Annons
Annons

Varför är träning bra vid depression?

4 juni, 2015
Varför är träning egentligen bra mot depression och vilken sorts träning ska man satsa på om man vill må bättre?
Annons

Jamina och Anders Gatti svarar

Träning har en direkt ångestdämpande effekt både under och efter passet,  det har faktiskt en likvärdig effekt som antidepressiva läkemedel vid lätt till medelsvår depression. Det förebygger dessutom att man hamnar där. Den ångestdämpande effekten sitter i några timmar efter avslutat pass. Stresshormonet kortisol sänks efter träning och påslaget av substanserna serotonin som ger en känsla av lugn och tillfredställelse, dopamin ger en belönande känsla och ökar välbefinnandet, noradrenalin piggar upp och endorfin fungerar som kroppens eget morfin och dämpar smärta och ökar välbefinnandet.

Promenader är bra för hälsan men för att få effekten behöver man komma upp i minst 70 procent av maxpuls i 30-45 minuter, minst tre gånger i veckan. Det är faktiskt en fördel om träningen är monoton också – löpning har visat sig vara extra bra i sammanhanget.

Maximal effekt får man om man springer fem gånger i veckan i minst 30-45 minuter och lägger in ett högintensivt intervallpass.
Högre intensitet ger alltså bättre effekt.

Nyligen publicerades en studie från Karolinska Institutet som visar att vältränade muskler tillverkar ett enzym som renar kroppen från skadliga ämnen och fungerar som ett filter så att dessa skadliga ämnen inte når hjärnan.

Kroppen är verkligen gjord för rörelse!
För mer intressant information i ämnet – läs boken ”Hälsa på recept” av Carl Johan Sundberg, professor i arbetsfysiologi och Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Med vänlig hälsning
Carolin

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons