Önskas en ny frukostfavorit? Detta rejäla, naturligt glutenfria fullkornsbröd smakar som danskt rågbröd. Nilla Gunnarsson som givit ut flera böcker om glutenfri bakning ligger bakom denna pärla till recept. Brödet kan med fördel frysas in, på så sätt har du alltid gott nyttigt och naturligt glutenfritt bröd att tillgå.
Fakta
Receptet är komponerat av Nilla Gunnarsson, kock, kokboksförfattare, kostrådgivare och matkreatör.
Författare till böckerna: ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” 2016 (Max Ström) och ”Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker” 2016 (Semic) samt ”Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och desserter” 2015 (Semic).
Läs mer om Nilla och hitta fler av hennes goda och nyttiga recept på hennes hemsida:Nillas kitchen
Nilla på Facebook: Nillas Kitchen
Nilla på Instagram: Nillas Kitchen
- 3,5 dl fingervarmt vatten
- 2 dl rårivet äpple (kan ersättas med 1,5 dl osötat äppelmos)
- 0,5 dl honung eller agave
- 2 msk olja
- 1 dl pumpakärnor
- 1,5 dl solrosfrön
- 1 dl linfrön
- brödkryddor (kan uteslutas) – jag använde 1 tsk kumminfrö och 1 tsk fänkålsfrö som jag mortlade
- 1,5 msk fiberhusk eller finax psyllium (finmalt puver)*
- 2 dl mörkt teffmjöl (kan ersättas med ljust teffmjöl)
- 2,5 dl rårismjöl (kan ersättas med durramjöl)
- 1,5 msk nyponskalmjöl
- 2 tsk salt
- Jäsning använd antingen 2,5 tsk bikarbonat + 1 msk äppelcidervinäger eller 15 g jäst*fiberhusk och Finax psyllium är finmalt pulver. Det går inte att ersätta med grovmalt – som exempelvis Risenta psylliumfröskal med samma proportion. Den som använder grovmalt psylliumfröskal ska dubbla den mängd som står i det här receptet