Annons

Första hjälpen för laktosintoleranta

Laktosintolerans är ett mycket vanligt besvär som många människor lider av. Trots att uteslutning av mjölkprodukter kan vara en lösning, blir det ofta väldigt opraktiskt och kan resultera i en mycket begränsad kost. Men – genom att använda tillskott kan man slippa en hel del problem som laktos orsakar.

Redaktionen

11 augusti, 2012
Första hjälpen för laktosintoleranta
Dela inlägget

Laktosintolerans är ett mycket vanligt besvär som många människor lider av. Trots att uteslutning av mjölkprodukter kan vara en lösning, blir det ofta väldigt opraktiskt och kan resultera i en mycket begränsad kost.
Men – genom att använda tillskott kan man slippa en hel del problem som laktos orsakar.

Laktas är ett enzym som behövs för att kunna bryta ner mjölksocker, det vill säga laktos, i kroppen. Laktas produceras i tunntarmen, men om få enzymer eller för lite laktas produceras på grund av att produktionen är nedsatt, flyttar ospjälkat laktos in i tjocktarmen där det jäser så att väte, koldioxid och organiska syror framställs. Detta i sin tur resulterar ofta med följande symptom: magkramp, gasbildning, känsla av uppblåsthet och ibland diarré.
Att inte tåla laktos är inte livshotande, men det kan göra att man känner sig väldigt dålig. Trots att uteslutning av mjölkprodukter kan vara en lösning, blir det ofta väldigt opraktiskt och resulterar ofta i en mycket begränsad kost. Speciellt här i Sverige där så många mjölkprodukter ingår i vår basala kost.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Omfattning
Endast en tredjedel av befolkningen i världen har tillräcklig förmåga att självständigt smälta laktos i kroppen. Laktosintolerans är ärftligt och är vanligare hos vissa folkslag, till exempel i länderna kring Medelhavet, Asien och vissa delar av Afrika. Dessutom producerar hälften av alla latinamerikaner och cirka 20 procent av kaukasier inte tillräckligt med laktas som vuxna. I de nordiska länderna är nästan 15 procent av befolkningen laktosintolerant.

Samband med ökad risk för depression och PMS
Laktasbrist kan även tillfälligt uppträda i samband med en skada i tarmslemhinnan, vid till exempel obehandlad celiaki eller vid vissa typer av tarminfektioner. Det finns prover som kas tas för att påvisa laktosintolerans men många upptäcker sin överkänslighet själva vid någon tidpunkt, genom att de får magont när de dricker mjölk. En stor del väljer då att helt sluta med mjölkbaserade produkter. Detta är inte alltid en bra långsiktig lösning, då speciellt kvinnor går miste om mjölkens kalcium och vitamin D.
Både dessa näringsämnen behövs för att förebygga benskörhet. En preliminär studie har även hittat en korrelation bland kvinnor med laktosintolerans och en ökad risk för depression och PMS.

Annons

Vad är skillnaden mellan laktos och laktas?
Den som är laktosintolerant tål alltså inte mjölksockret laktos. Laktos finns i all mjölk, både modersmjölk och mjölk från ko, buffel, åsna, get och får. Laktos ger mjölken dess söta smak. Laktos består av två olika sorters socker, glukos och galaktos – som är sammanbundna med varandra. För att människan ska kunna tillgodogöra sig laktos via upptag i tarmen, måste det först sönderdelas med hjälp av ett enzym som heter laktas. Hos vissa personer kan detta laktasenzym saknas helt eller finnas i för låg halt. Dessa personer blir då intoleranta mot laktos.

Tillskott som lindrar besvären
Genom att använda tillskott av laktasenzym kan laktosintoleranta personer slippa de vanliga tarmproblem (exempelvis kramp i magen, illamående och diarré) som ospjälkat laktos orsakar. Detta enzym spjälkar mjölksockret (laktos) i mjölk och mjölkprodukter till mindre beståndsdelar som lättare kan tillvaratas av kroppen. Om du vill börja kunna äta eller dricka föda med laktos, kan du samtidigt ta tabletter som innehåller laktas. Dessa tillskott kan tas några minuter innan man äter mat eller dryck som innehåller laktos.

Rolf Forslund utomhusbild
Rolf Forslund.

En lösning
Rolf Forslund är legitimerad sjuksköterska, diplomerad hälsorådgivare och importör av Lamberts Laktas Komplex i Sverige. Kurera frågade honom hur Lamberts Laktas komplex skiljer sig från andra vanliga laktasprodukter i Sverige.
– Den enzymaktivitet som mäts med laktasenzymtillskott uttrycks internationellt i vad som kallas Food Chemical Codex (FCC) enheter, en standard för växtenzymer som är en bättre beskrivning än vikten av ämnet i milligram. Lamberts Laktas Komplex innehåller hela 4000 FCC och kan användas kontinuerligt för att minska symtomen av laktosintolerans, säger Rolf.

”Finns många svaga produkter på marknaden”
Lamberts Laktas Komplex är en extra stark laktasenzymprodukt och ett registrerat livsmedel för särskilda näringsändamål, berättar Rolf, och fortsätter:
– Den går alltså bara att jämföra med andra tillverkares produkter om de tydligt redovisar de verksamma enheterna, inte bara vikten, av varje tablett. Jag tycker att det finns ganska många svaga produkter på marknaden som bara innehåller 1000-3000 FCC per tablett, och då kräver det oftast att man måste ta flera tabletter för att ge önskad effekt. Detta blir både dyrt och krångligt.

Av Margaretha Nilsson

Annons

Annons