Konsistenser och lukter är viktiga för barn. Mosa gärna banan med gaffel och ge till barnet att kladda med och äta. Gör detsamma med mogen avokado. Dessa två livsmedel är idealiska att börja med.
Det är oftast lättare för barns matsmältningssystem att bryta ned gula grönsaker än gröna. Välj till exempel kokta morötter, squash, sötpotatis och jams. Var inte orolig för att barnets ansikte eller nästipp blir lite gul efter intag av gula grönsaker. Det beror på karotenet i grönsakerna och försvinner snart.
- Skär grönsakerna i små bitar och blanda med ris eller couscous. De kan wokas tillsammans och då märks knappt grönsakerna.
- Hitta en dippsås eller dressing som ändrar på smaken: doppa grönsakerna i hummus, tsaziki, yoghurt, pesto, salsa eller tomatsås för att ändra på det.
- Gör en lek av det hela, till exempel flygplansleken.
- Använd belöning: ”Om du äter upp ärterna nu, har vi tid att läsa en extra saga ikväll”.
- Avdramatisera. Var försiktig med att göra en alltför stor affär av det hela. Då kan motståndet öka.
- Berätta om det positiva med maten. ”Se vad starka gorillorna blir som äter så stora, gröna blad!”
- Ät tillsammans som familj. Visa att ni andra äter mycket grönsaker och njuter av det.
- De barn som får modersmjölk exponeras genom mammans kost för mer varierade smaker än barn som bara får samma mjölkersättning eller välling hela tiden.
- Vänta med att introducera citrusfrukter och bär tills barnet är minst tio månader, på grund av risken för allergi och för att dessa livsmedel är svårare att bryta ned.
Annons
Fakta
Fakta
Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.