare

Jag äter levaxin sedan 30 år tillbaka. Är 53 år och har ökat 20 kilo på dessa år. Promenerar dagligen 40 min. Äter bra mat. Har haft samma Levaxin-dos hela tiden. Förbränningen verkar ej fungera och kroppen verkar vara på sparläge men värdena är bra enligt läkare. Nåt tips på mat som förbränner fett?  

Läs mer →

Jag har fått diagnosen divertikulit – vad kan jag göra för att må bättre?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag har haft besvär med magen till och från i flera år. Nu har jag fått diagnosen divertikulit, fickor på tarmen. Utifrån ditt perspektiv, vad kan jag göra för att må bättre och hindra inflammatoriska skov? Tacksam för råd.

Läs mer →

Jag har tarmfickor och IBS, hur ska jag äta?

Fråga till Kostrådgivare

Jag undrar vart jag vänder mej för att få reda på vilken blodgrupp jag till hör. Jag har tarmfickor och lider av IBS. Kan jag äta pumpafrön och kiwi?      

Läs mer →

Hur byter jag som födoämnesintolerant ut soja och majsstärkelse i recept?

Fråga till Kostrådgivare

Jag är födoämnesintolerant och begränsad i vad jag kan äta. Vill testa något nytt ibland men alla recept innehåller lök, soja eller majs i någon form (gäller även citronsyra). Har du något tips på vad jag kan använda istället som ger liknande smak, konsistens och färg ?    

Läs mer →

Jag har blodgrupp A och är överviktig. Vad ska jag helst äta?

Fråga till Kostrådgivare

Jag har hört talas om att man kan titta över hur man äter bäst vid olika blodgrupper. Jag är A, rh-. Har hört att detta innebär att man kan bli väldigt sjuk vid till exempel corona. Stämmer detta? Vad ska man helst äta när man är A? Har varit överviktig nästan hela mitt liv och provat det […]

Läs mer →

Varför är kokosprodukter dåliga för blodgrupp 0?

Fråga till Kostrådgivare

Jag undrar vad det är i just kokosprodukter som inte är bra för blodgrupp 0? Tacksam för svar!      

Läs mer →

När är det lämpligast att ta Levaxin under periodisk fasta?

Fråga till Kostrådgivare

När är det lämpligast att ta Levaxin om man vill periodfasta? Kan man ta det på morgonen på fastande mage, utan att “bryta fastan” i och med att levern blir belastad med att bryta ner läkemedlet?

Läs mer →

Maximeras effekten ju längre man fastar?

Fråga till Kostrådgivare

Jag har hört att vattenfasta ska vara bra för hälsan, men jag undrar på vilket sätt. Vilka är hälsofördelarna av till exempel sju dagars vattenfasta per år? Hur länge kan man fasta undrar jag också? Maximeras effekten ju längre man håller på?

Läs mer →

Vad är bäst att söta med?

Fråga till Kostrådgivare

Om något att söta med ska användas, vad är bäst?  

Läs mer →

Finns ny forskning om Blodgruppsdieten?

Fråga till Kostrådgivare

Har det gjorts någon ny forskning på den så kallade Blodgruppsdieten? Lektiner lyfts ju fram även av till exempel Dr Gundry (“Växtparadoxen”) som den bakomliggande orsaken till många hälsoproblem. Nyligen presenterades även en liten studie om att sannolikhet att insjukna i corona påverkas av blodgrupp. Själv är jag 0+ och gjorde ett misslyckat försök att […]

Läs mer →

Varför tål jag inte mineraldroppar under vattenfastan?

Fråga till Kostrådgivare

Jag vattenfastar just nu och har druckit Mineraldroppar som gick bra att dricka typ i knappt en vecka. Är nu helt kört, jag har fått en hemsk rinndiarre som inte gett med sig, ändå har jag inte druckit full dos. Jag har svängt över till Sempers vätskeersättning istället. Eller räcker det med att jag intar himalayasalt […]

Läs mer →

Hur ska jag äta för att lugna min mage som “suger” nattetid?

Fråga till Kostrådgivare

Jag behöver råd om kost för en mage som bara suger och suger nattetid. Försöker äta bra diabeteskost, bitterämnen och “Pure Biotic”, tre huvudmål per dag, varav senaste målet senast klockan 20. Jag är uppe tidigt och har en normal dag, men är väldigt störd av min krävande mage nattetid. Blodsockret är under kontroll, undviker […]

Läs mer →

Vilken styrka på E-vitamin behöver jag efter min bröstcancer?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Har gått igenom fler bröstcanceroperationer och fick för ett par dagar sedan ta bort ett bröst. Har ett järnvärde över normalt, 158, och har läst att det finns studier om att detta ökar risken för åkomman. Har också hört att högt järnvärde sänker E-vitamin i kroppen och detta kan leda till cancer. Hur ska jag […]

Läs mer →

När ska jag ta mina vitamintillskott under 16:8-dieten?

Fråga till Kostrådgivare

Hejsan, Tänkte börja med 16:8. Hur ska jag ta mina vitamintillskott? Kan jag ta dem på morgonen även om jag inte ska äta förrän kl. 11? Tacksam för svar. Ha en fin dag!  

Läs mer →

Varför får jag diarré av att äta enligt min blodgrupp?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag och min man har börjat att äta efter vår blodgrupp. Vi har bägge 0. Det är tredje dagen och jag har fått kraftig diarré efter att vi ätit middag. Vad beror det på? Vi har prövat samma diet för ca 2 år sedan och jag tycker att vi mådde mycket bättre och gick […]

Läs mer →

Vattenfasta – bra eller dåligt?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag ska vattenfasta för första gången enligt din bok och ska gå på en kickstart direkt efteråt. Googlade om vattenfasta och kom in här på kurera.se och läste ditt svar här plus svaret ovanför där en frågade om hon kunde ta en ingefärsshot och svaret hon fick var ju typ att det inte var […]

Läs mer →

Kan jag äta pumpafrön om jag äter enligt blodgruppsdieten?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Trots viss tveksamhet har jag bestämt att seriöst prova blodgruppsdieten. Läst på, skaffat böcker och lärt mig så mycket jag kan och vad jag utifrån min blodgrupp, B neg, ska tänka på. Har förgäves sökt uppdaterad information om chiafrön, hampafrön samt lingon. Enligt kostråden ska jag inte äta pumpafrön, som jag ätit mycket av. […]

Läs mer →

Kan kosten påverka hjärtmuskelinflammation hos ett barn?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika, Kan ändrad kost påverka hjärtmuskelinflammation hos ett 10-årigt barnbarn? Vad i så fall ska hon äta och vad ska hon undvika? Tacksam för snabbt svar!

Läs mer →

Hur minskar jag risken för ytterligare hjärtinfarkter?

Fråga till Kostrådgivare

Hej, Jag hade en hjärtinfarkt för två månader sedan. Jag har också typ 2-diabetes, sen en del år tillbaka. Jag vill via kosten minska risken för att få ytterligare infarkter. Vilka huvudgrupper av matråvaror rekommenderar du? Jag är också i behov av råd vad gäller mat som kan begränsa kolesterolet.

Läs mer →

Kan citronvatten varje morgon påverka min IBS?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika, Har kraftig IBS och kan äta det mesta och dricka det mesta. Undrar om ljummet citronvatten varje morgon innan frukost kan påverka IBS:en eller om det är okej att dricka det?

Läs mer →

Vilka fetter rekommenderar du?

Fråga till Kostrådgivare

Hej. Nu vill jag gå ner i vikt. Jag har börjat äta LCHF med blodgrupp A. Jag har haft njursten och vill inte äta  så mycket salt som LCHF förespråkar och har dessutom lite högt blodtryck.  Jag vill undvika mjölkprodukter så mycket som det går. .. Vad rekommenderar du mig för fetter?

Läs mer →