Annons

Förändrad livsstil hos överviktiga gravida kan påverka fostrets gener

I en studie där gravida kvinnor med ett BMI över 30 åt hälsosam kost samt började motionera såg forskare att de kunde påverka epigentiken hos de nyfödda barnen.

Inger Palm

26 april, 2021
Förändrad livsstil hos överviktiga gravida kan påverka fostrets gener
Dela inlägget

I en studie där gravida kvinnor med ett BMI över 30 åt hälsosam kost samt började motionera såg forskare att de kunde påverka epigentiken hos de nyfödda barnen.

Forskare i Sverige, Danmark och Spanien samlade ihop 425 gravida kvinnor som hade BMI över 30, vilket är definitionen på fetma. Kvinnorna delades slumpmässigt i tre grupper.

Grupp 1 fick hjälp att förändra livsstilen genom att äta efter medelhavsdieten och mellan 1200 till 1675 kalorier per dag samt gå 11 000 steg varje dag.

Grupp 2 uppmanades att ägna sig åt fysisk aktivitet och grupp 3 var en kontrollgrupp.

Forskaren kunde konstatera att barnen till de mammor som ingick i grupp 1 eller 2 hade en ökad mängd muskelmassa vid födseln.

Annons

LÄS OCKSÅ: Varannan förälder till barn med övervikt ser inte viktproblemet

Förändring i 370 gener

Charlotte Ling, som är professor i epigenetik vid Lunds universitet och som ledde studien säger:

– Vi kan i vår studie inte visa på direkta orsakssamband, men resultaten tyder på att fysisk aktivitet och en hälsosam kost under graviditeten hos kvinnor med fetma kan påverka epigenetiken hos de nyfödda, och att det troligtvis även påverkar barnens kroppssammansättning och tillväxt även senare i livet.

Om en epigenetisk förändring skett så kan man se det via en metylering av arvsmassa. Det betyder att aktiviteten av närliggande gener ändras av molekyler som sätts på DNA:t (DNA-metylering).

Och när forskarna tittade på blodet på navelsträngen på 208 nyfödda barn såg de att epigenetiska förändringar hade uppstått i 370 gener och på totalt 379 olika ställen i arvsmassan. Alla dessa barn hade mammor som ingick i de två grupperna som gjort livsstilsförändringar.

Annons

LÄS OCKSÅ: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Påverkar barns vikt över tid

Bland de gener som förändrats epigenetiskt fanns gener som är kopplade till utvecklingen av fettvävnad, ämnesomsättningen och frisättningen av insulin. Flera av dessa gener vet man sedan tidigare hör ihop med typ 2-diabetes.

Forskarna ville följa barnens utveckling och hur de epegentiken förändringarna påverkat dem och tog prover under tre år. Man fann att 22 av förändringarna var kopplade till hur barnens BMI skulle komma att bli.

Den danska forskaren och överläkaren Kristina Renault, som var en av forskarna i studien har i tidigare studier kunnat visa att kvinnor ökar mindre i vikt under sin graviditet om de ägnar sig åt fysisk aktivitet, oavsett hur kvinnorna äter.

En ökad fysisk aktivitet och en hälsosam diet under graviditeten verkar öka muskelmassan hos barnen och att DNA från navelsträngsblodet visade epigenetiska DNA förändringar tyder på en potentiellt fördelaktig programmeringseffekt av hälsosam livsstil på barnens hälsa, säger Kristina Renault.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet

Läs studien här.

Annons