Kokosolja har stora näringsmässiga och farmakologiska möjligheter. Den är en av de mest hälsosamma och näringsmässigt bästa matoljorna. Tidigare tester på härdat kokosfett har legat till grund för åsikter om att kokosfett är skadligt för hälsan. Det är närvaron av transfettsyror som är orsaken till hälsoproblemen, eftersom de är fettsyrakedjor som inte har behållit sin naturliga uppbyggnad efter raffineringsprocessen. Vid hydrogenering (härdning) av enkla och fleromättade fettsyror omvandlas den naturliga cis-dubbelbindningen till en trans-dubbelbindning och bildar därmed transfettsyror.
Nu visar tester på naturlig, ohärdad olja, att den tvärtom är nyttig för kroppen. Naturlig kokosolja innehåller inga transfettsyror.
Därför är kokosfett bra
• Laurinsyra är huvudorsaken till kokosoljans många hälsosamma egenskaper. Den omvandlas i tarmen till monolaurin, som skyddar mot vi¬rus- och bakterieangrepp. Monolaurin har även förmåga att lösa upp hiv-virusets ytprotein och förhindrar därigenom formering av viruset. Dessutom har monolaurin kraft att inaktivera mikrober genom att upplösa deras fettmembran.
Laurinsyran i kokosolja har endast sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor. För tidigt födda barn, som inte har ett fullt utvecklat matsmältningssystem, kan relativt lätt absorbera den. Andra fetter passerar däremot systemet i osmält skick.
• Kaprylsyra tillför syra till tarmen. Den sura miljön gynnar tillväxten av goda tarmbakterier, speciellt mjölksyrabakterier. Forskning visar att kaprylsyra effektivt motverkar svamp såsom Candida och dödar parasiter i mag-tarmkanalen.
• De medellånga fettsyrorna (MCFA) i kokosoljan är lätta för kroppen att absorbera och smälta. De tränger lätt igenom cellmembranen utan behov av enzymer och förser därmed cellen snabbt med den energi den kräver. I motsats till andra fetter är de inte påfrestande för matsmält¬ningssystemet. De kan absorberas direkt från tarmkanalen in i portådern för vidare transport till levern, där de förbränns ungefär som kolhydrater. De erbjuder snabb energi och främjar kroppens självläkande förmåga.
• Kokosoljan förbättrar absorptionen av de fettlösliga vitaminerna, mineralerna och aminosyrorna, och minskar även vårt behov av E-vitamin.
• En diet innehållande kokosolja stödjer omvandlingen av långa fettsyror som EPA och DHA i kroppen och normaliserar balan¬sen mellan omega-6 och omega-3.
• Kokosoljan består nästan ute¬slutande av mättade fetter (92 procent) som är de mest stabila vid uppvärmning.
• Kokosoljan hjälper dig att gå ned i vikt och behålla hälsan på ett sätt som inget annat fett kan göra. Orsaken till detta faktum är återigen de hälsosamma medellånga fettsyrorna. De cirkulerar inte i blodbanorna som andra fetter gör utan sänds direkt till levern, där de omedelbart omvandlas till energi. Kroppen använder alltså kokosoljan till att producera energi i stället för att lagra den som kroppsfett.
• En kombination av kokosolja och fiskolja har visat sig kunna sänka nivån av den inflammatoriska substansen TNF-alfa, som har stor skuld vid uppkomsten av ledgångsreumatism och demens. Oljekombinationen kan även sänka interleukin-6, en markör som produceras i stora mängder i fettvävnaden och gör den insulinresistent, vilket i sin tur ökar risken för att utveckla typ-2-diabetes.
• Gynnsam för en god sköldkörtelfunktion och ämnesomsättning.
Kokosolja blir till kokosfett när det stelnar. Kokosfett kan utan vidare användas vid stekning och fritering. Den börjar oxidera vid 198º C. Även kokosfett skadas av extremt hög uppvärmning, men så länge man inte överdriver, finns det inga problem.
Kokosmjölk fungerar utmärkt som ersättning för sojagrädde i hälsokosträtter. Kokosmjölk kan också användas till stekning och i grytor, soppor, m.m. Det är också bra att ha i smoothies och för att ersätta smör. Kokosmjölk på burk (utan tillsatser) finns i de vanliga mataffärerna. I Asien har man kombinerat kokosmjölk med fisk och curry i fisksoppa som kombinerar mellankedjade fettsyror med omega-3-fettsyror, och hälsosamma kryddor för en balanserad blandning av fettsyror.
Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror upp till 94 procent:
Laurinsyra 45–60 procent
Myristinsyra 17–20 procent
Kaprylsyra 8 procent
Palmitinsyra 7–8 procent
Kaprinsyra 6 procent
Stearinsyra 2–5 procent.
Enkelomättade fettsyror 3–10 procent:
Omega-9 oljesyra 2–7 procent.
Fleromättade fettsyror 3 procent:
Omega-6 linolsyra 1–2 procent.
Dosering
1–2 msk per dag
Obs. Använd endast organisk kokosolja inte kokosolja blandad med margarin eller härdade fetter. Kokosolja är ett mättat fett som kan konkurrera med nyttiga omega-3 och omega-6 oljor. Begränsa intag av kokosolja vid användning av omega-3 och omega-6 oljor.
Exempel på studier, referenser
Kokosolja
Skyddar mot 6 olika cancerogener.
Skyddar mot skador och mutationer på DNA från benspyren som finns i cigarettrök, dieselångor och azaserine och olika nitrosaminer som finns i cigaretter och kött som konserverats med natriumnitrat.
Holzapfel CL. “Coconut oil”. Healthy Living Publications, 2003, p56.
Kokosolja och mjölkersättning
Studier visar att spädbarn får signifikant ökat kalcium- och fettupptag när barnen får mjölkersättning innehållande kokosolja.
MCT (Medium Chain Triglyceride, mellankedjande fettsyror) är ett bra alternativ för individer som lider av matsmältningsrubbningar, såsom spädbarn/gamla.
Nelson SE. et al. ”Palm olein in infant formula: absorption of fats and minerals by normal infants”. Am J Clin Nutr, 1996;64: 291-6.
Kokosolja och ämnesomsättning
Kokosolja innehåller ca 10 procent mindre kalorier än andra fetter.
Används som energi, lagras inte som fett.
Minst 30 studier visar att ämnesomsättningen ökar när dieten innehåller MCT och 30–40 procent av kaloriintaget kommer från fett.
St-Onge MP. et al. “Physiological effects of medium chain triglycerides: potential agents in prevention of obesity”.
J Nutr, 2002;132:329-32.
Klamydia
50 miljoner insjuknar varje år i världen. En isländsk studie på effekten av MCT på klamydia visar:
lägre doser av kombinationen laurinsyra och kaprylsyra var mycket mer effektivt mot klamydia än högre doser av enbart kaprylsyra.
Bergsson G. et al. ”In vitro inactivation of Chlamydia trachomatis by fatty acids and monoglycerides”.
Antimicrob Agents and Chemother, 1998;42:2290-4.