När vi dricker ett glas vatten får vi i oss en mängd olika ämnen. En stor del av dessa är fortfarande okända för oss men med avancerad teknik har forskare vid Linköpings universitet kunnat detektera nya ämnen. Effekten på vår hälsa är fortfarande oklar.
Svenska vattenverk arbetar hårt för att säkerställa god kvalitet på dricksvattnet. För att förhindra sjukdomsspridning tillsätts klor i vattnet men kloreringen kan leda till att potentiellt hälsoskadliga biprodukter bildas, skriver Linköpings universitet som nu lyckats identifiera några av dessa ämnen.
Samarbete gav framsteg
Bara ett fåtal kända biprodukter kontrolleras vanligtvis i dricksvattnet, bland annat de så kallade trihalometanerna som exempelvis kloroform, dessa nivåer regleras av Livsmedelsverket. Samverkan mellan forskare vid Linköpings universitet och olika vattenverk har resulterat i framsteg i jakten på biprodukter i dricksvatten. Det visade sig att den största delen av biprodukterna var unika för varje vattenverk. Det innebär att specifika förutsättningar på varje vattenverk påverkar vilka biprodukter som bildas.
LÄS OCKSÅ: Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör
Stor variation av biprodukter
Anna Andersson, doktorand vid TEMA Miljöförändring vid Linköpings universitet har under ett års tid samarbetat med fyra svenska vattenverk, som har olika råvatten och reningsprocesser, och gjort provtagning på vatten. Resultatet visade att även vid de vattenverk där de reglerade trihalometanerna inte kan uppmätas, fanns en stor variation av biprodukter. Det fanns även en stor variation hos de vattenverk som använder kloramin, en mildare form av klorering, i reningsprocessen.
LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier
Det blir en cocktaileffekt
Den stora variationen av biprodukter gör det svårt att veta hur man på bästa sätt ska minska hälsorisken från dessa ämnen. Ibland talar man om cocktaileffekten, och det är vad detta handlar om förklarar Anna Andersson, hon menar att vi behöver förstå hur vi kan minska risken från hela blandningen av ämnen. Riskerna med biprodukterna som nu kartlagts är okänd, men den potentiella risken är skäl nog att arbeta mot minskad biproduktsbildning, menar Anna Andersson.
LÄS OCKSÅ: Giftiga ämnen kan lämna kroppen snabbare än man trott
Exponering för biprodukter behöver minska
Klorering är ett viktigt skydd mot bakterier i dricksvattnet och kloret fyller en viktig funktion när det gäller att ge god vattenkvalitet. Frågan forskarna ställer sig nu är hur man kan fortsätta använda klorering effektivt och samtidigt minska exponeringen av oönskade biprodukter.
Av redaktionen
Källa: Linköpings universitet
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!