Det lär finnas mer än 100 samband mellan tandhälsa och sjukdomar som drabbar kroppen. Sedan tidigare vet man att det finns en koppling mellan hjärt-kärlsjukdomar och dålig munhälsa. När kirurger i Lund upptäckte att patienter helt oförklarligt dog, efter relativt enkla hjärt-kärlingrepp, började man undersöka orsaken och fann att bakterier från munnen hade letat sig fram till hjärtat. Då gav man patienter, som skulle hjärtopereras, goda bakterier som skulle rå på de elaka bakterierna från munnen. Efter att den rutinen införts förbättrades överlevnadsstatistiken avsevärt.
Att sköta sin munhälsa är därför enormt viktigt. Dessutom är besök hos tandläkaren kostsamt. Kan man undvika rotfyllningar, kronor och implantat är det inte bara en vinst för plånboken utan även för allmänhälsan.
Ann-Marie Lidmark är ordförande i Tandhälsoförbundet, det som tidigare hette Tandvårdsskadeförbundet. En stor del av hennes tid går åt till att hjälpa tandskadedrabbade personer som behöver expertråd för att bli friska igen.
– Vi får fortfarande samtal från människor som ska ta bort sitt amalgam och som är oroliga. Men i dag handlar många samtal om ohälsa kopplat till titan-implantat och rotfyllningar som gett extrem trötthet eller värk, berättar Ann-Marie Lidmark som är utbildad folkhälsovetare.
En del av rymdforskningen
God munhälsa handlar om att förebygga karies och blödande tandkött som kan ge tandlossning. En del har starkare tänder och tandkött än andra, men i många tandkrämer finns titandioxid som kan påverka hälsan. Det kan ge allergiska besvär och påverka immunförsvaret. Titandioxid finns även i godis och läkemedel som är färgat vitt.
– För några år sedan kom det ut tandkrämer på marknaden med ett mineral som heter hydroxiapatit. Det är ett alternativ till flourtandkrämer och är förstås bra, även för de som inte blir sjuka av flourider, säger Ann-Marie Lidmark som har blivit lite av en expert och förespråkare för hydroxiapatit.
I Japan har det forskats på tandkräm med hydroxiapatit ända sedan 80-talet. Flera decennier tidigare hade hydroxiapatit blivit intressant inom rymdforskningen eftersom kosmonauter relativt snabbt får ett urkalkat skelett och dit hör även problem med tänderna.
– Hydroxiapatit förebygger kariesangrepp i ett tidigt skede, vilket betyder att små hål som uppstår lagas naturligt. Även små gropar i emaljen fylls igen. Eftersom tänderna består av hydroxiapatit skyddas de på ett naturligt sätt. Ämnet bidrar även till att göra tänderna vitare och är därför ett alternativ till blekningsmedel, säger Ann-Marie Lidmark.
Kariesangreppen minskar
Hydroxiapatiten försämrar möjligheterna för bakterier att fastna på emaljen, även om det inte är bakteriedödande. Ämnet bildas i munhålan om det finns tillräckligt med kalcium, fosfater och fettlösliga vitaminer, vilket är naturens sätt att behålla friska och starka tänder.
– För att neutralisera syror från mat och dryck samt tandplack avger tänderna kalcium och fosfater. Om saliven saknar tillräckligt med byggstenar för att återföra dessa ämnen till tanden blir det små hål. Fluorider i tandkräm har länge använts i tandvården för att ersätta kalcium och fosfater i emaljen genom att bilda fluorapatit. Att borsta tänderna med tandkräm som innehåller hydroxiapatit gör att emaljen stärks på ett mer naturligt sätt, förklarar Ann-Marie Lidmark.
Naturligt vita tänder
Hon berättar också att hydroxiapatit är en form av mineralet kalciumapatit, och det är det hårdaste ämnet i kroppen.
– 97 procent av emaljen utgörs av hydroxiapatit som också finns i tandbenet. Tack vare hydroxiapatit kan vi hålla våra tänder starka.
Kliniska studier har visat att remineraliseringen av tänderna sker snabbare och blir bättre med hjälp av hydroxiapatit, vilket innebär att risken för kariesangrepp minskar.
– Vi förlorar ingenting på att använda flourfri tandkräm med hydroxiapatit. Våra medlemmar har använt den här tandkrämen i tre år. Vi rekommenderar den även till gravida som bör undvika flourtandkräm.
Hydroxiapatit
… är en form av mineralet kalciumapatit. Större delen av emaljen på våra tänder innehåller hydroxiapatit som också finns i våra tandben.
… minskar kariesangrepp.
… fyller ut små gropar i emaljen.
… gör tänderna naturligt vita.
… remineraliserar emaljen.