Annons

Fem enkla vegoalternativ till påskbuffén

Den som vill äta vegetariskt till påsk behöver inte sakna godsaker att mumsa på. Här kommer fem goda recept som lyfter vilken påskbuffé som helst.

Redaktionen

31 mars, 2018
Fem enkla vegoalternativ till påskbuffén
Dela inlägget

Den som vill äta vegetariskt till påsk behöver inte sakna godsaker att mumsa på. Här kommer fem goda recept som lyfter vilken påskbuffé som helst.

Annons
Fakta

Fakta

Kurera tackar Vegomagasinet för de fina recepten.

Ingredienser

Saffransmorötter
1 gul lök
2 matsked olivolja
1 paket saffran, 0,5 gram
500 gram morötter
1 burk kikärter à 400 gram, cirka 3 deciliter kokta
1 tesked agavesirap eller strösocker
salt
svartpeppar
0,5 deciliter finhackad dill

Potatissallad med dillpesto
800 gram potatis

Pesto
1 kruka färsk dill
1 deciliter pistagenötter, eller annan nöt
1 deciliter olivolja
1 vitlöksklyfta
ev ½ deciliter riven smakrik ost av valfri sort, mjölkfri för den som vill ha en helt vegansk rätt
salt

Vegansk skagenröra
1 aubergine à 150 gram
1,5 deciliter majonnäs, finns äggfri
0,5 crème fraîche, till exempel Oatly iFraiche
2 matsked röd tångkaviar
0,5 rödlök, finhackad
0,5 deciliter dill, finhackad
1 citron, saften
salt
svartpeppar

”Senapsill”
1 aubergine
1 deciliter skånsk grovkornig senap
1 deciliter vanlig senap
1 deciliter rårörsocker
1 deciliter rapsolja
2 tesked vitvinsvinäger
1 knippe dill
1 purjolök
salt
svartpeppar

Annons

Medelhavspaj
Pajdeg
3 deciliter vetemjöl
150 gram smör, t ex mjölkfritt
3 matsked vatten

Pajfyllning
400 gram sojafärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 deciliter grädde, exempelvis havre- eller sojagrädde
5 soltorkade tomater, hackade
1 tesked torkad rosmarin
1 tesked salt
1 deciliter riven ost, t ex mjölkfri
0,5 deciliter oliver, halverade
1 ask, 250 gram, cocktailtomater, halverade

Gör så här

Saffransmorötter
Hacka den gula löken fint och fräs mjuk i olivoljan. Tillsätt saffran och rör runt. Skiva morötterna i tunna slantar och vänd ner. Låt fräsa med i några minuter tills de mjuknar något. Häll av spadet från kikärterna och skölj. Blanda ner i pannan tillsammans med agavesirap, salt och svartpeppar. Avsluta med dillen. Låt svalna.

Vegansk skagenröra
Skala auberginen och skär i mindre bitar. Sjud dem i lättsaltat vatten tills de mjuknar. Skölj auberginebitarna i kallt vatten och krama ur så mycket vätska du kan. Lägg ner i en skål. Blanda ner majonnäs, crème fraîche, tångkaviar, rödlök, dill, citronsaft, salt och peppar. Klart!

Potatissallad
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Slå av och låt svalna och dela sedan i mindre bitar.

Annons



Dillpesto
Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Blanda peston med potatisen och häll upp på ett serveringsfat.

”Senapsill”
Skala auberginen och dela den i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten. 
Blanda ihop senap, socker, olja och vinäger i en skål. Finhacka dillen och strimla purjolöken. Vänd ner i senapssåsen tillsammans med auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.

Medelhavspaj
Deg
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med mjölet i en bunke. När du har fått en hyfsat grynig massa tillsätter du vattnet och knådar snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform. Pricka med en gaffel och förgrädda i åtta minuter.

Fyllning
Stek sojafärsen i lite olja. Låt löken steka med i några minuter. När löken har mjuknat och fått lite färg till­sätter du grädden och låter koka in. Rör ner de soltorkade tomaterna tillsam­mans med rosmarin och salt.
Häll ner pajfyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv osten och strö den över fyll­ningen. Sprid ut oliver och tomater över osten. Grädda pajen i 25 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg. Servera pajen varm, ljummen eller kall.

Sugen på fler goda vegetariska recept?
På Kurera finns mängder.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons