Annons
Annons

Gazpacho av vattenmelon och gurka

I dag är det vattenmelonens dag, vilket passar väldigt bra för nu är en tid när vattenmelonen dessutom är väldigt billig. Så varför inte testa ett nytt recept? En väl kyld vitlöksdoftande gazpacho hör sommaren till. Detta recept är gjort på vattenmelon istället för tomat.

Redaktionen

3 augusti, 2019
Gazpacho av vattenmelon och gurka
Dela inlägget

I dag är det vattenmelonens dag, vilket passar väldigt bra för nu är en tid när vattenmelonen dessutom är väldigt billig. Så varför inte testa ett nytt recept? En väl kyld vitlöksdoftande gazpacho hör sommaren till. Detta recept är gjort på vattenmelon istället för tomat, anledningen till det är att man inom makrobiotiken undviker nattskatteväxter – det vill säga växter från potatisfamiljen så som tomat, paprika, potatis och aubergine.
Hur smakar det då, jo alldeles utmärkt. Testa själv!

 

Annons
Fakta

Fakta

Receptet är komponerat av Carina Lingman på Vitalklubben fyrklövern i Stockholm. Fyrklövern anordnar bland annat föreläsningar och matlagningskurser med makrobiotisk inriktning.

Portioner: 5

Ingredienser

 

Soppan
Cirka en halv liten väl mogen urkärnad vattenmelon (den ska nästan falla sönder)
1 gurka
Saften av en halv citron
Vitlök efter smak
1-2 matskedar olivolja
Havssalt efter smak

Rostade pumpakärnor
Cirka 200 gram pumpakärnor
1 liter vatten
1-2 matskedar salt

Gör så här

Soppan
Skär ut melonköttet och kärna ur melonen, skala och kärna ur gurkan, och skär i lagom stora bitar. Lägg i gurka och melon i en mixer, tillsätt saften av en halv citron, pressa i 2-4 vitlöksklyftor efter smak, ska vara rejält med vitlök enligt Carina. Krydda med havssalt och runda av med olivoljan. Mixa och ställ svalt i några timmar så att smakerna kan utveckla sig. Serveras med gomasiosalt eller rostade pumpakärnor.

Rostade pumpakärnor
Lös upp några matskedar salt i en liter vatten och häll i pumpakärnorna. Låt kärnorna stå och dra gärna över natten, slå sedan av dem och bre ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn i 10-15 minuter på 150 grader eller tills de fått färg.

Av redaktionen

Mer om vattenmelon:

Vattenmelon! Hälsobomb och lusthöjare

Göra egen glass på melon

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons