Annons
Annons

Ulrika Davidsson

Kostrådgivare

Här kan du ställa din fråga om kost och mat till Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare (med 26 utgivna böcker sedan 2006). Hon är också tvåbarnsmamma, fru till sin Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi samt äger och driver företaget Ulrikas Kickstart AB. I bolaget arrangeras bland annat hälsoresor, events, föreläsningar och catering. Ulrika brinner för att dela med sig av sina kunskaper kring näringsrik kost, matlagning och hälsa.
Här kan du ställa din fråga om kost och mat till Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare (med 26 utgivna böcker sedan 2006). Hon är också tvåbarnsmamma, fru till sin Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi samt äger och driver företaget Ulrikas Kickstart AB. I bolaget arrangeras bland annat hälsoresor, events, föreläsningar och catering. Ulrika brinner för att dela med sig av sina kunskaper kring näringsrik kost, matlagning och hälsa.
Läs fler frågor till Ulrika Davidsson
Stäng

Ställ din fråga till Ulrika Davidsson

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kan jag äta smör?

15 november, 2018
Jag är en kvinna på snart 60 år som efter att ha läst din bok "ABnoll-metoden" blivit intresserad av att äta blodgruppsanpassat. Min blodgrupp är A (RH neg). Att äta enligt denna blodgrupp känns som en stor utmaning då jag under tolv års tid ätit LCHF. Innan dess det var jag en mer eller mindre "ständig" medlem av Viktväktarna, som på den tiden rekommenderade en kost med mycket lite fett. Det positiva med övergången till LCHF var att jag inte längre konstant var hungrig, min kroniska förstoppning försvann och jag kunde vara utan mat väldigt länge vilket gjorde mig lugnare och mer avslappnad. Det negativa var att jag inte minskade i vikt. Under åren som gått har jag fått stora klimakteriebesvär, drabbats av utmattning, ökat i vikt, fått diffus smärta i kroppen samt halsbränna. Sköldkörteln visar ibland/ibland inte på underfunktion. Jag har också fått veta att jag har lymfödem, vilket inte låter sig "bantas" eller tränas bort. För att se om en kostomläggning kan hjälpa mig att tappa i vikt och få bättre hälsa vill jag testa att äta enligt blodgrupp A. Några frågor som dykt upp är dessa: Fettet: Hur ska jag kunna dra ner på fettet utan att bli förstoppad igen? Under viktväktartiden kämpade jag med fibrer, vatten och motion mot förstoppning vilket inte hade någon effekt. Hur mycket fett kan jag som mest äta under en dag utan att äventyra dieten? Smör: Kan jag äta smör? Olivolja: Jag använder olivolja på sallader men endast lite då den innehåller mycket omega 6 som sägs driva på inflammationer. Ska jag öka intaget av olivolja? Resistent stärkelse: Jag tar två matskedar potatismjöl i citronvatten varje morgon för tarmflorans skull. Är potatismjöl ok för mig med blodgrupp A? (Potatis är det ju inte.) Det här är mina funderingar kring övergången från LCHF till blodgruppsanpassad kost. Jag skulle bli så glad om du kunde hjälpa att reda ut detta för mig!
Annons

Ulrika Davidsson svarar

Jag tycker att du ska fortsätta med LCHF men anpassa den till din blodgrupp som är A. Jag rekommenderar dig att äta animaliskt protein som ska vara fisk, skaldjur, kyckling, ägg och ost från get och får. Sedan ska du äta mycket vegetarisk mat och mycket grönsaker. Utöver det så behöver blodgrupp A frukt, och du kan välja de som inte innehåller så mycket socker som äpple, päron, grapefrukt, kiwi, plommon och mycket bär. När det gäller fett så ska du undvika mjölkprodukter men smör är ok. Satsa på olivolja, nötter, frön, avokado, ostar från get och får, smörbaserade såser som bearnaise, majonnäs är ok.

vänliga hälsningar Ulrika

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons