Annons
Annons

God sömn hjälper oss att handskas med stress

Kiropraktor Martin Fransson delar med sig av sina bästa tips för att motverka stress och ge oss styrka att bättre kunna möta vardagens utmaningar.

Redaktionen

2 februari, 2018
God sömn hjälper oss att handskas med stress
Dela inlägget

Sömnen är grundläggande för att vi ska återhämta oss från vardagens påfrestningar både fysiskt och mentalt. Kiropraktor Martin Fransson delar med sig av sina bästa tips för att motverka stress och ge oss styrka att bättre kunna möta vardagens utmaningar.

Stress i sig är inget farligt. Faktum är menar Martin att stress i lagom stora doser är något bra som hjälper oss att utvecklas.
– Det som hindrar oss från att utvecklas och må bra är oftast inte stressen i sig utan hur vi anpassar oss till den.
För att illustrera vad han menar nämner Martin träning.
­– Om vi belastar en muskel för lätt i förhållande till dess toleransnivå kommer den inte att reagera med tillväxt, vilket ju är det vi vill. Belastar vi den över dess toleransnivå kommer den att gå sönder. Men om muskeln belastas inom sin övre toleransnivå kommer den att svara med att bli starkare för att sedan bättre klara av nästa belastning, förutsatt att den ges tid för återhämtning, säger Martin.

Hur uppstår stress?
Vårt nervsystem ansvarar för att koordinera och kontrollera vårt system och kroppens anpassning till miljön förklarar Martin.
– I varje ögonblick tolkar hjärnan vår omvärld, som vi upplever via våra sinnesintryck och ställer frågan, är jag trygg?
Om hjärnan bedömer att du inte är trygg larmar den resten kroppen som aktiverar vår instinkt att kämpa eller fly.
– Detta sker oberoende av om du jagas av en tiger, eller om du oroar dig över en ”pappers- tiger”. Det sker varje gång hjärnan tolkar situationen som farlig eller hotfull. Det är detta som utgör din stressfysiologi förklarar Martin.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: ”Steg ett för att minska ohälsosam stress”

Stressen är livsnödvändig
Stress är en livsnödvändig korttidstrategi för att vi ska kunna anpassa oss och lösa en eventuell konflikt, medan långsiktig stress kan vara förödande. Enligt stressforskare ligger ihållande stress bakom så mycket som 95 procent av all ohälsa – direkt eller indirekt.
– Därför är tid för återhämtning och verksam sådan A och O säger Martin och berättar vidare att det inom munkordnar är vanligt att dygnet är uppdelat mellan åtta timmars sömn, åtta timmars arbete och åtta timmar­ –”vitea contemplativa” – till att bara vara. Det stämmer även rätt väl med hur de flesta däggdjur spenderar sin tid, menar han.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola med kiropraktor Martin Fransson

Kroppen städar när vi sover

Martin Fransson

God sömn är en nyckel till återhämtning för hela vårt system.
– God sömnkvalitet skapar en buffert som motverkar stress, vilket i sin tur minskar dåliga vanor som rökning, för mycket kaffe och alkohol med mera.
Enligt Martin tenderar vi dessutom att både äta bättre och mer lagom mycket när vi sover bra.
Det är under djupsömnen som tillväxt och städning sker i kroppen.
– Forskning har visat att utrymmet mellan hjärnans celler ökar och att det därför blir lättare för kroppen att ”skölja bort ” restprodukter. De flesta med stressbesvär lider brist på djupsömn.

LÄS OCKSÅ: Vad du äter påverkar din sömn

Fem tips för en bättre sömn
Det finns olika knep för att få bästa möjliga återhämtning och underlätta för det läkningsarbete som sker när vi sover. Här följer Martins fem tips som påverkar våra sinnen på olika sätt och kan hjälpa oss hantera ackumulerad stress och återhämta oss effektivare.

1. Tryck med vikttäcke. Genom att sova med ett täcke som väger cirka 10 procent av kroppsvikten uppnås en djupare och mer effektiv sömn. Stresshormonet kortisol har visat sig minska och lugn och ro-hormon som serotonin och melatonin ökar. Martin berättar att han märkt att klienter med smärt- och stressproblematik svarar snabbt på behandlingar som inbegriper tryck.

2. Doft och luft. Lugnande eteriska oljor i sovrummet som lavendel, mandarin och frankincense, kan användas var för sig eller kombineras. Växter renar sovrumsluften. Martins favoriter är fredslilja, styvmorsviol, murgröna och jasmine.

3. Tillskott. Det finns många sorter. Martin rekommenderar att man tar magnesiumkapslar med 350 milligram vid åttasnåret på kvällen, något som enligt honom ger en bättre sömn för de flesta, han rekommenderar även L-theanine.

4. Sövande ljud. Så kallade isochrona toner och biaurnal-ljud har visat sig förbättra sömnkvaliteteten. Finns till exempel i form av appar med bland annat ”pink sound”.

5. Skärmljus och temperatur. Vad behövs för att ge din hjärna och övriga kropp bättre förutsättningar för god sömn? Många sover bättre om de inte tittar på skärmar två timmar innan det är dags att sova. Det är också en fördel att ha det svalt, helst 18 grader och mörkt i sovrummet.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Martin Fransson är kiropraktor och driver mottagningen Welledge i Gamla stan i Stockholm. Han har även givit ut boken ”Din hälsokälla är du”. Martin har ett rabatterbjudande för Kureras läsare. Du kan beställa boken här.

Annons
Annons