Vid halt väglag kan landets akut- och ortopedmottagningar få ta emot uppåt 40 extra patienter – varje dag. Den vanligaste halkskadan är handledsbrott, det vill säga frakturer på handleden på grund av att man tar emot sig med händerna istället för underarmen.
Så här går och löptränar du säkert i halka.
Nu har vintern kommit ordentligt på flera håll i landet och med den – halkan och fallskadorna. Hälften av alla halkolyckor drabbar personer som är över 65 år. Det blir ofta svåra skador och lång konvalecens. Men – den andra hälften drabbar alltså yngre.
Fotgängare som halkar = höga kostnader
Fotgängare är de i trafiken som vid isigt eller snöigt väglag drabbas av flest skador som kräver sjukvård – något som medför en högre kostnad än kostnaden för vinterväghållningen, enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).
Ett sätt att hålla sig säker i halka är att bära broddar, alltså halkskydd på skorna. Broddar minskar effektivt antalet halkolyckor, sparar pengar och minskar lidande och finns att få tag på i skoaffärer, hälsokostbutiker, vissa sportaffärer samt apotek.
Underlättar promenader och vinterlöpning
Gillar man utomhusträning året om är det ytterligare en anledning att skaffa broddar.
Under de senaste tio åren har anmälningarna till olika motionslopp ökat med nästan 50 procent. Men många tappar sitt flow när snön och isen kommer. För hur springer man på ett sådant underlag? Jorå, det finns några sätt. Bland annat finns särskilda skor med inbyggda dubbar. De är populära men dyra – i alla fall om man tänker sig att man kan springa i helt vanliga löparskor, bara man sätter på sig broddar.
Bäst i test – brodden Sportgrip
När SVT:s konsumentprogram Plus utförde ett broddtest för vinterlöpare kunde de påvisa stora skillnader bland de fyra testade modellerna. Testet utfördes av två erfarna långdistanslöpare som fick springa 12 kilometer i varje broddpar. Därefter utvärderades passform, slitage, hållbarhet och fäste.
Bäst i test blev brodden Sportgrip/Cross country från Springyard.

Tydligt testresultat
Under löprundorna visade sig bland annat stora skillnader i hur väl broddarna satt på skon. Testresultatet var tydligt: Överlägset bäst ansågs brodden från Springyard som hade den bästa passform och var enda modellen som satt stabilt på foten under hela tiden, utan att behöva justeras.
Sammantaget utnämndes Springyard Sportgrip till Bäst i test med en överlägsen passform och bra fäste på is och snö.
Av Isabelle Hedander
Fakta
2010 omkom 2894 personer i olyckor. 55 procent av dessa var fallolyckor (att jämföra med vägtrafikolyckor: 9 procent).
Varje år söker över 300 000 personer vård efter att ha fallit. Det är drygt 800 varje dag.
I de flesta svenska kommuner är kostnaden för fallolyckor 5-6 gånger högre än kostnaden för vinterväghållningen. Mest olycksdrabbade är kvinnor över 50 år.
Källa: Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande
4 tips vid halka:
1. Gå försiktigt
Sätt ner en fot i taget och se till att ena foten fått grepp innan du sätter ner den andra.
2. Låt inte vädret hindra dig
Kommuner brukar vara duktiga på halkbekämpning men det kan ta fram till lunch innan allt är sandat.
3. Kolla vädret
Håll dig uppdaterad på väderleken, om det är halt eller ej.
4. Använd halkskydd i form av broddar
Mest effektiva hjälpen vid halka. I flera kommuner får äldre broddar gratis.
Halkskydd ska vara CE-märkta. Då har man testat att friktionen är bra och att skyddet sitter fast på foten.
Ett hälskydd kan ge bättre halkskydd än ett framfotskydd, eftersom man sätter i hälen först. Ett framfotskydd kan vara nättare och bättre än inget alls. Ett helfotskydd ger bäst säkerhet på snö och is. Det kan dock ge ökad halkrisk på till exempel stenplattor.