Fettsyror är långa kedjor av kolatomer med en syragrupp i ena ändan. De består av ett varierande antal kolatomer (vanligtvis ett jämnt antal), och kan dessutom ha en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna.

Fettsyror

Fettsyror är långa kedjor av kolatomer med en syragrupp i ena ändan. De består av ett varierande antal kolatomer (vanligtvis ett jämnt antal), och kan dessutom ha en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna.
Fettsyror är huvudbeståndsdelar i triglycerider. Fettsyrorna är uppbyggda av en kedja av kolatomer till vilken väte binds. Fettsyror kan vara mättade eller omättade. En omättad fettsyra innehåller en eller flera dubbelbindningar, vilket innebär att 2 väteatomer saknas vid 2 närliggande kolatomer. Fettsyror utan dubbelbindningar är mättade, t.ex. stearinsyra 18:0. Enkelomättade fettsyror har en dubbelbindning, t.ex. oljesyra (18:1 n-9), medan fleromättade fettsyror har 2 eller flera dubbelbindningar, t.ex. linolsyra (18:2 n-6 och linolensyra (18:3 n-3). Antalet dubbelbindningar anges av siffran efter kolon. Placeringen av dubbelbindningarna anges med beteckningen n- eller omega- (w) och 1 siffra. Fettsyror som har samma n- eller omega-beteckning tillhör samma familj.

Fettsyror med dubbelbindningar kan ha olika utseende i rymden beroende på väteatomernas placering vid de dubbelbundna kolatomerna. 2 former förekommer: cis och trans. I cis-form är väteatomerna placerade på samma sida om dubbelbindningen, medan väteatomerna vid trans-form är placerade på motsatt sida. Cis-fettsyrorna blir p.g.a. detta vinklade i rummet medan transfettsyrorna blir mer raka. Transfettsyror med sina raka kedjor har fysikaliska egenskaper liknande mättade fettsyrors. I de naturligt förekommande fettsyrorna har dubbelbindningen företrädesvis cis-form.

Alfalinolensyra (18:3w3) omvandlas till stearidonsyra genom enzymen delta-6-desaturas. Formeln 18:3w3 kan förklaras på följande vis som figuren nedanför visar:
18 står för antalet kolatomer i alfalinolensyrakedjan. Den första trean står för det totala antalet dubbelbindningar, mellan kolatomer i kolkedjan. Den andra trean ”w3” står för platsen där den första dubbelbindningen påträffas (3 kolatomer från slutet av kedjan).

Fettsyrorna delas också upp efter om de är korta, medellånga eller långa. Beroende på antalet kolatomer i molekylen delas fettsyrorna in i 3 grupper:

 

• Korta fettsyror (SCFA, Short-Chain Fatty Acids) består av 2 till 4 kolatomer. De är något lösliga i vatten men förekommer sällan i livsmedel. De produceras av tarmbakterier och utnyttjas gärna av tarmcellerna som energikälla.

• Medellånga fettsyror (MCFA, Medium-Chain Fatty Acids) består av 8–14 kolatomer. Sällsynta i livsmedel, förekommer dock rikligt i kokosolja. Lite lösliga i vatten och kan tas upp från tarmen via blodet. Används därför medicinskt i dieter vid fettabsorbtionsstörningar.

• Långa fettsyror (LCFA, Long-Chain Fatty Acids) består av 16–26 kolatomer. De är dominerande i naturen och i vår kost. De är helt olösliga i vatten och tas upp från tarmen via lymfan i form av kylomikroner; mikroskopiskt små fettdroppar i blodet. Långa fettsyror, som inte omgående omvandlas till energi, lagras i fettvävnaden för att användas senare. De är oxidations¬benägna och måste skyddas med lämpliga antioxidanter som E-vitamin, C-vitamin och selen.

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

 

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.