Det råder ingen ökad cancerrisk bland dem som regelbundet äter vitaminet. Det visar en internationell granskning av studier med totalt 50 000 personer.
Folsyra, folat, folinsyra, även vitamin B9, är ett vattenlösligt vitamin som finns i olika former.
Det många vet om folsyra är att det är något man rekommenderas ta under graviditeten, eftersom folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck hos nyfödda. Att så är fallet är känt sedan länge. I såväl USA som Kanada och ett 50-tal andra länder har man därför, ända sedan 1990-talet, berikat sitt mjöl med folsyra. Allt för att försäkra sig om att alla blivande mödrar får i sig tillräckligt, skriver Aftonbladet.
Diskussioner om folsyreberikat mjöl
Även i Sverige har saken diskuterats, men liksom övriga Västeuropa har man avstått från att berika mjölet av rädsla för cancer. Tidigare undersökningar, däribland en norsk studie där knappt 7 000 personer följdes under sex år, har visat att de som tog folsyra som kosttillskott oftare drabbades av cancer.
Men i en ny metaanalys, där man gått igenom tretton studier med sammanlagt omkring 50 000 personer, fann man dock inget samband mellan folsyretillskott och cancer. Endast 7,7 procent av dem som lottats att ta folsyratabletter fick någon form av cancer. I gruppen som inte tog folsyratillskott insjuknade 7,3 procent. Skillnaden anses vara så liten att forskarna menar att den kan bero på slumpen. Resultaten publicerades nyligen i ansedda tidskriften Lancet.
Inte heller någon annan cancerform stack ut
Forskarna påpekar också att de inte heller såg någon skillnad på dem som tog en hög daglig dos, 5 milligram, jämfört dem som tog en låg dos på 0,5 milligram. Inte ens i den studie där man använde en betydligt större dos, på 40 milligram, såg forskarna en ökad cancerrisk. Det var inte heller någon annan, enskild cancerform som stack ut, varken kolon-, prostata-, lung- eller bröstcancer.
Uppföljning på fem år
Man kan, skriver forskarna, konstatera att halten av folsyra i studierna genomgående var mycket högre än den som folk får i sig genom att äta berikade livsmedel.
Det finns dock en svaghet i studien: Den genomsnittliga tiden för uppföljningarna låg på fem år, vilket är relativt kort tid med tanke på att de flesta cancerformer tar 10-20 år att utveckla.
Av Isabelle Hedander