Veganuary är här – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!
Skälen att välja en växtbaserad kost är många: för den egna hälsans skull, för klimatet och förstås även för djurens skull.
Veganuary drivs av en brittisk ideell organisation och under januari 2021 deltog mer än en halv miljon människor från över 200 länder i utmaningen att äta veganskt. I år, 2022, räknar man med rekordmånga deltagare i Veganuary, såväl individer och företag som organisationer. Totalt runt 2 miljoner människor över hela världen. Du kan läsa mer om Veganuary här!
Upptäck allt gott med växtbaserad kost
För att underlätta för fler att testa på en växtbaserad kost och upptäcka hur gott och varierad en sådan kan vara, bjuder vi här på ett smakrikt, lättlagat och helt växtbaserat salladsrecept. Receptet kommer från salladsföretaget Picadelis Guide Michelin-meriterade chefskock Ted Hallberg. Under januari dyker fler liknande recept upp här på Kureras sajt.
LÄS OCKSÅ: Vegansk crispy “kycklingtaco”med hoisinsås
Krydd falafelsallad med hummus
I det här receptet gifter sig kryddig spiskummin perfekt med persilja och dill. Dill är en populär ört i mellanösterns kök, som är väldigt god ihop med både hummus och falafel. Ett vinnande koncept helt enkelt!
Hemligheten bakom en perfekt sallad
För dig som fortfarande tycker det är svårt att variera din sallad delar Ted Hallberg här med sig av sina knep för att lyckas.
Ingredienser
Körsbärstomater, 2 dl
Isbergssallad, 4 dl
Skivad gurka, 2 dl
Skivad rödlök, 2 dl
Falafel, 400 g
Färsk persilja, dill och granatäppelkärnor
Hummus:
Kikärtor, 1 paket (400 g)
Tahini, 3 msk
Rapsolja, 2 msk
Vitlök, 1 klyfta
1/2 citron, saften
Spiskummin, 1 tsk
Salt
Picklade morötter med dill:
1 morot, tunt strimlad
Äppelcidervinäger, 2 msk
Socker, 2 msk
Vatten, 3 msk
Färsk dill
LÄS OCKSÅ: Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis
Gör så här
Förbered hummusen. Blanda alla ingredienser utom kikärtorna i en matberedare och mixa slätt. Addera kikärtor och mixa till önskad textur. Tillsätt vatten om den känns stabbig.
För att göra de picklade morötterna så blandar du vinäger, socker och vatten i en kastrull och värmer upp tills det precis börjar koka. Ta bort kastrullen från plattan och vänd ner de strimlade morötterna och färsk dill. Låt svalna.
Lägg isbergssalladen i botten av din skål. Fördela gurka, tomat och rödlök över salladen.
Lägg till hummus och falafel.
Toppa salladen med picklad morot med dill. Om möjligt, lägg till färsk persilja, dill och granatäppelkärnor.
LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne
Av Carolina Eriksson