Yrsel kan ha många olika orsaker. Vanligast är problem med innerörat där balansorganet finns. Infektioner i örat kan leda till yrsel och vissa hjärtsjukdomar påverkar blodcirkulationen till hjärnan som kan leda till yrsel. Även vissa läkemedel kan ha yrsel som biverkan vilket är mycket vanligt. Stress och ångest kan också ge yrsel. Det är därför viktigt att man gör en utredning varför yrseln uppkommer. När du har uteslutit sjukdomar så kan du fundera på om du har druckit tillräckligt med vätska, rent vatten 1,5 till 2 liter per dag är inte att underskatta.
– Fråga dig själv också hur din cirkulation i kroppen fungerar, ibland är den nedsatt för att du inte rör på dig tillräckligt säger Fredrik Ölander legitimerad sjuksköterska och funktionsmedicinsk näringsterapeut.
Blodet har som uppgift att transportera syre och förse kroppens alla vävnader med näringsämnen. När det fungerar normalt mår vi bra. Men om tillförseln av blod till de minsta blodkärlen försämras eller misslyckas kan vi få problem med minnet och en oförmåga till koncentration. Det kan också ge kalla händer och fötter, men även orsaka yrsel och smärtor i benen, det vi kallar för fönstertittarsjuka.
I en så kallad blindstudie där forskare ville göra en bedömning om yrsel kunde bli bättre av ett regelbundet intag av ginkgo biloba visade det sig att de som fick ginkgo biloba fick mindre yrsel.
Andra studier där sambandet mellan ginkgo biloba och yrsel har undersökts kunde analysen visa på positiva förändringar.
Det har även gjorts flera studier på personer med demens som fått signifikanta förbättringar i kognitivt beteende och vardagligt liv vid intag av gingko biloba.
Yrsel och sämre minne
När man får yrsel beror det på att syrerikt blod inte når hjärnan och att det uppstår en liten tillfällig syrebrist. Och en dålig blodcirkulation kan även ge vad man kallar ”fönstertittarsjuka” och yrsel.
Ginkgo biloba, som utvinns ur tempelträdens blad, är mest förknippat med att den kan ha positiv effekt på dålig cirkulation, och dålig cirkulation kan ge sämre minne och yrsel.
– Det finns fler anledningar till dålig cirkulation. Nedsatt blodcirkulation kan vara en, vilket betyder att syre och näringsämnen inte når ut i kroppens alla delar och organ. Detta påverkar även hjärnan vilket kan leda till yrsel, dåligt minne och hjärndimma. Och då blir det svårt att komma ihåg olika saker och att koncentrera sig, säger Fredrik.
Sömn, näring och mängden alkohol har även stor inverkan på ditt minne. Biotillgängligheten av näringsämnen och läkemedel och hur din mage tarm mår är också avgörande för hur du mår.
Viktigt med helheten
Att ha en försämrad blodcirkulation är inte någon sjukdom och behöver inte vara farligt, men det kan ge problem i vardagen.
Som att glömma vart man parkerade bilen, eller om man gått ut för att handla och glömt bort att köpa det man skulle ha. Dessa små minnesluckor beror oftast på stress vilket i sin tur orsakat den försämrade cirkulationen, framförallt den så kallade mikrocirkulationen. Det är först när minnesproblem har med ökad ålder att göra och symtomen beror på åderförkalkning som det kan finnas oro för en bakomliggande sjukdom.
Att se över sin livsstil är ett första steg och sedan kan du kombinera detta med ett växtbaserat läkemedel som ginkgo biloba.
En unik egenskap med ginkgo biloba är att extraktet kan passera blod-hjärnbarriären. Det betyder bland annat att sämre cirkulation i hjärnan kan förbättras vid ett intag. Hur snabbt man kan räkna med en förbättring på minne eller yrsel är förstås olika då många faktorer kan påverka effekten.
– Även vilket upptag man har av preparatet spelar stor roll. Har du exempelvis en illa fungerande mage är det inte säkert att du har något upptag alls. En patient till mig provade och fick bra effekt på sin yrsel redan efter några dagar, men då gjorde vi även andra förändringar.
Ginkgo biloba
Om du blir glömsk och får svårt att fokusera beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på gingko biloba har visat att ämnet kan vidga blodkärlen och öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras samt att yrsel kan bli avhjälpt. Även kognitiva förbättringar hos dementa har kunnat påvisas.
De terapeutiska effekterna av ginkgo biloba är ett resultat av ett samspel mellan flera olika ämnen. Den största gruppen är ginkgolider, bilobalider och flavonoider.
Ginkgolider är den mest aktiva substansen och fungerar som en antagonist till en signalmolekyl som, när den binder till en viss receptor, sätter igång inflammatoriska proteiner som sedan kan ge upphov till en inflammation i kroppen. Bilobalider är den näst mest aktiva substansen. Den har antiinflammatoriska och nervskyddande egenskaper.
Flavonoider är kända som antioxidanter och skyddar cellerna från oxidativ stress. Ginkgobladen innehåller minst 20 olika flavonoider och ginkgo-extraktet består av cirka en fjärdedel flavonoider. Det är flavonoidernas antioxidativa egenskaper som är mest studerade, och som tycks kunna påverka olika signalvägar i hjärnan, kognition och cellöverlevnad.