Annons

Färgstark vegansk bibimbap

Den omåttligt populära koreanska rätten bibimbap, här i vegotappning, bjuder på matig fyllighet från ris, krispiga grönsaker, smakrik tofu och svamp, kryddig kimchi och en dressing med hetta. Dessutom är den snygg – och lättlagad!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
8 maj, 2020
Färgstark vegansk bibimbap

Den omåttligt populära koreanska rätten bibimbap, här i vegotappning, bjuder på matig fyllighet från ris, krispiga grönsaker, smakrik tofu och svamp, kryddig kimchi och en dressing med hetta. Dessutom är den snygg – och lättlagad!

 

Receptet kommer från boken ”Det gröna Asien” av Rain Lundström (Norstedts).

Ingredienser

4 portioner
2 morötter
1⁄2 gurka
5 dl kokt jasminris
100 g rädisor, tunt skivade
3 salladslökar, hackade
200 g kimchi
2 msk sesamfrön

Sesamdoftande spenat:
1 msk sesamolja
200 g färsk bladspenat
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk ljus soja

Gochujangstekt tofu och shiitake:
4 msk ljus soja
2 msk gochujang
1 msk sesamolja
400 g tofu, i ca 2 cm stora kuber
200 g shiitakesvamp, strimlad
neutral olja, till stekning

Dressing:
1 msk gochujang
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
1⁄2 msk sesamolja

Gör så här

Hetta upp sesamoljan till spenaten i en stekpanna. Stek spenaten tillsammans med vitlöken tills den precis mjukat. Tillsätt sojan och låt puttra tills sojan kokat in.
Blanda soja, gochujang och sesamolja i en liten skål. Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna. Stek tofun gyllenbrun. Sänk värmen, tillsätt ungefär 2⁄3 av såsen och låt den puttra in. Ta upp tofun ur pannan.
Hetta upp ytterligare olja (du behöver inte diska stekpannan) och stek svampen tills den börjar få färg. Sänk värmen, tillsätt resten av såsen och låt puttra in.
Hacka morötter och gurka julienne, det vill säga till tändsticksliknande stavar. Blanda samtliga ingredienser till dressingen.
Montera bibimbap med ris i botten av fyra djupa skålar.
Fördela spenat, tofu, grönsaker och kimchi på riset. Strö över sesamfrön och ringla över dressing vid servering.

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons