Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Friskare tänder med rätt tandkräm

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Det lär finnas mer än 100 samband mellan tandhälsa och sjukdomar som drabbar kroppen. Sedan tidigare vet man att det finns en koppling mellan hjärt-kärlsjukdomar och dålig munhälsa. När kirurger i Lund upptäckte att patienter helt oförklarligt dog, efter relativt enkla hjärt-kärlingrepp, började man undersöka orsaken och fann att bakterier från munnen hade letat sig fram till hjärtat. Då gav man patienter, som skulle hjärtopereras, goda bakterier som skulle rå på de elaka bakterierna från munnen. Efter att den rutinen införts förbättrades överlevnadsstatistiken avsevärt.

Ann-Marie Lidmark.

 

Att sköta sin munhälsa är därför enormt viktigt. Dessutom är besök hos tandläkaren kostsamt. Kan man undvika rotfyllningar, kronor och implantat är det inte bara en vinst för plånboken utan även för allmänhälsan. 

Ann-Marie Lidmark är ordförande i Tandhälsoförbundet, det som tidigare hette Tandvårdsskadeförbundet. En stor del av hennes tid går åt till att hjälpa tandskadedrabbade personer som behöver expertråd för att bli friska igen.

– Vi får fortfarande samtal från människor som ska ta bort sitt amalgam och som är oroliga. Men i dag handlar många samtal om ohälsa kopplat till titan-implantat och rotfyllningar som gett extrem trötthet eller värk, berättar Ann-Marie Lidmark som är utbildad folkhälsovetare.

LÄS OCKSÅ: Viktigt att borsta hundens tänder för god munhälsa

En del av rymdforskningen

God munhälsa handlar om att förebygga karies och blödande tandkött som kan ge tandlossning. En del har starkare tänder och tandkött än andra, men i många tandkrämer finns titandioxid som kan påverka hälsan. Det kan ge allergiska besvär och påverka immunförsvaret. Titandioxid finns även i godis och läkemedel som är färgat vitt.

– För några år sedan kom det ut tandkrämer på marknaden med ett mineral som heter hydroxiapatit. Det är ett alternativ till flourtandkrämer och är förstås bra, även för de som inte blir sjuka av flourider, säger Ann-Marie Lidmark som har blivit lite av en expert och förespråkare för hydroxiapatit.

 

I Japan har det forskats på tandkräm med hydroxiapatit ända sedan 80-talet. Flera decennier tidigare hade hydroxiapatit blivit intressant inom rymdforskningen eftersom kosmonauter relativt snabbt får ett urkalkat skelett och dit hör även problem med tänderna. 

– Hydroxiapatit förebygger kariesangrepp i ett tidigt skede, vilket betyder att små hål som uppstår lagas naturligt. Även små gropar i emaljen fylls igen. Eftersom tänderna består av hydroxiapatit skyddas de på ett naturligt sätt. Ämnet bidrar även till att göra tänderna vitare och är därför ett alternativ till blekningsmedel, säger Ann-Marie Lidmark.

LÄS OCKSÅ: En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Kariesangreppen minskar 

Hydroxiapatiten försämrar möjligheterna för bakterier att fastna på emaljen, även om det inte är bakteriedödande. Ämnet bildas i munhålan om det finns tillräckligt med kalcium, fosfater och fettlösliga vitaminer, vilket är naturens sätt att behålla friska och starka tänder.

– För att neutralisera syror från mat och dryck samt tandplack avger tänderna kalcium och fosfater. Om saliven saknar tillräckligt med byggstenar för att återföra dessa ämnen till tanden blir det små hål. Fluorider i tandkräm har länge använts i tandvården för att ersätta kalcium och fosfater i emaljen genom att bilda fluorapatit.  Att borsta tänderna med tandkräm som innehåller hydroxiapatit gör att emaljen stärks på ett mer naturligt sätt, förklarar Ann-Marie Lidmark.  

 

LÄS OCKSÅ: Björn Klinge: “Vår hälsa sitter i munnen”

Naturligt vita tänder

Hon berättar också att hydroxiapatit är en form av mineralet kalciumapatit, och det är det hårdaste ämnet i kroppen.

– 97 procent av emaljen utgörs av hydroxiapatit som också finns i tandbenet. Tack vare hydroxiapatit kan vi hålla våra tänder starka.

Kliniska studier har visat att remineraliseringen av tänderna sker snabbare och blir bättre med hjälp av hydroxiapatit, vilket innebär att risken för kariesangrepp minskar.

– Vi förlorar ingenting på att använda flourfri tandkräm med hydroxiapatit. Våra medlemmar har använt den här tandkrämen i tre år. Vi rekommenderar den även till gravida som bör undvika flourtandkräm.

Av Inger Palm


Hydroxiapatit

... är en form av mineralet kalciumapatit. Större delen av emaljen på våra tänder innehåller hydroxiapatit som också finns i våra tandben.

... minskar kariesangrepp.

... fyller ut små gropar i emaljen.

... gör tänderna naturligt vita.

... remineraliserar emaljen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.