Kvinna som rusar till dasset

Foto: S Production

Sju steg till bättre matsmältning och frisk tarm

Att ha problem med mage och tarm är idag mycket vanligt. I västvärlden uppskattar man att 15-20 procent av befolkningen lider bara av IBS. Här ger näringsexperten Zarah Öberg sina bästa tips för en bättre matsmältning och friskare tarm.

1. Saltsyra
Stimulera saltsyraproduktionen med bitterörter och genom att sitta ner och äta i lugn och ro. Saltsyraproduktionen minskar när du är stressad och behöver harmoni för god produktion

 

2. Enzymer
Stimulera enzymproduktionen med hjälp av rätt material. Här är det bästa att komplettera kosten med matsmältningsenzymer, då dessa hjälper till att bryta ner proteiner till aminosyror, som i sin tur kan fungera som material till nya enzymer.

3. Tarmfloran
Förbättra tarmfloran och minska tillväxt av dåliga bakterier genom att tillföra mjölksyrade grönsaker, fermenterade drycker, tugga maten noga och komplettera med matsmältningsenzymer. Minska också på stress, sov ordentligt och drick mycket vatten som renar tarmen. Undvik gärna antibiotika och konventionellt kött som kan innehålla antibiotika

4. pH-värde
Var noga med att ha rätt pH-värde i matsmältningskanalen, då många enzymer är pH-beroende och på så vis endast fungerar vid rätt pH-värde. Bra pH-värde minskar dessutom risk för dålig tarmflora, inflammatoriska processer med mera. Basa kroppen med basiska råvaror, mineraler, björkaska, bikarbonat eller potatisvatten. Ät mycket gröna grönsaker som selleri, sparris, spenat, grönkål och gurka samt korngräs och vetegräs. Citronvatten basar också kroppen, men om du har sår i mage och tarm kan det svida och irritera.

5. Antiinflammatoriskt och råvaror
Komplettera gärna din kost med antiinflammatoriska råvaror som ingefära, vitlök, gurkmeja och nypon. Köp rena råvaror och undvik sötningsmedel och andra artificiella ingredienser. Tillaga maten från grunden och var noga med att leva och äta giftfritt.

 

6. Ekologiskt
Välj en kost som är rik på ekologiska grönsaker och bär, ekologiskt kött och fisk samt rent vatten. Minska på processad mat och konventionella grönsaker, kött- och fiskprodukter. Komplettera gärna din kost med gröna smoothies, baserade på gröna blad, bär, korngräs och vetegräs.

7. Stressa ner och ät långsamt
Stress är en av de vanligaste orsakerna till mag- och tarmsjukdomar samt besvär med magen. Minska på det som stressar dig, var noga med återhämtningen, sov ordentligt och omge dig av saker som gör dig glad och stark. Tugga maten noga, sitt ner när du äter, var lugn när du intar din kost, och ät inte försent på kvällen.

Av Zarah Öberg


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.