Fermentering är ett av våra mest hälsosamma och äldsta lagringssätt. Idag vet man att fermentering skapar större tillgång på enzymer, viktiga mikroorganismer och bra bakterier. Vissa bakteriestammar som är nödvändiga för vår tarmflora förekommer endast i fermenterade produkter. Genom att äta och dricka mer fermenterat får vi en gladare mage och bättre hälsa.
Det vi oftast förknippar med fermentering är soja, kimchi och surkål, men det kommer allt fler fermenterade drycker, anpassade för att stödja och förbättra vårt matsmältningssystem.
En fermenterad dryck, ett så kallade regulat, tillför kroppen enzymer, nyttiga bakterier och mikroorganismer samt rikligt med näring.
Alla dessa enzymer och bakterier krävs för att matsmältningen skall fungera optimalt och för att vi ska ernå en frisk och stark tarmslemhinna. Genom att öka näringsupptaget, tillföra mer näring och genom att förbättra enzymstatus och bakterieflora, förbättras kroppens allmänstatus och läkningsförmåga.
Enzymer för magen
Enzymer stödjer vår matsmältning genom att bryta ner protein, kolhydrater och fetter. En fungerande matsmältning möjliggör därför tillgodogörandet av den näring och energi vi behöver.
Många lider dock brist på enzymer, vilket leder till svårigheter att bryta ner maten och därefter problem längre ner i matsmältningssystemet. Att tillföra kroppen enzymer kan innebära att magen förbättras, att svullnader och gaser minskar och att näringsupptaget förbättras.
Vid mag- tarmproblem är enzymstatus, tarmflora och näringsstatus bland de första av obalanser som behöver åtgärdas.
Enzymer för bättre hälsa
Dagligen sker cirka 200 miljoner kemiska processer i kroppen där varje process är beroende av ett eller flera specifika enzymer. Det är processer som sker utan att vi märker av dem men som vi inte kan leva utan. Vår lever är till exempel beroende av specifika leverenzymer för att kunna avgiftas, vårt immunförsvar, hormonsystem och vätskebalans behöver specifika enzymer för att fungera och vår sömncykel är beroende av enzymer för att vi ska kunna sova gott. Också befruktningstillfället hos en kvinna är en enzymreaktion och kräver god enzymstatus. God tillgång till enzymer gör att alla dessa och många fler processer fungerar som de ska, går snabbare och blir mer effektiva.
Dagens mat ger enzymbrist
Maten som globalt odlas idag innehåller inte tillräckligt med, om ens några enzymer. Detta beror bland annat på att frukter och grönsaker ofta skördas omogna och att de sedan steriliseras, konserveras, värms upp, lagras eller till och med strålas innan vi äter dem. Alla dessa processer gör att det naturliga enzyminnehållet förstörs. Också stress påverkar kroppens enzymnivåer.
Tecken på att man har en enzymbrist är trötthet, koncentrationssvårigheter, lågt immunförsvar, matsmältningsbesvär och hudproblem. Långvarlig och allvarlig enzymbrist kan i längden orsaka allvarligare sjukdomar senare i livet.
Regulat Pro
Regulat Pro är en av de mest framgångsrika produkter som bygger på fermentering i form av levande kaskadfermentering. Med kaskadfermentering menas att produkten har en struktur som överensstämmer med det som våra kroppar känner igen. Fermenteringen baseras på färska ekologiska frukter, nötter och grönsaker som genomgår en mjölksyreprocess och fermentering.
Av Zarah Öberg
Enzymer
Enzymer är en form av proteiner med uppgift att katalysera funktioner i kroppen, de styr hastigheten på kemiska reaktioner så att de går snabbare eller långsammare.
Enzymer är en förutsättning för merparten av de processer som sker i våra celler, och då framförallt för att allt som sker skall gå tillräckligt snabbt.
När vi inte har enzymer i tillräcklig mängd bryts inte maten ner på rätt sätt, vilket innebär att vi inte kan ta upp näring optimalt. Utöver det går också många av kroppens funktioner långsammare, framförallt på cellnivå, vilket innebär att vår kropp inte fungerar på ett bra sätt.
Det är viktigt att känna till att enzymaktivitet minskas av läkemedel, gifter samt att den påverkas av temperaturer redan över 32-34 grader och försämras vid felaktigt pH-värde.
Kända enzymfunktioner är bland annat att enzymet amylas som bryter ner stärkelse, pepsin som bryter ner protein, lipas som bryter ner fetter, laktas som bryter ner mjölksocker och cellulas som bryter ner cellulosa. Enzymatiska funktioner krävs för att jäst ska omvandla socker till alkohol, för att en kvinna skall befruktas och för att cellens funktioner skall regleras. Enzymer används även i många industriella sammanhang i allt från barnmat och tvättmedel till linsvätska och biobränsle.