Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rätt fettsyror för mamma och barn

Vi får i oss mindre essentiella fettsyror via maten idag än för bara 30 år sedan. Något som får konsekvenser för både gravida kvinnor och deras barn. Rätt fettsyratillskott under graviditet och amning är bland annat viktigt för barnets utveckling av hjärna och ögon.

Att essentiella fettsyror har en mängd hälsobefrämjande egenskaper är känt sedan länge. Vad som är mindre känt är hur betydelsefulla dessa fettsyror är för barnets utveckling i fosterstadiet och under de två första levnadsåren. Essentiella fettsyror är nämligen en av de viktigaste byggstenarna när hjärna och öga växer och utvecklas. Och ny forskning visar att brist på dessa kan leda till en mängd olika problem.

Positivt för barnet
Flera stora studier i USA och England visar att kvinnor som regelbundet äter mat med hög halt av nyttiga fettsyror – till exempel fet fisk och skaldjur – får barn som har lättare att lära, är bättre på att kommunicera och är allmänt tidigare i sin utveckling. Det finns dessutom en bevisad länk mellan fullgången graviditet och normal födelsevikt och ett tillräckligt intag av dessa fettsyror.
– Det förvånar mig att inte fler är medvetna om hur viktigt rätt sorts fett är för både mamma och barn, säger professor Ingemar Joelsson, expert på kvinnohälsa.

 

Viktiga även för mamman
Modern forskning slår fast att det inte bara är foster och spädbarn som behöver tillskott av fettsyror för att utvecklas och må bra. Nya studier visar att mammor som inte får i sig tillräcklig mängd fleromättade fettsyror löper större risk att drabbas av koncentrationssvårigheter, oro, onormal trötthet, nedstämdhet eller till och med uttalad postpartum depression än kvinnor som får i sig en tillräcklig mängd av dessa så viktiga näringsämnen.

– Allt fler kvinnor drabbas av depression i samband med förlossning, konstaterar professor Joelsson. Sedan 1960-talet har man, enligt en stor undersökning, kunnat konstatera en 20-procentig ökning av antalet fall av förlossningsdepressioner. I Sverige räknar man idag med att nästan 10 procent, alltså en mamma av tio, drabbas av en uttalad postpartum depression när barnet är fött.

Var tredje kvinna drabbas
Det finns dessutom uppgifter som visar att var tredje kvinna drabbas av någon form av nedstämdhet eller lättare depression i anslutning till förlossningen. Brist på viktiga fettsyror kan vara en del av förklaringen. Idag får vi nämligen i oss betydligt färre essentiella fettsyror med maten än för bara 30 år sedan.  Inom sjukvården blir man allt mer vaken för den här sortens problem. I England arrangerades nyligen en stor konferens för barnmorskor, psykologer och terapeuter där en hel dag ägnades åt att tala om ”förlossningsdepression - den tysta epidemin”. Där togs också vikten av ett tillräckligt intag av rätt sorts fettsyror upp som en egen punkt på agendan.
– De vetenskapliga studier som gjorts visar på en direkt länk mellan postpartum depression och en brist på essentiella fettsyror, säger professor Joelsson. Fler studier behövs, men det råder ingen tvekan om hur viktiga de är för både moderns och barnets fysiska och emotionella välbefinnande.

Dolt problem
Oro, nedstämdhet och depression i samband med förlossning är alltså vanligare än man tror. Och enligt många barnmorskor är det dessutom ett till stor del dolt problem. Har man inte svåra besvär väljer man ofta att inte tala om dem. Under den brittiska konferensen var ett återkommande tema att många kvinnor skäms över att erkänna att de kan känna sig utmattade och överväldigade när barnet är nytt. Det är ju en tid när man förväntas vara lycklig. Att öppet tala om att man mår dåligt eller har svårt att känna glädje eller orka med kan kännas som ett misslyckande, därför drar sig många för det. Och inom sjukvården står man i många fall maktlös – även i Sverige.
– I dag är enda behandlingsmöjligheten antidepressiva medel eller samtalsterapi, säger barnmorskan Lisa Gårdlund och fortsätter:
– Kan man påverka eller kanske till och med förebygga sådana här besvär genom exempelvis tillskott av fettsyror under graviditeten och under amningen så skulle oerhört mycket vara vunnet. Inte bara för den nyblivna mamman, utan också för det nyfödda barnet. För att barnet ska kunna knyta an på ett naturligt sätt är det viktigt att även mamman mår bra.

Direkt länk
Att en brist på fettsyror påverkar både mamma och barn så starkt är inte alls konstigt, menar professor Joelsson. De fettsyror som fostret behöver för sin utveckling ”hämtas” nämligen i många fall från mammans hjärna. Olika studier har visat att en kvinnohjärna faktiskt kan krympa upp till 5 procent i volym under graviditet och amning. Nya data tyder också på att tillräckligt intag av fettsyror i kosten innebär att dessa inte behöver ”hämtas” från kvinnans eget förråd.
– Det finns en mängd vetenskaplig dokumentation som visar att framförallt två fettsyror: DHA från omega-3-familjen och AA från omega-6-familjen, behövs som byggstenar för cellerna när fostrets hjärna och ögon utvecklas. Faktum är att 20 procent av hjärnans torrvikt och 30 procent av näthinnans torrvikt består av dessa två fleromättade fettsyror.

 

Väljer bort utan att ersätta
Gravida och ammande kvinnor behöver enligt gällande rekommendationer äta en rejäl portion fet fisk två gånger i veckan för att klara sitt eget och barnets behov. Men i kostrekommendationerna till gravida kvinnor ingår numera kraftfulla varningar för fet fisk från exempelvis Östersjön, olika insjöar och för odlad lax: fisk som kan innehålla för höga halter av gifter och tungmetaller.
– Varningarna har lett till att allt fler kvinnor väljer bort fet fisk under graviditet och amning. Utan att behovet av viktiga fettsyror ersätts på annat sätt, säger professor Ingemar Joelsson. Detta kan leda till ett antal olika problem.

Bättre utveckling med tillskott
Barns hjärnor växer och utvecklas fort, inte bara under fosterstadiet, utan också under de två första levnadsåren. Fettsyrorna spelar en viktig roll i uppbyggnaden och utvecklingen av hjärnan. Mer än en femtedel av hjärnan består nämligen av olika typer av fettsyror som kroppen inte själv kan producera utan som måste tas upp via kosten.
För gravida och ammande mammor samt spädbarn är det omega 3-fettsyran DHA som är viktigast. Gravida kvinnor rekommenderas ett dagligt intag av minst 300 mg, medan spädbarn enligt internationella rekommendationer behöver 100 mg per dag. Dessutom behövs tillskott av andra fettsyror av typ omega 3 och omega 6 som finns naturligt i exempelvis fet fisk och i olika typer av växter.

Många studier visar samma sak
Flera internationella studier visar att många gravida och ammande kvinnor får i sig för lite fettsyror. Något som kan få konsekvenser för barnen. En stor brittisk studie, där 7 400 barn följdes upp 15 respektive 18 månader efter födseln, visade att barn som via mammorna regelbundet fick i sig tillskott av fettsyror hade påtagligt bättre inlärnings- och koncentrationsförmåga och var allmänt tidigare i sin utveckling.
– Forskningen talar sitt tydliga språk. Känner man sig det minsta orolig för att man inte får i sig tillräcklig mängd rätt fett med maten bör man ta ett dagligt tillskott av fleromättade fettsyror, till exempel mumomega, avslutar professor Joelsson. Både för sin egen och sitt barns skull.

Av Anna Bengtsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.