Annons

Forskning: Trädens bark fångar upp metan

Träd är riktiga superhjältar för klimatet! Inte bara fångar de upp koldioxid ur atmosfären, de fångar även upp och bryter ner en annan växthusgas – genom sin bark.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
4 september, 2024
Närbild på trädstam i skog

Metan är en växthusgas som står för ungefär en tredjedel av den globala uppvärmningen. Och utsläppen ökar fort. Forskare har hittills trott att metan vid jordytan endast fångas in och bryts ner av bakterier nere i marken.

Bark fångar upp mer metan än jorden

Ny forskning från Linköpings universitet och universitetet i Birmingham visar nu dock att även mikroorganismer, så kallade mikrober, som lever i trädens bark eller inne i själva träden, fångar in och tar bort rentav ännu mer metan än bakterierna i jorden. Framförallt i barken som är två meter eller högre upp från markytan.

Forskarna undersökte träd från flera olika klimatzoner: barrskog i Sverige, lövskog i Storbritannien och tropisk skog i Amazonas och Panama. De tropiska skogarna tog upp mest metan, vilket antagligen beror på att bakterier och andra mikroorganismer tycker bäst om ett klimat som är varmt och fuktigt.

LÄS OCKSÅ: Här är trädet som är bäst på att rena luften

Träd gör ännu mer nytta för klimatet

Ihop med det redan kända faktum att träden tar upp koldioxid via fotosyntesen, gör det här nya positiva fyndet att den nytta träden gör för klimatet ökar med tio procent, menar forskarna. Enligt preliminära beräkningar fångar jordens träd upp cirka 25- och 50 miljoner ton metan.

Annons

Världens länder har lovat att minska sina utsläpp av metan med 30 procent till slutet av 2020-talet. Och detta forskningsresultat visar att det är viktigt att både plantera nya träd och minska avverkningen av skog, för att kunna nå detta mål, säger Alex Enrich Prast, professor vid Linköpings universitet till sajten Forskning.se.

Källa: Forskning.se och studien Global atmospheric methane uptake by upland tree woody surfaces, Nature.

Annons