Annons

Gifter funna även i pappersmuggar och papperssugrör

Det är inte ett bättre val för vare sig hälsa eller miljö att byta ut plastmuggar och plastsugrör mot alternativ i papper, något som blivit alltmer vanligt idag. Ny forskning från Sverige och Belgien visar dessvärre att även dessa alternativ innehåller giftiga kemikalier.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
6 september, 2023
Två barns händer håller i pappmuggar med sugrör

Vi vill idag undvika plaster i möjligaste mån, efter alla rapporter om mikroplaster och skadliga kemikalier i plast som finns överallt i naturen, inklusive i oss själva.

Därför har vi börjat se allt fler engångsartiklar i papper, som muggar och sugrör. Och visst har det känts bra att sippa på sin smoothie i ett sugrör i papper istället för ett i plast? Eller att dricka sitt kaffe ur en pappmugg ? Men dessvärre visar nu forskning från Göteborgs universitet att även pappersmuggar kan göra stor skada för levande organismer, om de hamnar i naturen.

Mer specifikt så undersökte forskarna hur engångsmuggar av olika material påverkar fjärilsmyggans larver. Bethanie Carney Almroth, som är professor i miljövetenskap på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, berättar i ett inlägg på universitetets egen hemsida att man lät såväl pappersmuggar som plastmuggar ligga i blöt jord och i vatten i några veckor. Sedan följde forskarna hur de urlakade kemikalierna från muggarna påverkade larverna. Och samtliga muggar hade en negativ påverkan på tillväxten hos de mygglarver som levde i vattnet och jorden.

Plastfilm i pappersmuggar 

Problemet med att förpacka mat i papper är att det inte tål vare sig vätska eller fett så bra. Man sätter därför en tunn plastfilm på insidan av pappersmuggarna, så att man inte ska få kaffet i handen. Denna plastfilm är oftast gjord av polylaktid, PLA – en slags bioplast som är tillverkad med en bas av sockerrör, majs eller kassava. Plasten är därmed fossilfri, vilket förstås är bra. Den kan också brytas ner snabbare än oljebaserad plast, om förhållandena är rätt. Men enligt forskningsstudien så kan den alltså ändå vara giftig. Bioplast innehåller nämligen minst lika många kemikalier som konventionell plast. En del av kemikalierna är konstaterat giftiga, och vissa andra saknar forskarna kunskap om.

Bioplasten bryts heller inte ner tillräckligt effektivt när den hamnar i vatten, och därmed riskerar plasten att stanna kvar i naturen och tas upp i vävnaden hos djur och människor, precis som annan plast.

Annons

Lika mycket kemikalier i bioplast

 Hälsofaran blir även mer påtaglig, just eftersom pappersförpackningar med plastfilm har blivit allt vanligare idag. När vi äter mat i engångsförpackningar, så kan alltså plasten föra in gifter i våra kroppar.

Forskarna menar att det krävs ett skifte i vår konsumtion för att undvika att plast skadar miljön och vår hälsa. Vi skulle behöva gå tillbaka till det sätt att konsumera som rådde innan engångsartiklarna dök upp, efter andra världskriget. Det är med andra ord bättre för både hälsa och miljö att ta med sin egen mugg när vi köper take away-kaffe. Eller att sitta ner och dricka kaffet på plats ur en riktig keramikmugg.

PFAS funna i papperssugrör

En annan studie från universitetet i Antwerpen i Belgien visade vidare att upp emot 90 procent av alla papperssugrör idag eventuellt kan innehålla skadliga ämnen för både kropp och miljö. De undersökte sugrör av 39 olika märken gjorda av både papper, bambu, glas, rostfritt stål och plast, för att se om de innehöll 29 olika PFAS-ämnen.

Analyserna visade att hela 69 procent av sugrörsmärkena innehöll PFAS, och allra oftast i papperssugrör (i 90 procent av märkena, i varierande grad). Bambusugrören var inte heller felfria – där hittade man PFAS i 80 procent av märkena. I plastsugrören var siffran 75 procent och bland glasmärkena 40 procent. Det enda sugrörsmaterial som var helt fritt från PFAS var stål.

Avtal om att stoppa plast på gång

En positiv nyhet i sammanhanget är att världens länder genom FN nu förhandlar om ett bindande avtal för att få spridningen av plast i naturen att upphöra. Och förhoppningsvis kommer man att lyssna på de vetenskapliga bevis som finns och undvika att en dålig produkt ersätts med en annan.

Annons

Bethany Carney Almroth och hennes kollegor vill också få till en transparens inom plastindustrin som tvingar fram tydliga innehållsförteckningar av vad alla produkter innehåller för kemikalier, ungefär som i läkemedelsindustrin.

Källor:  Göteborgs universitet och Illustrerad vetenskap

Annons