Julen är en härlig tid, men den kan också innebära en hel del risker för våra husdjur. Visste du att choklad är giftigt för hundar och katter? Och att presentsnöre på julklappar kan vara en direkt dödsfara? Här är några goda råd som skyddar din älskade fyrbenta familjemedlem.
Julpynt och godsaker hör julen till men kan också utgöra faror för våra husdjur, lämna därför inte mat, godis, ljus eller paket med snören obevakade. Det kan också vara bra att se över husapoteket och exempelvis se till att ha skonkost, vätskeersättning – och numret till närmsta helgöppna veterinär uppsatt på kylskåpet.
Från glitter till godis – här är 6 julrelaterade områden att hålla lite extra koll på.
Julmat
Julmaten är ofta fet och har hög salthalt, vilket inte är lämplig för hund och katt. Det finns risk för magproblem som kräkningar och diarré. Hundar kan få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat vilket i värsta fall kan leda till döden. Lök kan ge blodbrist och ben kan orsaka skador i mage och tarm. Se därför till att ni och era gäster undviker att ge djuren mat som kan göra dem sjuka.
LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän
Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för både katter och hundar, och kan ge förgiftningssymptom som magproblem, salivering, hjärtklappning och i värsta fall leda till hjärtproblem, koma, kramper och död. Om man är osäker på om mängden choklad djuret fått i sig kan orsaka förgiftning bör man kontakta veterinär.
Blommor och växter
Flera av våra älskade julväxter är giftiga för katt och hund. Misstänkt giftiga växter bör alltid stå utom räckhåll, men bäst är att helt undvika giftiga växter i hemmet, välj istället plantor som inte är giftiga. Växter som kan orsaka förgiftning i varierande grad är järnek och mistel som är farliga om de sväljs, liljor och amaryllis är särskilt farliga men även hyacint, julros, julstjärna, tulpan, lilja och narcisser kan orsaka varierande grad av förgiftning.
LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården
Snören och glitter
Låt inte dina husdjur leka med paketsnören eller glitter. Snöre kan fastna under tungan, det finns också risk att snörena hamnar i magen och orsakar livsfara. Välj helst säkrare material och dekorera presenter med rosetter av papper eller tjockare tygrosetter, var annars noga med att städa undan snabbt efter julklappsutdelningen. Kontakta genast veterinär vid misstanke om att djuret svalt någon form av snöre och be att få komma in akut. Kräkmedel kan göra så att snöret kommer upp innan det hunnit orsaka någon skada, men veterinärer varnar för att försöka framkalla kräkning själv.
Bevaka levande ljus
Var noga med att katten eller hunden inte kommer i närheten av levande ljus, placera alltid ljus utom räckhåll. Lämna heller aldrig ljus eller brasor brinnande utan uppsikt. Värmen är lockande för katter som kan få brännskador. Dessutom utsätter det hemmet för brandfara.
Gran och pynt
Julgranen utgör en enorm frestelse för en liten katt som gärna vill klättra i granen som då lätt kan välta. Ett knep är att fästa granen i en takkrok med ett snöre så att den håller sig upprätt om katten skulle anfalla den. Även en mycket stadig julgransfot kan fungera. Välj annars att placera granen i ett rum som det går att stänga dörren till när du inte är där.
Elsladdar kan vara farliga så ha gärna sladdlösa och batteridrivna granljus. Och använd helst inte glitter, ömtåliga julgransdekorationer som kulor och annat som lätt kan gå sönder och orsaka skador i tassar och trampdynor. Välj istället dekorationer av halm eller papper, det finns även fina i filt och andra material som inte är sköra.
LÄS OCKSÅ: Naturlig friskvård för djur
Övrigt
• Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning.
• Russin och vindruvor kan orsaka förgiftning och leda till njurproblem.
• Nötter kan orsaka stopp i tarmen och macadamianötter kan orsaka förgiftning.
• Talgbollar innehåller mycket fett som kan orsaka problem se julmat ovan, och nätet runt talgbollen kan fastna i tarmen och leda till livsfara.
• Undvik gödning i julgransvattnet, hundar och katter kan i värsta fall bli förgiftade av att dricka granens vatten. Det kan därför vara bra att täcka över julgranens fot för att förhindra att de kommer åt vattnet exempelvis med aluminiumfolie.
• Många katter och hundar är blyga eller nervösa kring gäster. Julfirandet kan bland annat därför orsaka stor stress. Var noga med att ge ditt husdjur ett tryggt och bekvämt ställe att dra sig undan.
• Klä inte ut din katt eller hund, det kan orsaka onödig stress.
Av redaktionen/Carolina Eriksson
Källa: Firstvet, Agria, Moderna djurförsäkringar, Vi i Villa